Zdroj: Radek Úlehla

Stačili len malé zmeny a z depresívneho bytu je rozžiarený interiér! Vďaka skvelému nápadu nechýba ani pohodlné miesto na relax

01. 07. 2024
Zdieľať

Z tmavého a studeného bytu v suteréne je príjemný priestor. Majitelia odstránili najväčšie negatíva aj bez veľkých zásahov. Dokonca pribudla aj príjemná terasa.

Dvojizbový byt čiastočne pod úrovňou okolitého terénu bol pred úpravu typickým príkladom neobľúbených obytných priestorov. Tmavý, s minimálnym prepojením so záhradou, jednoducho nehostinný. Keďže dom, ktorého je byt súčasťou, čakalo zatepľovanie, domáci hľadali spôsob, ako spolu s týmto dôležitým krokom odstrániť najväčšie negatíva bytu. Ideálne bez priveľkých zásahov.

Pohľad na úzky chodník pri dome so suterénovým bytom.

Priestorom, ktoré sú čo i len pár desiatok centimetrov nižšie ako okolitý terén, často chýba priame a príjemné spojenie s okolím. Zdroj: Radek Úlehla

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Výmena okien urobila divy

Bytu v suteréne chýbalo prirodzené svetlo, ale aj kontakt s bezprostredným okolím, teda hlavne so záhradou. Prvotnou úpravou bola výmena okien s parapetom za veľkoformátové presklenie, ktoré prepája dvojizbové bývanie s dvorom nielen vizuálne. Funguje aj ako vstup na terasu. Tú vytvoril architekt Matěj Šebek z existujúceho plytkého anglického dvorčeka, ktorý mierne rozšíril.

Prečítajte si tiež
Vnútro 70-ročného domu nerozoznáte od modernej vily. Neuveríte, čo všetko nájdete v jeho suteréne

„Hľadali sme spôsob, ako nie príliš veľkými zásahmi celú situáciu zlepšiť. Pôvodné okná nahradilo presklenie umožňujúce priamy vstup na terasu. Tá je vymedzená solídnymi opornými schodmi z brúseného betónu. Masívne stupne sa stali svojbytným rozhraním medzi terasou a záhradou,“ opisuje premenu architekt.

Vďaka nápadu upraviť dvorček na terasu nadväzujúcu na byt vznikla nová miestnosť domácnosti – vonkajšia obývačka. Cez presklenie vteká do interiéru dostatok prirodzeného svetla. 

Dvaja ľudia, ktorí sedia an stoličkách na terase a rozprávajú sa.

Domáci si zväčšenie súkromného dvorčeka a spojenie so záhradou užívajú. V tieni čerešne budú mať letnú obývačku. Alebo kuchyňu? Zdroj: Radek Úlehla

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Zväčšite okná, pridajte dvere

Tmavé miestnosti s nedostatkom prirodzeného svetla a takmer bez kontaktu s exteriérom nie sú len nepraktické, ale aj pôsobia depresívne. Bývanie v takomto byte si vyžaduje podstatne viac nákladov. Musíte takmer vždy svietiť, v chladných dňoch si prikurovať. Zima pre vás nastúpi skôr a jar príde neskôr. Ako si s tým poradiť?

Prečítajte si tiež
Tmavý a zastaraný bungalov zmenili na žiarivé moderné bývanie. Čiastočne svojpomocnú premenu zvládli za 100 000 eur

Prvou zmenou, nad ktorou by ste sa mali zamyslieť, je zväčšenie okenných otvorov. Ak je to možné a niektorý z nich nahradíte veľkoformátovým presklením alebo aspoň sklenými dverami, získate hneď väčšie množstvo prirodzeného svetla.  

Pohľad z interiéru suterénového bytu cez veľkoformátové dvere a okná na terasu.

Väčšie okenné otvory fungujú aj ako vstup na terasu. Nahradili pôvodné okná. Zdroj: Radek Úlehla

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Z chodníka je terasa

Zväčšenie alebo vytvorenie terasy na mieste, kde bol kedysi úzky chodník a svah alebo len malý dvorček, je nielen lievikom, ktorý dovedie prirodzené svetlo do interiéru, ale aj možnosťou, ako rozšíriť obytný priestor. V tomto projekte architekt oddelil vzniknutú terasu od záhrady pobytovými schodmi. Hlavné sedenie vznikne v tieni čerešne, kde sa terasa rozširuje – stoličky a stôl doplní pohodlná lavica kotvená do betónového schodu.

Prečítajte si tiež
Žiadne zmeny zvonku, ale vnútri na nepoznanie! Ako sa z tmavých kútov domu na Liptove stal svetlý otvorený priestor

Súčasťou úprav bola aj zmena pôvodného projektu zateplenia fasády. Nevyhnutný polystyrén doplnili horizontálne plastové profily, ktoré celkovú masu sokla zjemňujú a pridávajú jej patričnú hĺbku. Taktiež naznačujú prechod medzi interiérom a terasou, medzi suterénom a prízemím. 

Pohľad na dvor s drevenou terasou a vstupom cez veľkoformátové dvere do interiéru bytu.

Architekt upravil aj pôvodný projekt zateplenia fasády. Polystyrén doplnil vodorovne uloženými plastovými profilmi, ktoré vytvárajú na fasáde najspodnejšieho podlažia zaujímavú textúru. Zdroj: Radek Úlehla

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Premena suterénového bytu

Kto tu býva: Dcéra majiteľov domu.
Autor: Ing. arch. Matěj Šebek
Návrh: 2021
Ukončenie: 2021
Náklady na rekonštrukciu: Približne 16 500 €
Použité materiály

  • Terasa smrekovcové drevo
  • Schody brúsený betón
  • Fasáda zateplenie polystyrénom + systémové profily + omietka

Text: Sabína Zavarská
Foto: Radek Úlehla
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: denné svetlo presvetlenie bytu suterén umiestnenie terasy vonkajšie terasy
Zdieľať článok
Valencia sa stala Európskym zeleným hlavným mestom. Nájdete v nej najdlhší mestský park v EurópeASB.sk

Valencia sa stala Európskym zeleným hlavným mestom. Nájdete v nej najdlhší mestský park v Európe

Záujem o fotovoltiku klesol, domácnosti čakajú na dotácieASB.sk

Záujem o fotovoltiku klesol, domácnosti čakajú na dotácie

Rekonštrukcia ikonického domu: Bol moderný už po vojne, po obnove je farebnejšíDom z tehly

Rekonštrukcia ikonického domu: Bol moderný už po vojne, po obnove je farebnejší

Dôstojný odkaz nórskej stopy na americkej pôde. Úchvatné múzeum Vesterheim mapuje život prisťahovalcov i vtedajších miestnychASB.sk

Dôstojný odkaz nórskej stopy na americkej pôde. Úchvatné múzeum Vesterheim mapuje život prisťahovalcov i vtedajších miestnych

Diskusia