Rodinný dom na rušnej ulici v Trnávke: Ako prestavať polovicu dvojdomu, aby ste mali dosť miesta a súkromia?

16. 09. 2021
Zdieľať

Ak poznáte bratislavský Ružinov, viete, že miestna časť Trnávka má skôr vidiecky charakter. Kedysi tvorila samostatnú obec. Dnes je tu však už podstatne rušnejšie. A práve na hlavnej tepne Trnávky – na Bulharskej ulici, stál malý dvojdom, ktorého jedna polovica prešla významnou premenou.

Architekti Michal Lang a Borislav Benedek namiesto nej navrhli pohodlný moderný dom. Novostavba je domovom jedného z nich – Michala Langa a jeho štvorčlennej rodiny. Cieľom premeny bolo vytvoriť kvalitné bývanie pre štvorčlennú rodinu, čo zahŕňalo sekundárne požiadavky ako dostatok súkromia aj napriek rušnej ulici a zväčšenie obytného priestoru.

Prečítajte si tiež
Na pozemku so starou záhradou vyrástol rodinný dom s lúkou na streche a vykurovaný slnkom

Architekti z ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS pripravili návrh, ktorý rešpektuje podstatu miesta a pôvodný archetyp dvojdomu so sedlovou strechou. I keď pôvodne plánovali len prestavbu a dostavbu polovice dvojdomu, nakoniec sa situácia zmenila. Dôvodom bol nevhodný stav pôvodných konštrukcií, takže riešili prakticky novostavbu. Výsledok však spĺňa všetky požiadavky domácich.

Rodinný dom so sedlovou strechou

Architekti pripravili návrh, ktorý rešpektuje podstatu miesta a pôvodný archetyp dvojdomu so sedlovou strechou. Zdroj: WELINNA

Kompaktná fasáda ako bariéra pred ruchom ulice

Dopravný ruch na Bulharskej ulici narastá najmä v špičkách. Preto bolo nevyhnutné hľadať riešenia, ktoré by stavbu i pozemok odhlučnili a ukryli pred nechcenými pohľadmi. Čiastočne to vyriešila kompaktná uličná fasáda – tvorí bariéru od rušnej ulice. Uličnú zástavbu a dostavbu domu zjednocuje obklad z lícových tehál. Ďalším spôsobom, ako zmierniť negatívne vplyvy okolia, našli architekti v rozložení jednotlivých miestností, teda v samotnej dispozícii nového domu.

Rodinný dom s presklením a terasou

Obe plochy orientované na juhovýchod prepája rozmerné presklenie, vďaka ktorému sa stáva záhrada súčasťou interiéru. Na ňu nadväzuje terasa. Zdroj: WELINNA

Denná zóna prechádza do záhrady

Prejdime si dispozičné riešenie krok za krokom. Dovnútra vstúpite zo severozápadnej uličnej fasády a ocitnete sa v zádverí so šatníkom a technickým zázemím domu. Od vchodu je prístupné aj hosťovské WC s umývadlom. Vstupná časť domu voľne prechádza do priestoru jedálne so zabudovaným kuchynským kútom. Jej súčasťou je jednoramenné schodisko do podkrovia, pôsobiace ako zavesené vo vzduchu.

Prečítajte si tiež
Prefabrikovaný dom skrýva čarovný a útulný priestor. Z ulice by ste si ho ani nevšimli!

„Pôvodná plocha rodinného domu a terajšej jedálne sa pozvoľne rozširuje o plochu obývacej izby. Je jednopodlažná, doplnená o svetlík a zelenú strechu. Tvorí hlukovú, prachovú a taktiež optickú bariéru voči Bulharskej ulici. Obe plochy orientované na juhovýchod prepája rozmerné presklenie, vďaka ktorému sa stáva záhrada súčasťou interiéru. Na ňu nadväzuje terasa,“ konkretizuje Michal Lang – jeden z autorov premeny a zároveň majiteľ domu. Denná časť domu je na prízemí doplnená o nočnú časť rodičovskej spálne. Patrí k nej priechodný šatník a samostatná kúpeľňa.

Otvorená obývačka s jedálňou v presklenom dome

Plochy podlahy zjednocuje masívna sivá dubová podlaha farebne ladená k pohľadovému betónu. Zdroj: WELINNA

Zateplenie, keramický obklad, PIR panely

Obvodové konštrukcie domu sú zateplené izolačnými lamelami z minerálnej vlny. Fasády zjednocuje kontaktne lepený lícový keramický obklad. Nová konštrukcia krovu zdvihla úroveň hrebeňa sedlovej strechy o pol metra – práve vďaka tomu bolo možné zobytniť podkrovie. Strešná rovina je zateplená nadkrokvovou izoláciou z PIR panelov a minerálnej vlny. Ukončená je falcovanou hliníkovou krytinou v sivo-bielom odtieni.

Zavesené kovové schodisko v rodinnom dome

Vstupná časť domu voľne prechádza do priestoru jedálne so zabudovaným kuchynským kútom a jednoramenným schodiskom do podkrovia, pôsobiacim ako zavesené vo vzduchu. Zdroj: WELINNA

Monochromatický interiér zvýraznil prírodné materiály

Rukopis ateliéru LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS neprehliadnete ani v interiéri. Zvolili monochromatický základ, vďaka ktorému vyniká kresba prírodných materiálov. „Kompozíciu dotvárajú precízne detaily zariadenia zhotoveného na mieru a vybraný mobiliár s doplnkami. Prízemie sprevádza kombinácia pohľadových betónových plôch stien a stropu, ku ktorým sme ladili vstavané kusy nábytku v teplom svetlo-sivom odtieni. Plochy podlahy zjednocuje masívna sivá dubová podlaha farebne ladená k pohľadovému betónu. Na podlahe v podkroví je prírodné lino.

Prečítajte si tiež
Na prvý pohľad nenápadný jednopodlažný dom ukrýva viacero prekvapení

Pohľadové plochy šatníka ladia so stenami v bielom matnom odtieni a podčiarkujú farebnosť a štruktúru priznaného krovu. Doplnkové nábytkové prvky loftu a kúpeľne sú vyrobené zo smrekovej biodosky. Kúpeľňu sme riešili guľôčkovou bielou matnou mozaikou a doplnili sme ju o farebnú stierku v odtieni škárovacej hmoty,“ konkretizujú autori dnes už realizovaného návrhu.

Okno s parapetou na sedenie

Prízemie sprevádza kombinácia pohľadových betónových plôch stien a stropu, ku ktorým doladili vstavané kusy nábytku v teplom svetlo-sivom odtieni. Zdroj: WELINNA

Otvorený priestor aj v podkroví

Na schodisku nás okrem jeho odľahčenej podoby (i keď je z ocele) zaujalo niečo iné. Do podkrovia nevchádzate medzi dvoma stenami, ale vstúpite do otvoreného priestoru. V podkroví domu našiel miesto otvorený multifunkčný priestor s televíziou a hosťovským rozťahovacím futonom. Vďaka minimálnej bariére v podobe štyroch laniek zábradlia sa dá z podkrovia ľahko komunikovať s prízemím. V podkroví sú tiež dve detské izby, ktoré fungujú ako spoločný otvorený priestor. Formálne ho na dve časti rozdeľuje nábytkový blok šatníka.

Prečítajte si tiež
Dom so zeleným srdcom: Uprostred drevostavby patio so zeleňou

Úžitková plocha jednopodlažného domu sa zväčšila z 88 na 150 m2. Podarilo sa to nielen vďaka rozšíreniu hmoty prízemia, ale aj doplnením podkrovia. Takže stavba v konečnom dôsledku nepôsobí rušivo ani po radikálnej premene. Vďaka použitým materiálom a dispozičnému riešeniu, skôr naopak. A poskytuje všetko podstatné pre život mladej rodiny.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

RD Bulharská

Architektonický ateliér: LANG BENEDEK ASSOCIATED ARCHITECTS

Autori: Ing. arch. Michal Lang, Ing. arch. Borislav Benedek

Lokalita: Bratislava – Ružinov, miestna časť Trnávka

Plocha pozemku: 385 m2

Zastavaná plocha: 114,35 m2

Podlažná plocha: 149,49 m2

Návrh: 2018 – 2019

Realizácia: 2019 – 2021

Sabína Zavarská
Foto: WELINNA

Kategória: Návšteva
Tagy: industriálny štýl novostavby presklené plochy prírodné materiály rodinné domy schodiská sedlová strecha
Zdieľať článok

Diskusia