20. 06. 2007
Zdieľať

Ženská práca. Najprv to boli vzorné matky, manželky a dcéry. To ešte šlo, ale keď sa žienky domáce začali čoraz viac emancipovať a hrozilo, že umývanie riadu sa stane prácou, ktorá naruší mužskú predstavu o fungujúcej domácnosti, spustili páni akciu na záchranu vlastnej dôstojnosti. Pre spravodlivosť treba priznať, že prvá mechanická umývačka riadu získala patent už v roku 1865. Jej cesta do bežnej domácnosti trvala viac ako storočie. Podnes sa však nájdu rodiny, ktoré ju zaraďujú na posledné miesto pri výbere spotrebičov. Neprávom.


Práca pre inteligenta

96770

Po dobrom obede vás zmôže ľahký útlm. Potom si ale predstavíte tú kopu špinavého riadu, ktorá na vás čaká v dreze … Brr! To naozaj nemusí byť. Od myšlienky na kúpu „riadnej elektrickej pomocníčky“ obyčajne odrádzajú výhrady ohľadom spotreby energií, nerentabilnosti, umiestnenia ďalšieho kusa nábytku, na ktorý už nie je dostatok miesta. Sú aj takí experti, ktorí neveria jej schopnosti umyť riad tak, ako sa patrí. Skúsme sa teda pozrieť na možnosti, ktoré ponúka trh s umývačkami riadu.

Ako je to s rozmermi spotrebiča?

Výrobcovia ich udávajú v poradí: šírka × hĺbka × výška. V malých kuchyniach je najväčším problémom práve prvý rozmer. Môžete si vybrať z umývačiek so šírkou 60 cm alebo 45 cm, výnimočne 40 cm. Pozor však na skutočnosť, že práve rozmery spotrebiča priamo ovplyvňujú množstvo riadu, ktoré môžete naraz umyť. Väčšie umývačky sa dokážu postarať o 12 až 14 súprav riadu, menšie o 8 až 9.


Práca pre inteligenta

96763

Lepšie teda bude, ak pred výberom spotrebiča zvážite nielen jeho rozmery, ale aj počet členov rodiny. Nezabudnite pritom, že ak do umývačky vložíte hrnce a pekáče, ostane menej miesta na to ostatné. Užšie spotrebiče výrobcovia prichystali najmä pre dvojčlenné domácnosti.

Pre toho, kto zabudol na umývačku ešte pred zariaďovaním kuchyne a teraz ľutuje, že ju nemá, alebo patrí k vlkom samotárom, existuje núdzové riešenie – stolová umývačka riadu, ktorá zdolá umývanie najviac štyroch súprav.
 

Umývačka riadu je veľkou “funkcionárkou.” Výrobcovia sa predbiehajú v rôznych vylepšeniach. Tie najúžasnejšie spotrebiče oplývajú funkciami, na ktoré by ste sami neprišli, ale keď ich umývačka má, rýchlo si na ne zvyknete a oceníte.

 
  • Umývací program, ktorý beží pri 60 °C, patrí síce k základným funkciám každého spotrebiča, ale lepšie umývačky majú na to automatický program. Pri nižších teplotách umývajú a sušia sklo, pri vyšších špinavé hrnce a pekáče.
  • Senzorový systém riadenia sleduje proces umývania riadu, podľa nameraných výsledkov upravuje priebeh umývacích cyklov. Výrobcovia sľubujú skvele umytý riad a nízku spotrebu vody a elektrickej energie.
  • Sušenie riadu je výsledkom zahriatia pri poslednom opláchnutí a odparovania vody z ešte teplého povrchu riadu. Jednoduchšie sušenie nasleduje samovoľne po odčerpaní vody. Novšie modely sú vybavené zariadením, ktoré zabezpečuje prúdenie vzduchu a kondenzáciu prebytočnej vlhkosti.
  • Možnosť umývania polovičného množstva riadu: program nasmeruje celý proces do jedného koša.
  • Odložený štart je funkcia overená aj pri práčkach a sušičkách. Ide o presunutie začiatku umývania riadu na vopred zvolenú hodinu. Užitočné napríklad pri šetrení elektrinou, ak chceme, aby umývačka pracovala na nočný režim.
  • Funkcia recyklácie tepla vďaka výmenníku, ktorý je zabudovaný do stien spotrebiča. Pri sušení riadu sa na chladnom povrchu stien zráža voda; odovzdané zvyškové teplo poslúži pri ďalšom umývaní riadu.
  • Kontrolky stavu soli a leštidla hlásia na ovládacom paneli stav spotreby umývacieho prostriedku, leštidla a soli, ktoré plníme do špeciálnych zásobníkov – umývací prostriedok treba dávkovať pred každým použitím spotrebiča, leštidlo podľa spotreby.
  • Proti vytopeniu z poškodených častí alebo prívodnej hadice chráni systém núdzového zablokovania prívodu vody do umývačky; niektoré modely samy zadržia vytekajúcu vodu (napríklad funkcia Watersafe/Whirlpool, Aqua alarm, Aqua stop/Ariston, Water stop).
 


Práca pre inteligenta

96746

Na voľno alebo vstavať?

Umývačka patrí medzi spotrebiče, ktoré väčšina domácností schováva pod povrchom kuchynskej linky. Aj tak si overte, či vybraný spotrebič je konštrukčne pripravený na takéto spolužitie – dvierka majú byť pripravené na dodatočnú montáž panelu, ktorého dizajn a materiál majú byť v zhode s celou linkou. Spod panelu vykúka iba ovládací panel.

Najnovšie integrované modely môžu mať ovládanie na hornej vodorovnej hrane dvierok. Veci neznalí potom môžu len hádať, či vôbec máte umývačku riadu.
 

Hluk alebo tichý zvuk?

Keď sa po uvedení elektrickej umývačky so zabudovaným prívodom vody ani v 20. rokoch minulého storočia nepretrhlo vrece so záujemcami, príčinou bol pravdepodobne okrem konzervatívneho zmýšľania spoločnosti aj nepríjemný hluk. Hlučnosť prvých umývačiek presahovala 70 dB. Dnešná hladina hlučnosti týchto spotrebičov je pod 60 dB. Šťastnejšie verzie, najmä ak sú integrované do kuchynskej linky, pradú pri hranici 40 dB. Potom si môžete dovoliť aj luxus umývania riadu po odchode posledných hostí z vášho večierka.


Práca pre inteligenta

96766

Ak ste sa rozhodli dodatočne, pravdepodobne budete hľadať voľne stojaci model. Trh ponúka niekoľko značiek; nájdu sa medzi nimi aj také, ktoré po zložení horného dielu môžete umiestniť pod pracovnú dosku kuchynskej linky.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, nezabudnite, že takýto spotrebič potrebuje pripojenie na vodu, kanalizačný odpad a elektrickú zásuvku so samostatným okruhom. Večných pochybovačov ťažko presvedčí množstvo funkcií, ktoré ponúkajú najnovšie modely, ale faktom ostáva, že aj u nás je čoraz menej domácností, v ktorých by sa dobrovoľníci uchádzali o ručné umývanie riadu. Keď nemusíte, tak nemusíte.

 

 

Umývačka je vyznavačkou triednej spoločnosti: v rámci výberu by každá chcela patriť do najlepšej triedy A. Pre “jednoduchosť” uvádzame, že jeden model môže patriť hneď do troch tried, a to podľa toho, či nám ide o:

energetickú triedu od A až po G,
• triedu účinnosti umývania od A až po G,
• triedu účinnosti sušenia od A až po D.

S triedami spotrebičov je to podobne ako so spoločenskými triedami. Ide o orientačný predpoklad. Skutočnosť je taká, že aj umývačka z nižšej triedy dokáže svoju prácu urobiť k našej spokojnosti. Pri najvyššej účinnosti umývania je predpoklad, že takýto model spotrebiča je schopný odstrániť aj zaschnuté zvyšky jedál. Opäť všetko súvisí so životným štýlom.Triedy účinnosti umývačky riadu však nie sú v rozsahu od najlepšej po najhoršiu, ako sme pri podobnom známkovaní zvyknutí. Aj umývačka s účinnosťou D umyje bežne znečistený riad dobre. Rozdiely sa najviac prejavia až pri silne znečistených nádobách so zaschnutými zvyškami jedla.

 

 

 


Práca pre inteligenta

96752

Kto to umýva?

Najprv vy – vložením riadu, nastavením programu a zapnutím spotrebiča. Potom ona – v kompetencii umývačky riadu je naplniť sa vodou, pri požadovanej hladine uzavrieť prívod vody, zapnúť si ohrievanie, požiadať o spoluprácu obehové čerpadlo, ktoré pod tlakom vženie vodu do dýz umiestnených na ostrekovacích ramenách.

Prúdiaca voda zmiešaná so saponátovým prostriedkom umýva špinavý riad. Vo chvíli, keď sa voda zohreje na požadovanú teplotu, sa ohrievacia špirála automaticky vypne. Umývanie riadu pokračuje podľa programu. Vo finále sa zapne čerpadlo tak, aby poslalo použitú vodu do kanalizácie. Potom príde chvíľa oplachovania studenou čistou vodou.


Práca pre inteligenta

96751

Kto je majiteľom spotrebiča s leštiacim cyklom, môže sa tešiť, že v tejto fáze sa jeho sklo práve leští vďaka opätovnému ohrevu vody s obsahom rozpusteného leštiaceho prostriedku. Posledná voda odchádza do kanalizácie a prichádza proces sušenia pôsobením tepla a odparovaním, prípadne fúkaním horúceho vzduchu (ak majú inštalovanú turbínu).

Aby sa zbytočne niekto nepokúšal o otváranie spotrebiča počas umývania riadu, každý moderný model má automatický zámok, ktorý slúži aj ako detská poistka. Jedinou výnimkou, keď je ochotný uvoľniť dvierka mimo ukončenia programu, je havarijný stav pri presakovaní vody.
 

Prečo používať umývačku riadu?

  • Nuž, automatické umývanie riadu je oveľa hygienickejšie ako ručné. Umývačka umýva riad pri teplote až 70 °C, čo pri bežnom umývaní nedokážete. Ponúkané základné programy – studené predumytie, umývanie krehkého riadu – skla, bežné denné umývanie a umývanie veľmi znečisteného, pripáleného riadu sú súčasťou všetkých umývačiek riadu. Elektronické sú navyše vybavené špeciálnymi programami.
  • Umývanie riadu je možné aj s polovičnou náplňou v hornom koši (objemný riad v dolnom koši), sú modely s vyberateľným horným košom.
  • Umytý riad je dokonale suchý a lesklý.
  • Pri umývaní najúspornejšie modely spotrebujú iba 13 litrov vody na umytie 12 súprav, ručné umývanie pri takomto množstve riadu vyžaduje 80 litrov vody.
  • Malé množstvo vody spotrebuje na ohriatie malé množstvo energie!
  • … a 14 dní, ktoré podľa prieskumov ročne venujete ručnému umývaniu riadu, môžete stráviť omnoho príjemnejšie. (Takto radil Whirlpool.)

 

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Kuchyňa, jedáleň
Tagy: umývačka riadu
Zdieľať článok

Diskusia