Zdroj: MÖBELIX

Ako si vybrať ideálnu záhradnú hojdačku

12. 07. 2021
Zdieľať

Tam a zase späť. Tam a zase späť. Pôžitok z hojdania nemajú len tí najmenší. Zdanlivo obyčajná činnosť pôsobí na človeka odjakživa uvoľňujúco a príjemne. Hojdacie kreslo, sedačka či posteľ sa pomaly, ale isto stávajú súčasťou každej záhrady.

Drevené hojdačky sú mohutné, odolné a veľmi obľúbené. Sú krásnym doplnkom nielen do vidieckej záhrady či na chatu. Drevo je však náročnejšie na údržbu. Konštrukcie z hliníka alebo umelého ratanu sa jednoducho presúvajú a aj ich údržba je ľahšia.

Hliníkové hojdačky sú po daždi rýchlo suché, takže si na ne môžete bez obáv sadnúť. Žiadna záhradná hojdačka však nemá rada trvalo vlhké prostredie. Ak nebude umiestnená pod strechou, premyslite si kúpu krycej plachty.

Prečítajte si tiež
13 tipov, ako za víkend pripraviť záhradu na leto

Dôležitú úlohu zohráva textilná časť – matrac, vankúše a nepremokavá strieška, ktorá zároveň funguje ako tienenie. Aj tento materiál by mal byť odolný, no aj tak počítajte s tým, že vám vydrží kratšie než samotná konštrukcia. Hmotnosť hojdačky úzko súvisí s materiálom. Robustné a ťažké ponúkajú väčšiu stabilitu, čo oceníte, najmä ak máte deti. Pri vyššej váhe sa nestane, že by sa prevrátili. Na sťahovanie a prenášanie však budete potrebovať zakaždým minimálne dvoch ľudí. Mnohé z nich vážia 70 a viac kilogramov.

Prečítajte si tiež
10 najkrajších stromov, ktoré vám v záhrade vytvoria tieň

Ak nemáte dostatok miesta na pevnú hojdačku, zvážte kúpu hojdacej siete alebo hamaku, ktoré možno zavesiť medzi dva stromy. Na zavesenie látkového hojdacieho vaku budete potrebovať závrtný hák alebo oko. Najlepšie miesto je pod drevenou pergolou. Látkové hojdačky nezaberajú veľa miesta, dajú sa zbaliť aj na výlet k vode a na konci sezóny ich stačí zvesiť a odložiť do skrine.

Na „šlofíka“

Výrobcovia veľmi dobre vedia, ako sa celé to hojdanie končí. Niet divu, že je na trhu čoraz viac hojdacích lôžok. Máte rovnako zmýšľajúceho partnera? Nemusíte kupovať dve, ale rovno siahnite po dvojlôžku. Najlepší model bude ten so strieškou, aby vás náhodou slniečko nepripieklo, kým budete preč (myšlienkami).

Hojdacie dvojlôžko pri bazéne

Zdroj: MÖBELIX

Úkryt pred svetom

Nie, nie je to iba ďalšie miesto na sedenie. Najmä ak si vyberiete dizajnový kúsok, ktorý podčiarkne atmosféru vašej terasy. Prútené kreslá a hniezda vyzerajú pôvabne a étericky aj vtedy, keď sa práve nepoužívajú. Znie to pekne, však? No realita je úplne iná. Milovníci prírody a dobrého čítania totiž takéto kresielko nenechajú dlho prázdne. Je dokonca možné, že si naň budete musieť urobiť poradovník. Závesné hojdacie kreslo LOT nájdete za 319 € na ifantazie.sk.

Prútená hojdačka s dekou a vankúšom

Zdroj: Broste Copenhagen

Návrat do detstva

Klasická drevená hojdačka je tradičným prvkom do záhrady, ktorý zbožňujú deti i dospelí! Najjednoduchším riešením je zavesiť ju na vysoký strom (ak, samozrejme, nejaký máte).

Prečítajte si tiež
Za dva mesiace si v dedinke pod Tatrami zrealizovali záhradu snov

Čím dlhšie lano, tým vyššie a nebezpečnejšie hojdanie. Dôkladne si premerajte celú dráhu a neumiestňujte do jej blízkosti posedenie pre dospelých, aby sa nestalo, že vaše dieťa v zápale hojdania vyrazí návšteve z ruky čerstvú kávu.

Hojdačka s kvetmi

Zdroj: Modern Country Style

NÁŠ TIP

Unikátnu prírodu si na niektorých miestach Slovenska môžete vychutnať aj popri hojdaní na strome. Najkrajšie scenérie uvidíte z hojdačky v Lysej pod Makytou, na vrchole Žibrica (pohorie Tribeč), v obci Vernár alebo v Oščadnici.

Pre celú rodinu

Hojdačka ako gauč? Prečo nie! Ak zvyknete tráviť na záhrade celú sezónu, oplatí sa investovať do luxusnejších a pohodlnejších kúskov. Plnohodnotnú obývačku pod holým nebom vytvoríte podobne ako v interiéri – nesmie chýbať stolík, koberec, svietidlá a, samozrejme, veľká pohovka. Najlepšie taká, ktorá znesie všetky výkyvy počasia (i nálad vašich ratolestí) a dá sa na nej aj dobre pohojdať.

Veľká hojdačka pri bazéne

Zdroj: Myface

NÁŠ TIP

Ak plánujete podobný kúsok pre celú rodinu, konštrukcia hojdačky by mala mať dostatočnú nosnosť. Tá by sa mala začínať na 250 kg.

Text: Katarína Paukeje

Foto: My Face, Modern country style, Broste Copenhagen, Möbelix

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Relax
Tagy: záhradné hojdačky záhradné inšpirácie záhradné sedenie záhradné trendy
Zdieľať článok

Diskusia