Zdroj: Aleš Jungmann

Architekti našli výborné riešenie, ako vytvoriť súkromie na svahovitých parcelách, ktoré z oboch strán obklopuje cesta

27. 07. 2022
Zdieľať

Divoká Šárka je romantická prírodná lokalita, ktorú nielen domáci nazývajú oázou ticha v Prahe. Rozsiahle lesy, skalnaté úbočia, potok či prírodné kúpalisko lákajú aj turistov. Nečakaná prírodná scenéria na severe Prahy očarila tiež investorov, ktorí sa rozhodli na tomto území postaviť nie jeden dom, ale hneď dva. I keď na prvý pohľad vyzerajú navlas rovnako, v skutočnosti sú to skôr dvojvaječné dvojčatá – s určitými odlišnosťami.

Priestor, na ktorom sa parcely nachádzajú, nevyzeral veľmi vábne. Hoci je tu príroda nádherná, predsa len sa našli aj negatíva. Hlavné vyplývali z toho, že pozemky sú v zákrute cesty, ktorá ich obopína zhora aj zdola. Krajný dom ešte aj zboku.

Dvojdom - vily Divoká Šárka v Prahe

Zdroj: Aleš Jungmann

Prvou výzvou pre architektov z ateliéru SENAA architekti bolo vytvoriť dostatok súkromia pre domácich, napriek blízkosti cesty a okolitých stavieb.

Prečítajte si tiež
Rodinný dom na rušnej ulici v Trnávke: Ako prestavať polovicu dvojdomu, aby ste mali dosť miesta a súkromia?

Ďalšia výzva vyplynula zo svahovitého pozemku – z prevýšenia až šiestich metrov medzi hornou ulicou a nižšie položenou záhradou.

Rovnaká kompozícia, odlišné čiastkové riešenia

Hoci oba domy majú základnú kompozíciu hmôt rovnakú, líšia sa v čiastkových riešeniach. Majú rozdielny vstup, vjazd a odlišujú sa aj vonkajšími opornými múrmi a exteriérovými schodiskami. Obe stavby sú trojpodlažné, pričom prízemie je ukryté pod rovinou hornej ulice a priamo nadväzuje na záhradu.

Dvojdom - vily Divoká Šárka v Prahe

Zdroj: Aleš Jungmann

Vchod vedie do prostredného podlažia, hore sú spálne, dole obývačka s kuchyňou

Do domov sa vchádza cez nástupnú terasu do prostredného podlažia. Ocitnete sa na galérii, z ktorej sa otvára pohľad cez hlavný obytný priestor smerom do záhrady. Na hornom podlaží sú tri spálne a dve kúpeľne, prostredné poschodie okrem vstupu obsahuje spálňu rodičov, šatňu a kúpeľňu so saunou. Na najnižšom poschodí je umiestnená kuchyňa, jedáleň, obývacia izba a miestnosť s domácim kinom.

Interiér vily na Divokej Šárke v Prahe

Zdroj: Aleš Jungmann

Najcennejším momentom realizácie je dôsledné osadenie víl do svahu

Napriek komplikovanej polohe obe vily poskytujú krásny výhľad smerom na protiľahlý svah a jeho dominantu – Kostol sv. Mateja.

Prečítajte si tiež
Slnečný dvojdom pre viac generácií naplno využíva rozľahlý pozemok

„Dôležitým spájajúcim prvkom oboch domov je dôsledná práca s osadením na terén, zakomponovanie domu do svahu a prepojenie záhrady s interiérom aj pomocou betónových a oceľových schodísk. Veľkoformátové drevené posuvné okná sme orientovali na východ, a tak umožňujú panoramatický výhľad do okolia a prepájajú dom s terasou a záhradou,“ vysvetľujú autori projektu z brnianskeho ateliéru SENAA, architekti Václav Navrátil a Jan Sedláček.

Dvojdom - vily Divoká Šárka v Prahe

Zdroj: Aleš Jungmann

Poznáte hanspaulské ploty?

Autori návrhu použili aj zaujímavý prvok, ktorý je typický pre túto lokalitu, takzvaný hanspaulský plot. Tvorí ho škárované murivo z bielych tehál a drevená výplň. Vďaka tomuto plotu vily skvele zapadajú do okolitého prostredia. Väčšie súkromie medzi dvoma cestami architekti dosiahli ponorom prízemia nadväzujúceho na záhradu pod úroveň vrchnej ulice.

Prečítajte si tiež
Ako doplniť chýbajúcu časť dvojdomu, aby vzniklo príjemné bývanie pre štyroch

Vily v Divokej Šárke

architektonický ateliér: SENAA architekti, s.r.o., Václav Navrátil, Jan Sedláček

tím: Václav Navrátil, Ján Sedláček, Katarína Zabadalová, Ján Gadziala

lokalita: Divoká Šárka – Praha

realizácia: 2017 – 2019

Sabína Zavarská

Foto: Aleš Jungmann

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojdom rodinný dom svahovitý pozemok
Zdieľať článok

Diskusia