Rekonštrukcia zanedbaného štvorizbáku: Varenie je divadlo a kuchyňa srdcom bytu

12. 10. 2020
Zdieľať

V trinásťročnom polyfunkčnom dome na Tomášikovej ulici v Bratislave sa nachádzal zanedbaný štvorizbový byt. Okrem zlého stavu niesol aj neblahé stopy svojho pôvodu – vznikol totiž ako spojenie dvoch menších bytov do jedného väčšieho.

Žiaľ, toto riešenie nebolo ani logické, ani funkčné. Architekti Maroš Fečík a Filip Kandravý stáli pred neľahkou úlohou. Ako vyjsť v ústrety predstavám nového majiteľa a z bytu vytvoriť príjemný, pohodový a nadčasový priestor?

Prečítajte si tiež
Drsný byt s panoramatickým výhľadom na Bratislavu

Pozitívne je, že ani znaky nepríjemného spojenia dvoch menších bytov a nelogické usporiadanie priestorov neprevážili nad pozitívami bytu. Tie vyplývajú z rohovej polohy bytu a jeho umiestnenia na najvyššom podlaží. Vďaka tomu sú z neho výhľady až na tri svetové strany – jazero Kuchajda, Malé Karpaty a Kamzík.

jedáleň a obývacia izba v hnedých a bielych farbách

Zdroj: Maroš Fečík

Ako postupovali architekti pri premene?

Architekti zo štúdia plusminusarchitects si zvolili radikálne riešenie. Čiastkovými úpravami by totiž pravdepodobne nikdy nedospeli k uspokojivému riešeniu.

„Byt kompletne očisťujeme od nenosných konštrukcií, podláh a pozostatkov (ne)vkusu pôvodných majiteľov. Ponechávame len nosné prvky skeletovej konštrukcie spolu s obvodovými múrmi a začíname priestor ohýbať podľa požiadaviek budúcich obyvateľov,“ opisujú začiatky premeny autori rekonštrukcie Maroš Fečík a Filip Kandravý.

spálňa so vstavanou skriňou z dreva

Zdroj: Maroš Fečík

Rodičovská spálňa v intímnom krídle

Samozrejme, nevyhnutnosťou bolo preorganizovať dispozíciu bytu. Architekti inak usporiadali poradie izieb a funkčné zóny, skryli všetko, čo nemalo byť vidieť.

Ďalšie zmeny opisujú takto: „Vytvárame kontinuálne hygienické jadro. Vzniká plne vybavené intímne krídlo rodičovskej spálne, pridávame pracovňu a detskú izbu pre malého nezbedníka. Meníme dispozičný koncept kuchyne a otvárame ju viac do obývacej izby. Varenie je divadlo a kuchyňa je srdcom bytu.“

poličky v tvare stromu

Zdroj: Maroš Fečík

Definitívnu podobu bytu vnesie každodenný život

V novom byte, ktorý má diametrálne odlišnú atmosféru od pôvodného, zohrávajú dôležitú úlohu materiály: jaseň, dub, betón, terrazzo, nerez, tehla, koža.

Hra s ich štruktúrou a textúrou spestruje neutrálnu monochromatickosť podkladových vrstiev a vytvára hĺbku priestoru. Samozrejme, konečnú podobu bytu dajú denné aktivity a predmety, ktoré domáci bežne používajú a majú radi. Farebná paleta nie je síce pestrá, využíva predovšetkým bielu, béžovú a sivú, ale vytvára veľmi príjemný podklad prirodzenej dynamike života.

moderná kúpeľňa s vysokou vstvavanou skriňou a poličkami

Zdroj: Maroš Fečík

Tri hygienické miestnosti a terasa s výhľadom

Rekonštruovaný moderný byt má dve kúpeľne a jednu samostatnú toaletu. Sú umiestnené na strane vstupu do domu. Ostrý roh bytu je z dvoch strán obtečený terasou, tak vlastne nadväzuje na hlavnú dennú zónu a ponúka miesto na večerné posedenie pri rôznych výhľadoch. Menší balkón nadväzuje na pracovňu, ktorá je umiestnená medzi spálňou a detskou izbou.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Malý a prispôsobivý byt pre troch? Pozrite, ako sa vie meniť!
jedálenský drevený stôl s bielym stoličkami

Zdroj: Maroš Fečík

Multifunkčný nábytok a ďalšie šikovné riešenia

Za povšimnutie stojí zaujímavo riešený vstavaný nábytok na mieru. Napríklad, vložený objem, ktorý z jednej strany zahŕňa drez a úložné priestory kuchyne, a z druhej je vlastne moderným príborníkom. Tieto funkcie sú odlíšené aj farebne.

biela kuchyňa s ostrovom

Zdroj: Maroš Fečík

Všimnite si svietidlá nad jedálenským stolom, policu nad pracovným ostrovčekom so zabudovanou ventiláciou, riešenie šatníkových skríň, či stromovú policu v detskej. Inšpiratívnych detailov je však podstatne viac, stačí si lepšie pozrieť fotografie v našej galérii.

Prečítajte si tiež
Úsporná rekonštrukcia na starom sídlisku 500 bytov: Z bytu starých rodičov byt pre vnučku
terasa bytu s výhľadom na Kuchajdu

Zdroj: Maroš Fečík

Prestavba štvorizbového bytu v Bratislave

Architektonický ateliér: plusminusarchitects

Autori: Ing. arch. Maroš Fečík, Ing. arch. Filip Kandravý

Lokalita: Tomášikova ulica, Bratislava

Podlahová plocha: 124 m2

Projekt: 2019

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Maroš Fečík

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Bratislave rekonštrukcia bytu štvorizbové byty vstavaný nábytok
Zdieľať článok

Diskusia