Zdroj: Pumpa

Viete, aké čerpadlo vybrať pre malý alebo stredne veľký bazén?

28. 04. 2023 Zdieľať

Podľahli ste boomu domácich bazénov, ktorý Slovákov opantal s príchodom pandémie, alebo jeho kúpu ešte len zvažujete? S prevádzkou bazéna je spojená aj nutnosť filtrácie vody a k tomu je potrebné bazénové čerpadlo, ktoré zaisťuje obeh a prečerpávanie vody. Či už potrebujete čerpadlo vymeniť za nové alebo si ho práve prvýkrát v živote kupujete, poradíme, na čo sa pri jeho výbere zamerať.

Čoraz viac Slovákov túži mať na svojej záhrade bazén. Rôzne nafukovacie a nadzemné typy bazénov postupne nahrádzajú zapustené, ktoré síce vyžadujú väčšie počiatočné investície, ale ponúkajú výrazne vyššiu životnosť a komfort. Zastrešenie a ohrev vody solárnymi panelmi alebo tepelným čerpadlom dokážu predĺžiť prevádzkovú dobu bazéna od začiatku apríla až do konca októbra. Žiadny väčší bazén sa však nezaobíde bez bazénového čerpadla.

Cirkulácia a filtrácia vody

Kvalitné bazénové čerpadlo zabezpečue dostatočnú cirkuláciu vody v bazéne a jej prietok filtračnou nádobou s filtračným médiom. Bazénové čerpadlá majú zabudovaný predfilter na zachytenie lístia, vlasov a iných nečistôt, ktoré by ho v prípade nasatia mohli poškodiť. Mali by byť zhotovené z kvalitných plastov odolných voči korózii a poškodeniu pieskom a ich motor musí byť izolovaný od čerpanej vody.

Bazénové čerpadlo

Schéma bazénového čerpadla Zdroj: Pumpa

Voľbu bazénového čerpadla preto nie je dobré podceňovať. „Predovšetkým je potrebné brať do úvahy veľkosť bazéna, pre ktorý čerpadlo kupujeme a od toho sa odvíjajúci potrebný prietok čerpadla. To by malo prefiltrovať objem vody v bazéne najmenej raz za 5 hodín. Nezabúdajte na to pri plánovaní nového bazéna ani pri výmene dosluhujúceho, či zle fungujúceho bazénového čerpadla,“ radí Martin Křapa, obchodný riaditeľ spoločnosti Pumpa, ktorá sa na predaj, servis a montáž čerpadiel, čerpacích systémov, vodární a nádrží špecializuje už od roku 1991.

Kľúčové kritériá – výtlak, prietok a teplota

Pri výbere čerpadla by ste okrem prietoku mali venovať pozornosť  aj výtlaku čerpadla. Odpor potrubia a filtra za čerpadlom je dôležitým kritériom výberu. V prípade bežnej technológie umiestnenej v blízkosti bazéna a zodpovedajúceho pieskového filtra je možné počítať s výtlačnou výškou do 6 metrov. Pri väčších bazénoch odporúčame konzultovať výtlačnú výšku sústavy s dodávateľom kompletnej technológie. Ďalším z parametrov je maximálna teplota čerpanej kvapaliny. Štandardne sú čerpadlá konštruované pre teplotu vody do 35 °C, do víriviek však vyberajte čerpadlá schopné čerpať vodu s teplotou až 60 °C.

Bazénové čerpadlo LEO XKP

Bazénové čerpadlo LEO XKP Zdroj: Pumpa, a.s.

„Našim zákazníkom ponúkame široký výber čerpadiel pre sladkú vodu, ktorá je vhodná do bazénov všetkých veľkostí. Máme však aj riešenia pre slanú vodu a vírivky,“ hovorí Martin Křapa a dodáva: „Skvelý pomer cena/výkon pre slanú aj sladkú vodu ponúka napríklad bazénové čerpadlo Leo XKP. Má prietok takmer 283 litrov za minútu, teda bezmála 17 kubíkov za hodinu , vďaka tomu je vhodné pre menšie a stredne veľké bazény.“

Zdroj: PR článok Pumpa

Kategória: Záhradná technika
Tagy: bazén bazénové čerpadlá
Zdieľať článok
Zdravšia a udržateľnejšia záhrada? 10 tipov na oslavu Dňa ZemeZáhrada

Zdravšia a udržateľnejšia záhrada? 10 tipov na oslavu Dňa Zeme

Ako sa stať včelárom? Koľko to stojí, čo všetko treba zvážiť a s čím začaťUrob si sám

Ako sa stať včelárom? Koľko to stojí, čo všetko treba zvážiť a s čím začať

Ako si doma nabrúsiť nožnice bez použitia brúsky? Pomôže alobal, ihla aj brúsny papierUrob si sám

Ako si doma nabrúsiť nožnice bez použitia brúsky? Pomôže alobal, ihla aj brúsny papier

Ako zrecyklovať staré železo a vyrobiť si z neho pekné záhradné dekorácieUrob si sám

Ako zrecyklovať staré železo a vyrobiť si z neho pekné záhradné dekorácie