Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

24. 02. 2010
Zdieľať

Pohľad z okna má z psychologického hľadiska veľký význam a prispieva k dobrej psychickej pohode. Nie vždy však možno umiestniť okno presne tam, kde by sme potrebovali. Vtedy prichádza na rad svetlovod. Nenahradí síce okno, ale pomôže priviesť denné svetlo tam, kde okná byť nemôžu alebo kde nestačia

Svetlovody sa skladajú z troch na seba nadväzujúcich častí – rámu s pevne osadenou kopulou umiestnenou na streche, pevného tubusu s reflexným povrchom, ktorého úlohou je svetlo odrážať, a difuzéra, rozptyľujúceho svetlo do miestnosti.

Strešná kopula 
 
Kopula robí z malého svetlovodu výkonné zariadenie na osvetľovanie priestorov v dome či byte. Tvar a materiál, z ktorého je vyrobená, výrazne ovplyvňujú množstvo denného svetla, ktoré sa do miestnosti privedie. Výrobcovia svetlovodov prispôsobujú tvar kopule svetelným podmienkam konkrétnej oblasti – tam, kde často svieti slnko, mávajú kopule formu, ktorá zachytáva čo najviac priameho slnečného svetla, v našich podmienkach, kde nie je toľko slnečných dní, sa tvar kopúl prispôsobuje svetlu rozptýlenému cez mraky. Na svetlovody s menšími priemermi sa používa krištáľové sklo – vďaka jeho optickým vlastnostiam sa zvýši účinnosť svetlovodu na maximum. Krištáľové sklo je tvrdé a hladké, a ak sa zašpiní, nečistota sa do skla nevpečie, ale pri prvom daždi sa z povrchu ľahko zmyje. Nevýhodou sklenených kopúl je však ich vyššia cena – dôvodom je, pochopiteľne, náročnejšia výroba. Kopule z plastu sú síce lacnejšie, rýchlejšie však starnú a majú horšiu samočistiacu schopnosť. Smog v ovzduší na plastový povrch lepšie priľne a naruší tak priezračnosť dôležitú pre zachytávanie denného svetla. Plastové povrchy navyše poškodzuje aj UV žiarenie – jeho účinkom žltnú a krehnú. 


Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

245928

Na veľkosti záleží  

Veľkosť, teda priemer svetlovodu, hrá zásadnú úlohu v tom, aké množstvo denného svetla je zariadenie schopné preniesť. Čím väčší priemer, tým vyššia schopnosť dobre osvetliť napríklad kuchynskú linku alebo pracovný stôl. Priemer ale nie je jediným faktorom, ktorý rozhoduje o výsledných svetelných podmienkach v miestnosti. Pri menej kvalitných svetlovodoch nemusí ani projektom predpísaný priemer splniť vaše očakávania, pretože vo výkonnosti kopúl, svetlovodných tubusov a rozptyľovačov svetla môžu byť pri zariadeniach od rôznych výrobcov podstatné rozdiely.

Tubus je dôležitý 
 
Dĺžka tubusu svetlovodu je dôležitá vzhľadom na jeho výkonnosť. Pri dĺžke viac ako 6 až 7 metrov sa odporúča zväčšiť jeho priemer (dnes sa už bežne inštalujú tubusy dlhé až 20 metrov a boli už zhotovené aj svetlovody s dĺžkou 45 až 50 m), dôležitý je aj údaj o odrazivosti vnútornej zrkadlovej plochy (niektoré výrobky dosahujú 99,8 %), a tiež hodnota difúzie, čiže rozptylu lúča pri jeho ďalšom odraze. Difúzia tiež najviac určuje schopnosť dobre viesť svetlo na určitú vzdialenosť. Ak majú svetlovody difúziu pri odraze menej ako 4 %, znamená to, že 96 % lúča sa prenáša ďalej. Odrazivosť je veľmi dôležitá, musí ju však dopĺňať aj absolútna brilantnosť zrkadlového povrchu.

Svetlovody fungujú na jeseň aj v zime  

Svetlovody boli vyvinuté tak, aby splnili požiadavky na osvetlenie denným svetlom aj v zime pri rovnomerne zatiahnutej oblohe. Vychádzalo sa pritom zo základných požiadaviek hygienických noriem na denné osvetlenie interiérov stavieb. Po zistení konkrétnych potrieb sa tento typ osvetlenia navrhuje a realizuje práve s ohľadom na najnepriaznivejšie svetelné podmienky.

 


Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

245933


Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

245930


Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

245931

Schody osvetlené svetlovodom sa stanú bezpečnejšími a obraz zavesený na stene dostane tie správne farby. (foto: VELUX) Svetlovod privádza denné svetlo do tmavých kútov bytu a stáva sa súčasťou moderne riešeného interiéru. (foto: Lightway) Žiadne iné svetlo nie je také zdravé ako svetlo prirodzené. Čím menej sa používa umelé svetlo, tým lepšie. (foto: Lightway)

Umiestnenie svetlovodov  

Svetlovody sa montujú všade tam, kde nemá prístup denné svetlo – do priestorov v centre dispozície domov (teda do takých, ktoré nie sú dostatočne blízko pri fasáde) a v ktorých by sa inak muselo využívať umelé osvetlenie aj počas dňa – do kúpeľní a kuchýň, na chodby a schodiská, do šatníkov… O umiestnení svetlovodov možno uvažovať – ale vždy už v projekte – aj vtedy, ak je napríklad obývacia izba dobre presvetlená oknami, kuchynská linka v jej zadnej časti je však utopená v tmavom kúte. Investícia pri realizácii bude síce vyššia, neskôr sa však vráti v úsporách energie pri užívaní priestoru. 


Tubusy, ktoré prinášajú denné svetlo

245929

Montáž, cena a záruka

Svetlovody sú ako stavebnica. Aj keď sa o nich zvyčajne uvažuje najmä v novostavbách, technologicky sa dá vyriešiť aj dodatočná montáž do starších objektov. Zásahy do stavby sú primerané – výrobcovia prirovnávajú náročnosť montáže k namontovaniu strešného okna.Svetlovody sú bezúdržbové a záruka na odrazivosť zrkadlovej vrstvy je 25 rokov. Cena je zhruba rovnaká ako cena kvalitného strešného okna a jej výška závisí od priemeru a najmä od dĺžky zrkadlového tubusu.

Pri svetlovodoch ide v prvom rade o užívateľský komfort a psychickú pohodu. Prirodzené slnečné svetlo má preukázateľný pozitívny účinok na ľudské zdravie a jeho dostatočný prísun je teda nepochybne potrebný, prípadná vyššia vstupná investícia však ostáva na zvážení každého jednotlivca. Isté však je, že vďaka tomuto riešeniu možno zabezpečiť denné svetlo aj v tých najtmavších kútoch našich domovov.

 

Aké svetlo, taký svetlovod  

Ak chcete priestory v dome osvetliť pomocou svetlovodov, v prvom rade by ste si mali ujasniť, čo od denného svetla v jednotlivých miestnostiach očakávate. Napríklad v chodbe, kde sa na intenzitu svetla nebudú klásť vysoké nároky, postačí menej výkonný svetlovod, v pracovni alebo detskej izbe, kde sa predpokladajú činnosti náročné na zrak, ako sú čítanie a písanie, bude potrebný výkonnejší variant. Preto je namieste včas (ešte v štádiu projektu) prebrať svoje predstavy s architektom, ktorý na tomto základe navrhne zodpovedajúci typ zariadenia.

Zdroj: môj dom JAGA GROUP
 

Kategória: Materiály Stavba a rekonštrukcia Strecha, podkrovie
Tagy: stavba domu svetlovody tubus
Zdieľať článok

Diskusia