28. 12. 2006
Zdieľať

S dverami je to už raz tak – kto dočiahne na kľučku, otvorí ich. Niekedy aj nie. Alebo by sme len chceli, aby nie. Dvere majú v povahe, že sa otvoria komukoľvek, kto vie ako na ne. Napriek tomu, že sú to naše dvere, kašlú na nás. Vstup do nášho domova by sme radi mali pod kontrolou. Neostáva teda nič iné, iba zvážiť, ako sa dá povaha dverí vylepšiť.




Na pomoc tucet dobrých rád

Odborná spolupráca: spoločnosť Sherlock


Povaha dverí

74140

1. Bezpečnostné dvere nekupujte ako poslednú vec. Naopak, najlepšie je nimi začať.

2. Pri rozhodovaní zvážte najviac kvalitu a funkčnosť dverí, nielen ich zaujímavý dizajn či nízku cenu. Spýtajte sa na technické, bezpečnostné a úžitkové vlastnosti dverí.

3. Rozdiely v cenách znamenajú aj rozdiely funkčné. Opýtajte sa na odlišné bezpečnostné triedy jednotlivých dverí a dajte si vysvetliť ich špecifické vlastnosti.

4. Samotný počet uzamykacích bodov nemusí byť rozhodujúci. Požiadajte, aby vám dôkladne objasnili rozdiel medzi aktívnymi a pasívnymi čapmi, ich význam a spôsob, akým zapadajú do zárubne.










Povaha dverí

74138


Povaha dverí

74142

Bezpečnostná zárubňa má zosilnenie v mieste istiacich bodov. (Sherlock) Zárubňa s nastavovacím 3D závesom určeným na zlepšenie stability dverí v zárubni a zabezpečujúcim maximálnu presnosť ich osadenia. (Sherlock)

5. Poraďte sa o potrebe výmeny vašej zárubne. Pôvodná zárubňa ani dodatočným spevnením nemusí spĺňať potrebné parametre. Ak sa do nej majú kvalitne inštalovať bezpečnostné dvere, radšej ju vymeňte za novú.


Povaha dverí

74139

6. Zámok a zámková vložka sú dve odlišné súčasti dverí. Dajte si vysvetliť ich význam a rozdielny vplyv na celkovú funkčnosť a bezpečnosť dverí.

7. Dôležité je aj to, čo nevidíte. Ide o výplň jednotlivých dverí a o to, aké funkcie plní (odhlučnenie, zateplenie, protipožiarne zabezpečenie).

8. Drahšie dvere môžu viesť k úsporám. Zistite si, či vaša poisťovňa poskytuje zľavy na poistnom pri inštalácii bezpečnostných dverí a čo musia také dvere spĺňať.


Povaha dverí

74155

9. Nielen záručná lehota je dôležitá. Overte si jej rozsah, na čo všetko sa vzťahuje a kde možno v prípade potreby záruku uplatniť.

10. Pri výbere príslušenstva myslite na to, kto a ako často bude dvere otvárať; akú bezpečnostnú vložku a koľko kľúčov zvoliť.

11. Kým zaplatíte, dajte si ukázať všetky certifikáty pre vami zvolený typ dverí. Všimnite si, či sú platné a či deklarujú všetky vlastnosti, pre ktoré dvere kupujete.

12. Dôležitá je spoľahlivá pomoc v núdzi. Overte si, akým spôsobom a v akom rozsahu funguje záručný servis vášho predajcu a ako je zaistený pozáručný servis.






Sú vaše dvere trieda?

Bezpečnosť dverí sa odborníci rozhodli preveriť porovnávaním odolnosti dverí proti prekonaniu treťou osobou v súlade s platnou európskou normou.

Trieda odolnosti 1 – dvere sú odolné proti mechanickému útoku, napríklad kopancom, proti skokom, úderom ramenom, bežnému vandalstvu.

Trieda odolnosti 2 – dvere sú odolné proti mechanickému útoku, napríklad kopancom, proti skokom, úderom plecom, bežnému vandalstvu, ako aj statickému zaťaženiu 3 až 6 kN a dynamickému zaťaženiu. Pri skúške odolnosti proti ručným pokusom o vlámanie sa použilo toto náradie: malý skrutkovač, nôž, lano, pinzeta, vreckové svietidlo, háky, oceľový drôt, kľúče na skrutky, kliešte, imbusové skrutky, priebojníky, kladivko s hmotnosťou 200 g, lepiaca páska, skrutkovače, drevené alebo plastové kliny, nastaviteľné prídržné kliešte a rúrkové kliešte.

Trieda odolnosti 3 – v porovnaní s bezpečnostnými dverami v triede odolnosti 2 dvere v triede odolnosti 3 odolávajú aj proti útoku páčidlom s dĺžkou 710 mm a statickému zaťaženiu 6 kN.

Trieda odolnosti 4 – v porovnaní s bezpečnostnými dverami v triede odolnosti 3 dvere v triede odolnosti 4 odolávajú aj proti útoku kladivom s hmotnosťou 1,25 kg, sekáčom s čepeľou širokou 30 mm, sekerou, dlátom, strihacími kliešťami, ručnou pílkou s listami HSS, miniatúrnou pílkou s listami HSS, nožnicami na plech, elektrickou vŕtačkou so sadou vrtákov s HSS a statickému zaťaženiu 10 kN.

Počet čapov – vyjadruje počet istiacich bodov, ktorými sú bezpečnostné dvere uchytené v zárubni.

Pasívne istiace body – bod je pevne umiestnený na dverách, slúži aj ako úprava proti vysadeniu dverí zo zárubne, keď sú odomknuté.

Aktívne istiace body – bod sa aktivuje prostredníctvom zámku.

Nastaviteľné 3D závesy – zabezpečujú vyššiu stabilitu dverí v zárubni a maximálnu presnosť ich osadenia.










Povaha dverí

74148


Povaha dverí

74144

Samozrejmá je aj protihluková a tepelná izolácia vonkajších bezpečnostných dverí. (Adlo) Bezpečnostné dvere do bytu v triede 2 a 3 podľa požiadaviek klienta. Zasklená časť dverí s atestovaným uchytením skla; bezpečnostné sklo je špeciálne ukotvené s možnosťou výberu skla v bezpečnostných triedach od 1 do 4.

Malé porovnanie bežných a bezpečnostných dverí:

Odborná spolupráca: spoločnosť ADLO


Povaha dverí

74152

Bežné dvere sa dajú prekonať jednoduchým vypáčením, pomerne slabým buchnutím, pomocou planžety, vylomením vložky, odrazením kľučky. Zlodejom stačí päť sekúnd.

Bezpečnostné dvere tvorené komplexom bezpečnostných prvkov odradia jednoduchých zlodejov vyzbrojených kladivom alebo najčastejšie páčidlom. Celokovové dvere chránia pred vykopnutím a prerazením.

Dvojitý oceľový rám po obvode dverí chráni pred páčením.

Počet istiacich bodov, respektíve čapov a ich umiestnenie najmä v rohoch dverí chráni pánty a oblasť hlavného, trezorového zámku.


Povaha dverí

74149

Bezpečnostná vložka je odolná proti použitiu planžety a proti SG metóde.

Bezpečnostné kovanie chráni vložku pred uplatnením planžety, odvŕtaním, vylomením a vylomením celého kovania určeného na ochranu trezorového zámku.

Zosilnená zárubňa vo všetkých uzamykacích bodoch, ukotvená oceľovými roxormi do steny, vyliata železobetónom a istená oceľovým prahom chráni pred páčením a roztiahnutím zárubne.

Na záver: Čo to stojí? Trochu nervozity a času, overenie si firmy a takých 20- až 25-tisíc Sk vrátane DPH pre priemerne skromného objednávateľa. Cena závisí od počtu istiacich bodov, povrchovej úpravy, druhu dverí, od kvality zárubne a vašich nárokov na kovanie a doplnky.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezpečnosť bezpečnostné dvere dvr
Zdieľať článok

Diskusia