Afrika s oknami na sever

21. 02. 2007
Zdieľať

Zariadiť izbu pre niekoho, kto má -násť a čie názory aj nápady sú niekde medzi chlapcom a chlapom, rozhodne nie je jednoduchá úloha. Ak totiž chcete vytvoriť svet pre niekoho iného, nemôžete sa dívať svojimi očami. Musíte v prvom rade zistiť, čo chce on, aby priestor prijal za svoj a cítil sa v ňom dobre. Lenže vo veku, keď človek sám celkom presne nevie, čo chce, je to niekedy ťažké.

Našťastie, v tomto prípade boli Denisovi úplne jasné dve veci – chce bubnovať a má rád exotiku. Nemusí to byť práve rastafariánska Jamajka, z ktorej sa z istých dôvodov zvyknú rodičom ježiť vlasy na hlave, ale rozhodne by to malo byť miesto, kde je slnko, bubny a muzika. Trebárs aj Afrika.

Bubeník v podkroví


Afrika s oknami na sever

80446

Okrem Denisových priorít mala tentoraz Jasna k dispozícii aj obmedzenia podkrovného priestoru a záporný príklad v podobe súčasného zariadenia. Denis nemal poriadnu skriňu, v ktorej by mohol mať uložené všetky svoje veci, a spával na úplne nevhodnom rozkladacom gauči. Pôvodne stál v obdĺžnikovej izbe nábytok pozdĺž dlhších strán, čo z nej urobilo úzky slíž. Preto sa Jasna rozhodla urobiť pravý opak: „Nábytok teraz lemuje kratšie strany miestnosti, vďaka čomu sa jej proporcie celkom pekne skorigujú,“ vysvetľuje. Na jednom konci – pri dverách do izby – ostal pracovný kút, na opačnom je miesto na spanie. Bicie, prvá a základná podmienka pri zariaďovaní, zaberú pomerne veľa miesta a dostali lukratívnu destináciu – pri najdlhšej a najvyššej stene, v centre diania aj v centre miestnosti, najlepšie osvetlené (ak už nie svetlom reflektorov, tak aspoň svetlom zo strešných okien). „Vlastne to bola jediná možnosť, ktorá prichádzala do úvahy. Šikmé steny totiž dokážu ukrojiť z využiteľného priestoru, a tak môžu nastať problémy aj so zariadením izby s relatívne veľkou podlažnou plochou.“


Afrika s oknami na sever

80450

Apropo, spací kút. Denis predtým spával na nie veľmi pohodlnom rozťahovacom gauči, čo pre dieťa ani pre dospievajúceho mladého muža nie je vôbec vhodné. Teraz spáva na kvalitnom samonosnom matraci. Aby mohla posteľ cez deň slúžiť ako pohovka, na stene za ňou je látka prichytená na hornom okraji doskou namorenou natmavo. Ako operadlo poslúži v prípade potreby aj hromada vankúšov. Posteľ je čiastočne pod šikmou plochou strechy, čo síce nie je najšťastnejšie riešenie, je však akceptovateľné a v tomto prípade znamenalo vhodný kompromis. No čo už. Rozhodne je lepšie spať pod šikmou plochou, než ocitnúť sa na nej.

Farby, v ktorých je slnko

Izba sa rodila relatívne pomaly – konečný cieľ bol jasný, ale dať dokopy všetko potrebné nebolo jednoduché. Zariadenie zhromažďovali v priebehu dvoch rokov – niečo kúpili, niečo vyrobil šikovný tato.


Afrika s oknami na sever

80447

„Aby to tu vyzeralo naozaj exoticky, musela som použiť tmavé drevo,“ hovorí Jasna. „A aby celok nevyzeral smutne alebo fádne, potrebuje tmavý nábytok rovnako silnú farebnú odpoveď na textíliách a stenách. Je to zdanlivo v rozpore s pravidlami: relatívne malý podkrovný priestor s miestami naozaj nízkym stropom, navyše orientovaný na sever, by mal byť v znamení svetlých tónov. Ak by som však tmavé drevo kombinovala so svetlými alebo s pastelovými farbami, asi by výsledok nevyzeral patrične exoticky. Nemal by dostatok energie. Preto som hľadala niečo výrazné – jasné žiarivé farby. Prvým krokom bola deka. Objavila som ju v roku 2005 na výstave Moddom a mala presne tie farby a vzor, aké som potrebovala – žiarivá oranžová bola skombinovaná s bordovofialovou. Bolo z nej cítiť exotiku.“ Od tej chvíle bola farebnosť izby úplne jasná.


Afrika s oknami na sever

80444

Priveľa oranžovej na všetkých stenách nevydrží ani nadšenec exotiky, preto ju bolo treba miestami trochu stlmiť. Našťastie sa ponúkala bordovofialová. Na radiátoroch a stene za bubnami ňou Jasna namaľovala nepravidelné šmuhy, ktoré doplnila odtlačkami „huhuláka“ z vyrezávanej skrine. Ešteže sú k dispozícii staré dobré zemiakové pečiatky so vzormi od výmyslu autora a ostrovtipu noža. „Tie farby akoby do izby priniesli svetlo,“ hovorí Denisova mama. „Často sa pristihnem, že siaham po vypínači, aby som zhasla svetlo, ktoré by cez deň nemalo zbytočne svietiť, ale zasvietené nie je. Len som predtým nebola v tejto izbe zvyknutá na takú slnečnú atmosféru, pretože je orientovaná takmer na sever,“ smeje sa.









Afrika s oknami na sever

80460


Afrika s oknami na sever

80461

Jasnú oranžovú na stenách miestami tlmí bordovofialový vzor. Inšpiráciou bola vyrezávaná komoda, nástrojom vyrezávaný zemiak.


Nebola drahá. Je na nezaplatenie


Afrika s oknami na sever

80445

„Niektoré izby sa nedajú zariadiť jedným ťahom. Nedá sa ísť jednoducho do obchodu a kúpiť, čo potrebujete, pretože väčšina z toho, čo by ste potrebovali, sa bežne nepredáva. Od prvého stretnutia a chvíle, keď sme sa dohodli na tom, ako by mala izba časom vyzerať, som hľadala a postupne nakupovala potrebné – najmä exotické doplnky. Asi najdrahším kúskom je originálna vyrezávaná komoda z moreného tíkového dreva. Rovnaký motív sa potom v izbe ešte zopakoval na stole aj na stenách.“


Afrika s oknami na sever

80448

Pri tejto izbe sa cena kúpeného zariadenia nerovná hodnote izby. Kus roboty tu urobil Denisov otec – niektoré kusy nábytku upravil, niektoré vlastnoručne vyrobil. A také veci sa prosto nedajú hodnotiť peniazmi. V jeho rukách sa napríklad obyčajná skriňa premenila na to pravé orechové. Alebo skôr to pravé ebenové? Ani zdanlivo jednoduché namorenie obyčajnej skrine však v podaní pedanta nakoniec nie je záležitosťou na jedno popoludnie. Skriňu najskôr rozobral na jednotlivé dosky, tie prebrúsil, dvakrát namoril, napenetroval a nalakoval a nakoniec opäť zmontoval do podoby skrine. Stôl je vyrobený na mieru – dosku bolo treba vyrezať do potrebného tvaru a rovnako ako takmer všetko ostatné drevo v izbe prebrúsiť, namoriť a nalakovať. Nohy vyrobil otec podľa vzoru na tíkovej komode.
















Afrika s oknami na sever

80453


Afrika s oknami na sever

80452


Afrika s oknami na sever

80456

Stôl sa robil na mieru – doska podľa potrebného rozmeru, nohy podľa „huhuláka“ z vyrezávanej skrinky. Borovicové dielo zavŕšilo tmavé moridlo a lak. Ešteže je tato taký šikovný.


Afrika s oknami na sever

80457


Afrika s oknami na sever

80458


Afrika s oknami na sever

80459

Rámy na obrazy aj na operadlo za posteľou sú vyrobené z dreveného odpadu – z odrezkov z guľatiny. Všetko zo svetlého dreva, všetko namorené na tmavý odtieň, aby to dostalo šmrnc exotiky.








Afrika s oknami na sever

80454


Afrika s oknami na sever

80455

Predtým

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: interiér jasna na mieru
Zdieľať článok

Diskusia