Zdroj: Filip Šlapal

Moderný vidiecky dom na Záhorí kombinuje to najlepšie z tradícií a moderných technológií

29. 01. 2021
Zdieľať

O tom, že niekdajšia vidiecka architektúra mala svoje čaro i logiku, svedčia novostavby v podobnom štýle. Interpretáciu tradičného slovenského vidieckeho domu s gánkom v malebnej dedine na Záhorí oživila trojica architektov Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj, Jana Matlovičová.

Novopostavený objekt tvoria vlastne dve stavby, ktoré sú vzájomne prepojené. Veľmi podobné, ale predsa je každá iná. Podobne ako dvojčatá či dlhoroční manželia.

Moderný vidiecky dom na Záhorí

Hlavným objektom je tehlový dom. Zdroj: Filip Šlapal

Kedysi bývala takmer pri každom vidieckom murovanom dome drevená stodola. Tvorcovia z ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajová túto ideu preniesli do súčasnosti.

Prečítajte si tiež
Novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici: Jednoduchá kompozičná hra s veľkým efektom

Hlavným objektom je tehlový dom, ktorý je určený na bývanie a vedľa neho stojí drevostavba. V drevostavbe sa nachádza garáž a hospodárske priestory. Oba domy sú vzájomne prepojené gánkom – typickým slovenským prvkom, ktorý sa v našej ľudovej architektúre objavuje už po stáročia. Gánok nie je len miestom spojenia, či vstupnou zónou do domu. Vytvára aj príjemné posedenie v tieni pod pergolou.

Moderný vidiecky dom na Záhorí

Oba domy sú vzájomne prepojené gánkom. Zdroj: Filip Šlapal

Bez rušivého efektu

Obe hmoty moderného vidieckeho domu majú sedlové strechy a typický obdĺžnikový pôdorys. Vďaka tomu nepôsobia rušivo. Drevená časť ešte viac zjemňuje včlenenie novostavby do prírodného prostredia.

Moderný vidiecky dom na Záhorí

Zdroj: Filip Šlapal

Dispozícia i použité materiály maximálne vyhovujú moderným štandardom a predovšetkým svojim obyvateľom. Vďaka umiestneniu na vyvýšenej časti parcely majú domáci nádherný výhľad, dokonca pri peknom počasí vidieť až na predhorie Álp.

Prečítajte si tiež
Drevodom vyrobený na Záhorí môže fungovať aj ako dva samostatné domy

Dennú zónu otvorili na obe strany

Vzhľadom na tvar domu (a tradície) sú miestnosti v interiéri radené za sebou. To autorom projektu umožnilo veľkorysé otvorenie obývačky aj jedálne do oboch strán pozemku – smerom na juhovýchod na gánok a dvor, na severozápadnej strane zase na priestrannú terasu a do záhrady. Z kuchyne vidíte na vstupnú časť pozemku.

Priznaná hambálková konštrukcia

Priznaná hambálková konštrukcia atmosféru vidieka znásobuje. Zdroj: Filip Šlapal

Obojstranný krb, otvorený strop, hambálková konštrukcia

Život v dome sa točí okolo veľkého jedálenského stola. Obývačka sa nachádza na druhej strane miestnosti – za obojstranným krbom. Táto spoločenská časť domu je otvorená cez dve podlažia až do sedlovej strechy. Priznaná hambálková konštrukcia atmosféru vidieka znásobuje. Nočnú zónu domu s výhľadom na les architekti umiestnili do najtichšej časti parcely.

poschodie s knižnicou a priznanou hambálkovou konštrukciou

Zdroj: Filip Šlapal

Akoby tu stál odjakživa

„Pri výbere stavebných materiálov sme hľadali prirodzené riešenie, ktoré v tomto prostredí bude pôsobiť, akoby tu bolo odjakživa. Dom je omietnutý klasickou omietkou lomenej bielej farby, strechy pokrýva červenohnedá pálená škridla. Prírodné drevo, ktoré časom pekne zostarne, nájdete na fasáde garáže, na gánku a tiež na posuvných okeniciach, ktoré sú opäť novodobou adaptáciou historických prvkov. Subtílna oceľová konštrukcia gánku dodáva stavbe jemnú grafiku a punc súčasnosti,“ opisujú výber materiálov autori projektu.

Prečítajte si tiež
Ako by mal vyzerať moderný vidiecky dom? Odpoveď prináša táto stavba
kontrast prírodného dubového dreva s pohľadovým betónom na strope

V presvetlenom interiéri dominuje kontrast prírodného dubového dreva s pohľadovým betónom na strope Zdroj: Filip Šlapal

Náklady znižujú progresívne technológie

V presvetlenom interiéri dominuje kontrast prírodného dubového dreva s pohľadovým betónom na strope a sofistikovanými nábytkovými solitérmi. Treba spomenúť, že i napriek vidieckemu charakteru a tradičným riešeniam dom využíva progresívne technológie.

biela kúpeľňa v podkroví so strešným oknom a vaňou

Zdroj: Filip Šlapal

„Najlepším spôsobom chladenia sú chladené stropy, použitím moderných technológií znižujeme prevádzkové náklady a v neposlednom rade chránime životné prostredie,“ konkretizujú tvorcovia z ateliéru ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova.

Prečítajte si tiež
Poctivý vidiecky interiér v montovanom dome postavenom za 4 dni!

Vidiecky dom J

Architektonický ateliér: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova

Autori: Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj, Jana Matlovičová

Lokalita: Jablonové

Plocha: 320 m2

Projekt: 2015 až 2019

Realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: Filip Šlapal

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinný dom tradičné domy vidiecke domy
Zdieľať článok

Diskusia