![Nože na starej doske s ocieľkou](https://mojdom.zoznam.sk/wp-content/uploads/2022/06/iStock-1063777434-e1655238521188-768x551.jpg)
Tupý nôž je nielen nefunkčný, ale aj nebezpečný! Viete, ako správne nabrúsiť a naostriť vaše kuchynské nože?
Aj vás ide roztrhnúť, keď potrebujete dokonale nakrájať mäso a zrazu neviete nájsť žiaden poriadne ostrý nôž? Okrem profesionálnych brusiarní si môžete pomôcť sami. Viete o tom, že vždy, keď použijete nôž sa ostrie ohne? Tupý nôž je nielen nefunkčný, ale aj nebezpečný. Ako si nabrúsiť a naostriť nože priamo v domácnosti?
Ostrenie nie je brúsenie
Ešte predtým, ako si povieme správny postup pri snahe o ostrejší nôž a presné krájanie, musíme poznať rozdiel medzi brúsením a ostrením nožov. Brúsenie nožov znamená vytvoriť na čepeli noža nový okraj – zvyčajne sa robí dvakrát ročne alebo v prípade, že ostrenie ocieľkou nestačí.
Ak si chcete udržať nože vždy v perfektnom stave, potrebné je ostrenie raz za jeden-dva týždne, podľa toho, ako často ich používate. Ostrenie udržiava čepeľ ostrú a vyhladzuje mikroskopické trhlinky, takže čepeľ vyrovnáva. Mnohé pomôcky na brúsenie nožov majú obe funkcie.
Ako brúsiť brúsnym kameňom
Dobrým spôsobom brúsenia čepele je použitie brúsneho
kameňa – obdĺžnikového bloku, ktorý funguje takmer ako brúsny papier. Keď po ňom posúvate nôž, vytvára sa nové ostrie. Väčšina brúsnych kameňov je navrhnutých tak, že ich treba pred každým použitím namočiť do vody – pre istotu skontrolujte pokyny výrobcu.
Ak brúsny kameň potrebuje vopred namočiť, ponorte ho do vody, kým nebude úplne nasýtený – spozorujete to podľa toho, že z neho prestanú vychádzať bublinky. Trvá to približne 5 až 10 minút. Potom zoberte kameň do ruky a držte nôž pod 20-stupňovým uhlom proti brúsnemu kameňu
a niekoľkokrát jemne potiahnite každú stranu noža. Väčšina brúsnych kameňov má „hrubú brúsnu stranu“ aj „jemnú brúsnu stranu“ – ak je nôž obzvlášť tupý, začnite hrubšou stranou, potom proces zopakujte na jemno brúsnej. Nôž umyte pod horúcou vodou a utrite do sucha.
Ako brúsiť a ostriť brúskou na nože
Brúska na nože je rýchlym riešením pre každý tupý nôž, dokáže vytvoriť nové ostrie (samozrejme nie tak, ako profesionálne stroje). Následne čepeľ uhladíte funkciou jemného brúsenia. Brúsky majú nastaviteľný uhol brúsenia, pričom stačí nôž vložiť na určené miesto a niekoľkokrát zatiahnuť smerom k sebe.
Treba však pripomenúť, že i keď je toto riešenie rýchle, nie je ideálne pre všetky nože. Pri brúsení luxusného japonského kuchárskeho noža sa radšej držte brúsneho kameňa.
Ako udržiavať ostrie noža ocieľkou
Používajte raz týždenne ocieľku, aby ostrie noža zostalo dokonale rovné. Nebojte sa, že by ste pri častom používaní ocieľky poškodili čepeľ – tento proces neopotrebuje nôž ako brúsenie. Ostrenie je vlastne brúsenie s tým, že sa pri ňom nevytvára nová fazeta, ale obnovuje sa pôvodná a neodoberá sa tak veľké množstvo materiálu.
Ocieľku nedržte vo vzduchu, ale zvisle s hrotom položeným na pracovnej ploche a rukoväťou pevne uchopenou v jednej ruke. Pritlačte spodnú časť čepele noža (najhrubšia časť) proti ocieľke a pod uhlom 15 – 20 stupňov ťahajte nôž smerom nadol a k sebe. Postupujte až po špičku čepele. Opakujte pohyb na druhej strane čepele.
Máte nože správne uložené?
Akonáhle máte všetky nože ostré, nezabudnite ich uložiť tak, aby sa zbytočne neotupili. Na tento účel najlepšie slúžia bloky na nože, zásuvkové doky alebo nástenné lišty – bývajú aj magnetické.
Sabína Zavarská
Zdroj: epicurious.com
Foto: istock.com