Zdroj: iStock

Ekologické vychytávky do vašej kuchyne

28. 06. 2022
Zdieľať

Centrum rodinného života či srdce domova, ale aj miesto, kde sa spotrebúva veľké množstvo energie, vody a produkuje najviac odpadu. Kuchyňa. Aj v nej sa v súčasnosti apeluje na udržateľnosť. Ak sa chcete vyhnúť plytvaniu, čo-to ušetriť a záleží vám na životnom prostredí, čítajte ďalej.

Spotrebiče

Spôsobov, ako v kuchyni znížiť svoju ekologickú stopu, je veľa. Začnite spotrebičmi, ktorých tam nájdete azda najviac z celej domácnosti. S niektorými spotrebičmi a ich praktickým vybavením môžete usporiť až
50 % energie. Umývačka riadu je rozhodne šetrnejšia ako ručné umývanie.

Otvorená umývačka riadu s rukami

Zdroj: iStock

Pri výbere nesledujte len energetickú triedu, dôležitejším údajom je celková spotreba vody a elektriny. Veľkosť voľte nielen podľa počtu členov domácnosti, ale aj na základe toho, koľko špinavého riadu reálne vyprodukujete. Umývačku zapínajte len vtedy, keď je naplnená. Chladnička je najväčší žrút energie, keďže beží nonstop. Už jej vhodným umiestnením sa dá veľa ušetriť – nemala by stáť blízko zdroja tepla a ani na mieste, kde by mohla byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu. Chladničku otvárajte čo najmenej a na čo najkratší čas. Moderné chladničky sú úspornejšie a udržia potraviny dlhšie čerstvé.

Prečítajte si tiež
5 nezdravých návykov pri upratovaní domácnosti. Robíte ich aj vy?

Sú vybavené tzv. klimatickými zónami, ktoré sa oplatí poznať, aby ste vedeli potraviny optimálne rozmiestniť a skladovať. Mrazničku by ste mali pravidelne odmrazovať, keďže silná námraza zvyšuje spotrebu. Jedlo do nej vkladajte až po vychladnutí a nenechávajte ju zbytočne otvorenú.

Priemerná slovenská domácnosť vyhodí za týždeň do odpadkového koša potraviny za 10 €.

Ďalšími žrútmi elektrickej energie sú sporák a rúra na pečenie. Energeticky najúspornejšie je varenie v tlakových hrncoch a pri klasických je samozrejmosťou pokrievka. Veľkosť ohňa horáka by mala byť rovnaká ako dno hrnca. V rúre je zase energeticky výhodné piecť viac jedál naraz a využívať jej teplo aj krátko po dopečení. Šetrenie v kuchyni sa týka aj spotreby vody. Najjednoduchším spôsobom, ako ňou neplytvať, je perlátor umiestnený vo vodovodnej batérii, ktorý mieša vodu so vzduchom. Tým sa znižuje výdaj vody, ktorý vďaka sofistikovanému riešeniu na menšom tlaku prúdu vôbec nepocítite. Touto technológiou dnes už disponujú mnohé kuchynské batérie a investícia do nich sa vám určite vyplatí.

Prečítajte si tiež
20 tipov, ako v domácnosti kombinovať drevo, kameň a tehlu

Odpad a kompostovanie

Prvým krokom k efektívnemu hospodáreniu s odpadom je jeho minimalizácia, uplatnenie sekundárneho účelu, teda opätovné použitie. Nasleduje jeho separácia a napokon recyklácia. Často si však nevieme poradiť s tým, čo patrí do zmiešaného odpadu a čo je potrebné roztriediť do špeciálnych nádob. Všímajte si recyklačné symboly na výrobkoch, ktoré vám napovedia, kam daný obal patrí. Koncepty moderných kuchýň navyše dnes ponúkajú odpadkový systém so špeciálnymi nádobami integrovanými v jednej zo skriniek kuchynskej linky, preto sa nemusíte obávať toho, kde budete vytriedený odpad skladovať.

Žena kompostuje

Zdroj: iStock

K ekologickej kuchyni patrí aj kompostovanie. Pokiaľ bývate v dome so záhradou, riešenie je veľmi jednoduché. Môžete si založiť vlastný kompost, kam budete dávať organické zvyšky, ktoré v kuchyni vyprodukujete. V prípade, že bývate v byte, riešením môže byť napríklad drvič kuchynského odpadu zabudovaný do drezu. Biologický odpad sa tak okamžite ekologicky spracuje priamo v kuchyni a potom spolu s vodou odchádza do kanalizácie. Alebo skúste domáce vermikompostéry, kde pomocou špeciálne navrhnutých nádob vytvoríte hnojivo, ktoré môžete opätovane použiť napríklad pri starostlivosti o izbové rastliny.

Prečítajte si tiež
Domáca lekárnička? Čerstvé bylinky po celý rok

Na sídliskách bývajú k dispozícii aj hnedé kontajnery na bioodpad, prípadne komunitné kompostéry. Vedzte, že vďaka kompostovaniu vaša produkcia odpadu klesne až na polovicu. Nezabúdajte ani na triedenie použitého oleja, ktorý zbierajte a vynášajte na miesto na to určené. Skrátka, kto sa chce s odpadom popasovať, riešenie si nájde.

Ohľaduplný prístup k prírode a nášmu telu znamená prejav uvedomelosti a zodpovednosti k problematike súčasného sveta. Žiť zdravo a v priateľskom vzťahu s prírodou sa dá celkom jednoducho.

Skladovanie potravín

Keďže cieľom je minimalizovať množstvo odpadu, dôležité je, aby ste mali prehľad o tom, čo doma skladujete. Tým, že všetky potraviny uložíte a roztriedite do príslušných nádob, získate dokonalý prehľad o tom, čo v domácnosti máte a čo vám chýba. Nebudete si teda musieť robiť zásoby niečoho, čo stojí vzadu na polici v špajze a v konečnom dôsledku to budete musieť časom vyhodiť.

Úložné boxy s jedlom

Zdroj: iStock

Starostlivo by ste mali skladovať aj ovocie a zeleninu, mäso a syry, aby vydržali čerstvé čo najdlhšie. Naplánujte si týždenné menu spolu so zoznamom potravín, ktoré potrebujete kúpiť. Zníži sa tak množstvo vyhodených potravín, čo sa prejaví aj vo vašej peňaženke. Plytvaniu môžete predísť zamrazovaním zvyškov jedál alebo varením podľa receptov zo zvyškov.

Zero waste nákup

Zdroj: iStock

V aute vždy so sebou noste látkovú nákupnú tašku a sklenenú dózu pre prípad, že si chcete kúpiť jedlo so sebou.

Ekologické vychytávky

Mnohé praktické kuchynské záležitosti môžete vymeniť za ich ekologickú verziu.

  • Plastové slamky nahradia tie bambusové alebo papierové.
  • Plastové fólie a alobal nahradia obrúsky s včelím voskom (napr. Včelobal).
  • Hubky na riad vymeňte za prírodnú lufu, ktorá je v prírode rozložiteľná.
  • Chemické čistiace prostriedky nahraďte octom, sódou bikarbónou a citrónom.
  • Mikroténové vrecká vymeňte za látkové a ľanové vrecúška.
  • Plastové dózy nahradia sklenené dózy, ale pokojne aj zaváraninové poháre (ideálne na uskladnenie obilnín, strukovín, múky, cestovín či cereálií).
  • Nakupujte v bezobalových obchodoch, kam prídete so sklenenými dózami.
  • Jednorazové kuchynské utierky vymeňte za látkové, ktoré môžete oprať.
  • Pri nákupe potravín používajte sieťovku a látkové vrecká na ovocie a zeleninu.
  • Ekologickí pomocníci v domácnosti sú aj domáci jogurtovač a výrobník sódy.
  • Čo môžete, to si doma vypestujte klíčky, bylinky, paradajky…

Text: Redakcia

Foto iStock

Zdroj: Časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: EKO domácnosť ekologia
Zdieľať článok

Diskusia