Novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici: Jednoduchá kompozičná hra s veľkým efektom

15. 07. 2020
Zdieľať

Takto charakterizujú novostavbu domu v Záhorskej Bystrici autori projektu. Projektovanie im sťažil rohový pozemok, ktorému susedí bytový dom.

Architekti Soňa Králiková, Jana Tartaľová, Michal Tartaľ však našli spôsob, ako eliminovať vizuálny kontakt medzi novou stavbou a existujúcou bytovkou. Majitelia majú dostatok súkromia, aj možnosť vychutnať si relax v záhrade. Finálny rodinný dom je dvojpodlažný.

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Pozemok, na ktorom sa dom nachádza, má svahovitý terén. Vďaka tomu bolo možné najnižšie (podzemné) podlažie čiastočne zapustiť do terénu a vytvoriť nadzemné poschodie priamo prepojené s exteriérom.

Prečítajte si tiež
Racionálne bývanie? Dom v Záhorskej Bystrici rešpektuje potreby rodiny

Úpravou terénu vznikla vyvýšená terasa so záhradou, na ktorej stojí nadzemné podlažie. Terasa je oddelená od komunikácií , vďaka čomu predstavuje ideálne miesto na relax.

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Hlavné podlažie tvoria dva celky

Čaro kompozičnej hry vidíme aj pri nadzemnom podlaží. Tvoria ho dva jednoduché celky, ktoré sú navzájom posunuté. Tento posun nevznikol len kvôli dobrému vizuálnemu efektu. Odzrkadľuje jasné dispozičné členenie rodinného domu na dennú a nočnú časť. Okrem funkcie sa tieto celky odlišujú aj výškou a tvarom strechy. V mieste, kde sa prelínajú, má rodinný dom najvyššiu svetlú výšku. Práve sem architekti umiestnili hlavný vstup a smerom od záhrady prekryté patio.

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Denná a nočná zóna

Denná časť novostavby nazvanej Pandion je orientovaná na východ-západ. Nočnú časť tvorí podlhovastá hmota s izbami orientovanými na juh.

„Pri dispozičnom riešení sme kládli maximálny dôraz na optimálnosť funkčných väzieb jednotlivých vnútorných priestorov. V prvom podzemnom podlaží je dvojgaráž a sklad. Točitým schodiskom sa dostanete do obytnej časti – do  zádveria,“ konkretizuje architektka Jana Tartaľová.

Prečítajte si tiež
Nízkoenergetický ekologický dom v Záhorskej Bystrici získal 3. miesto v súťaži Drevostavba roka 2016

Denná zóna na prvom nadzemnom podlaží zahŕňa zádverie so šatníkom, práčovňou a toaletou, vstupnú halu vizuálne prepojenú s patiom, spoločenskú časť domu s obývacou izbou, jedálňou a kuchyňu s komorou. V nočnej časti nájdete pracovňu, kúpeľňu s toaletou, dve detské izby so spoločným šatníkom a spálňu s vlastnou hygienou.

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Aké materiály použili?

Novostavba v Záhorskej Bystrici je z konštrukčného pohľadu murovaný dom s drevenou konštrukciou strechy. Strop nad  suterénom je železobetónový, priznaný v garáži a v technických miestnostiach. Samonosné schodisko je z ocele. Medzi zádverím a halou architekti použili sklobetón, ktorý presvetľuje miestnosti a vytvára tepelný filter. Vstupná časť je presvetlená aj svetlíkom. Rámy okien, zasklení a dverí sú hliníkové, garážová brána je z lamiel. Príjemnú atmosféru domu dáva oplotenie pozemku z gabiónov.

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Pre spokojnosť majiteľky domu

Predstavou majiteľky domu bolo vlastniť funkčný strohý dom, ktorý nebude problematické udržiavať. Jej túžbam architekti prispôsobili aj interiér. Snúbi sa v ňom biela v kombinácii s drevom. V celom dome je použité marmoleum tmavosivej farby, ktoré vytvára kontrast k stenám a vstavanému bielemu nábytku. V zádverí na stene schodiska dominuje autorská grafika od Juraja Hubinského, ktorá dodáva miestnosti jedinečnosť.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

novostavba rodinného domu v Záhorskej Bystrici

Zdroj: Marie Starovecká

Prečítajte si tiež
V borovicovom lese na Záhorí majú modernú chatu ako druhý domov

Rodinný dom Pandion EX

Architektonický ateliér: MIMO architekti a Archholiks

Autori: Ing. arch. Soňa Králiková, Ing arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Michal Tartaľ

Lokalita: Záhorská Bystrica

Realizácia: 2015 až 2016

Podlahová plocha:  222 m2

Zastavaná plocha: 189 m2

Pozemok: 706 m2

Sabína Zavarská

Foto: Marie Starovecká

Kategória: Návšteva
Tagy: rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia