Ako si vybrať podlahu do kuchyne
Dobrá a kvalitná podlaha do kuchyne je základ. Musí totiž ustáť nielen všelijaké „nehody“, ale mala by byť aj dostatočne mocná, aby uniesla kuchynskú linku, spotrebiče i stôl so stoličkami. Urobte si prehľad o tom, čo trh ponúka, a vyberte si správne.
Na výber vhodnej podlahy do kuchyne si najskôr urobte analýzu svojich rodinných potrieb a zvážte všetky kritériá, ktoré doň vstupujú. Je dôležité, či kuchyňu využíva jeden alebo viacčlenná rodina, či doma varíte a ako často, alebo či sa stravujete viac mimo domu a pod. Položte si nasledovné otázky.
- Koľko členov má vaša rodina?
- Máte domácich maznáčikov?
- Aké sú rozmery kuchyne?
- Aké bezpečnostné prvky v kuchyni potrebujete?
- Aké susedné izby či podlahy má vaša kuchyňa?
- Potrpíte si na dizajn alebo ste viac praktický typ?
Dlažba
V bežnej slovenskej kuchyni sa najviac používa dlažba, pretože je nenáročná na údržbu a je odolná proti vlhkosti a agresívnym látkam. Pre niekoho môže byť jej nevýhodou chladný povrch, problematické čistenie škár a v prípade pádu niečoho ťažšieho môžu vznikať praskliny. Preto ak ju máte v hľadáčiku, vyberajte si z tých, ktoré majú čo najvyššiu mechanickú odolnosť a protišmykový povrch. Dobrá je gresová dlažba, ktorá je veľmi pevná a vhodná aj na podlahové kúrenie.
Liata podlaha
Liata (epoxidová) podlaha je do kuchyne priam stvorená, a to nielen pre svoje výnimočné vlastnosti. S obľubou po nej siahajú interiéroví dizajnéri, keďže sa hodí najmä do minimalistických a industriálnych bytov. Nielenže štýlovo vyzerá, ale vyniká svojou veľkou chemickou aj mechanickou odolnosťou, jednoduchou údržbou a absenciou škár. Oplatí sa nepodceniť aplikáciu, prípadné defekty sa totiž veľmi zle odstraňujú.
Vinyl
Vinylové podlahy patrili donedávna k jednotke na trhu, pretože dlho nebola žiadna 100 % vodoodolná podlaha. To sa zmenilo s príchodom kompozitu. No vinyl má v kuchyniach stále svoje pevné miesto. Je odolný proti teplotám, nárazom, vode a agresívnym látkam. Vďaka svojim vlastnostiam si udrží dlhé roky svoju charakteristickú farbu aj tvar. Okrem toho treba uznať, že vinylové podlahy sa graficky posunuli na vysokú úroveň.
VEDELI STE?
To, že je vinyl teplý, je len váš pocit. Vinyl sám osebe teplý nie je. No keďže podobne ako drevo zle vedie teplo, neodvádza ho ani z povrchu vášho tela a vy máte po dotyku pocit, že podlaha je teplá. Presne opačný prípad je kov, ktorý vedie teplo veľmi dobre.
Kompozit
Podlahy z kompozitu si začali získavať popularitu vďaka mnohým plusom. Obsahujú až 70 % prírodných zložiek a sú na 100 % recyklovateľné. Majú vysokú triedu záťaže (33) a sú vhodné do vlhkých priestorov. Pevné jadro kompozitných podláh zabezpečuje tvarovú stálosť, takže neprekážajú ani väčšie zmeny teplôt. Kompozit možno ukladať bez dilatačných škár medzi miestnosťami až do 240 m2. A ak máte podlahové kúrenie, je to perfektná voľba.
Drevo
Do kuchyne s nenáročnou prevádzkou nie je problém použiť drevenú podlahu, najmä ak je kuchynský kút súčasťou väčšej obytnej miestnosti. Do každodennej prevádzky zvoľte radšej podlahu z tvrdších a odolnejších druhov drevín (dub, jaseň, orech a pod.). Drevené podlahy z masívu sú v kuchyniach veľkým trendom, musíte však počítať s jej namáhavejším čistením, častejším ošetrovaním, ako aj s rýchlejším opotrebovaním. A ak máte podlahové kúrenie, zvoľte radšej iný typ podlahy.
VEDELI STE?
Bambus je pevnejší než väčšina druhov dreva. Jeho pevnosť je vyššia ako pevnosť javorového dreva a údajne 2-krát vyššia než pevnosť červeného duba.
Palubovka
Alebo aj dosková podlaha, je ďalším variantom prírodného dreva. Tieto podlahy sa zhotovujú z opracovaných dosiek, ktoré majú hrúbku väčšiu ako 20 mm. Používa sa smrek, borovica alebo smrekovec, teda pomerne mäkké drevo. Treba preto počítať s tým, že sa rýchlejšie opotrebuje alebo poškodí. Interiéru však dodá špecifický štýl, pri ktorom nemusí byť takáto patina prekážkou, navyše môžete dosky pokojne natrieť aj farbou a podlaha bude znova ako nová.
Pomôže aj špeciálna úprava – kefovanie. Pri nej sa oceľovými kefami zbaví drevo mäkkej povrchovej vrstvy. Výsledkom je vyššia tvrdosť dosiek, lepšia odolnosť proti opotrebovaniu a typický rustikálny vzhľad.
Olej alebo lak
Olejované či lakované parkety? To môže byť dilema, pred ktorou stojíte, ak ste sa rozhodli pre kuchynskú podlahu z dreva. Obe majú svoje výhody i nevýhody. Kým lakované drevo je ľahšie na údržbu a špina a škvrny, najmä v kuchyni, sa držia iba na povrchu laku, stieraním idú pomerne ľahko dolu.
Olejované drevo je na údržbu o niečo náročnejšie. Póry sú otvorené, štruktúra nerovnomerná. Podlaha je tak náchylnejšia na zachytávanie nečistôt. Nevýhodou laku je zas náchylnosť na škrabance, čo pri olejovaných parketách dokážete aj sami odstrániť. Časom sa poškodené miesta scelia a na dreve nebude nič badať. V neprospech laku hrá aj samotný lesklý vzhľad, ktorý pôsobí viac umelo ako kefované alebo hobľované olejované drevo, ktoré je príjemné na pohľad aj na dotyk.
Je z čoho vyberať
Podlaha je po stenách druhou najväčšou plochou v domácnosti. Rozdielom je, že stenu premaľujete jednoduchšie, podlahu meniť nebudete. Preto je dôležitý správny výber materiálu, vzoru a farby, z ktorého je podlaha vyrobená. A to obzvlášť v kuchyni, pretože ak niečo vylejeme, každá podlaha to nestrávi. Následky na seba nenechajú dlho čakať – podlaha môže napučať alebo sa poškodením stratí jej charakter.
Cena
Ceny podláh sú rôzne. Preto pri jej výbere dobre zvážte, aký máte k dispozícii rozpočet. Zjednodušene by sa možnosti od najlacnejšej po najdrahšiu dali rozdeliť nasledovne: najdostupnejšie sú laminát, vinyl a dlažba. Stredne nákladné – drevo, ktoré pochádza z našich oblastí, či kompozit a luxusný vinyl a napokon najdrahšie sú liate podlahy a exotické drevo.
Text: Miroslava Maceková
Foto: ISIFA, Shutterstock, archív firiem
Zdroj: Časopis Môj dom