Zdroj: Rigips

Detská izba, v ktorej sa bude dobre dýchať

14. 09. 2023 Zdieľať

Kvalita vzduchu vo vnútorných priestoroch je veľmi dôležitá, keďže ide o miesta, kde strávime 85 % až 90 % času. Napriek tomu býva vzduch v interiéri často veľmi znečistený a plný škodlivého formaldehydu – a to aj v prípade detských izieb, pri čom by mal spozornieť každý rodič. Zabrániť tomu možno použitím vhodných materiálov.

Čo je formaldehyd a prečo je problémom?

Nebezpečnou zložkou, ktorá sa nachádza vo vzduchu v domácnostiach, sú voľne prchavé škodlivé látky, predovšetkým formaldehyd. Ten sa vyskytuje v drevotrieskovom nábytku a podlahách, lepených podlahových krytinách, lepidlách a lakoch na parkety, ale aj v kozmetických prostriedkoch, textíliách, čistiacich prostriedkoch či dokonca detských hračkách.

Ani v detských izbách oň teda vôbec nie je núdza – o to viac v novozariadených priestoroch, kde môže byť formaldehyd z nového nábytku veľkým problémom.

Deti sú na kvalitu vnútorného ovzdušia najcitlivejšie, prirodzene aj vdychujú viac vzduchu a tak sú viac vystavené škodlivým látkam v ovzduší. Formaldehyd dokáže vyvolávať množstvo zdravotných problémov, ako sú bolesti hlavy, oslabenie imunity či alergie.

Preto určite zvážte použitie priečok s technológiou Activ’Air® v detských izbách. Ako rodičia sa predsa určite všemožne snažíte zabrániť akémukoľvek nebezpečenstvu, ktoré by deti mohlo stretnúť. Formaldehyd nie je vidieť, napriek tomu ich ohrozuje na mieste, kde by sa mali cítiť najpríjemnejšie.

Kvalita vnútorného ovzdušia v detskej izbe

Zdroj: Rigips

Activ’Air® bojuje s formaldehydom

Bojovať s formaldehydom v domácnosti nie je vždy jednoduché, preto sa oplatí myslieť na to už pri stavbe či rekonštrukcii. Riešením sú napríklad sadrokartónové dosky s technológiou Activ’Air® od značky Rigips. Ide o unikátne riešenie, ktoré pôsobí v troch krokoch: najskôr formaldehyd pohltí, následne ho transformuje na neškodné látky a napokon zabraňuje ich spätnému vylučovaniu.

Vďaka použitiu sadrokartónu s technológiou Activ’Air®, ktorá trvalo odstraňuje až 70 % formaldehydu v ovzduší a zabraňuje jeho spätnému uvoľňovaniu. Zložka Activ’Air® je navyše účinná po dobu minimálne 50 rokov, takže pôjde o dlhodobú investíciu.

O tom, že technológia Activ’Air® skutočne funguje svedčia štúdie, ale aj skúseností ľudí, ktorí rekonštrukciu s použitím sadrokartónových riešení s Activ’Air® vyskúšali.

Ľubomír Kováč, ktorý sa úpravám interiérov venuje už od roku 1998 hovorí: „Veľkú časť práce našej stavebnej firmy tvoria práve stavby a rekonštrukcie rodinných domov. Často sa pritom stretávame s požiadavkou na spríjemnenie bývania pre rodiny s deťmi, ľudí so zdravotným znevýhodnením či alergikov. Využívame na to predovšetkým sadrokartónové konštrukcie, ktoré pomáhajú pri kvalite vzduchu – napríklad sadrokartónové dosky s technológiou Activ’Air od značky Rigips. Dodnes spomínam na pani, ktorá neverila, že prestavba s použitím takýchto sadrokartónových dosiek dokáže zlepšiť kvalitu života jej syna, ktorý trpel mnohými alergiami. Veľmi rýchlo sa ukázalo, že v prerobených podkrovných priestoroch sa syn cítil zdravotne najlepšie. Človek jednoducho mohol cítiť ten rozdiel hneď, ako vstúpil do izby.“

Infografika Formaldehyd v domácnosti

Zdroj: Rigips

Activ’Air® sa oplatí

Technológia Activ’Air® nie je určená len pre špeciálne priestory, ale je cenovo dostupná pre každého. Na porovnanie: sadrokartónový podhľad s Activ’Air® v izbe s rozlohou 15 m2 vás vyjde len o necelých 15 eur viac, ako pri použití bežných sadrokartónových dosiek.

Ďalším benefitom je suchá výstavba, vďaka čomu môžete výstavbu s použitím sadrokartónových dosiek s technológiou Activ’Air® realizovať svojpomocne a s ušetrením vody a predovšetkým času.

Zdroj: PR článok Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., značka Rigips

Kategória: Detská izba
Tagy: kvalita vzduchu sadrokartón zariaďovanie detskej izby
Zdieľať článok
Varenie na plyne znečisťuje vzduch v interiéri nad limitné hodnoty, bez vetrania môže spôsobiť astmuASB.sk

Varenie na plyne znečisťuje vzduch v interiéri nad limitné hodnoty, bez vetrania môže spôsobiť astmu

Európske smernice nenariaďujú povinné zatepľovanie, je to mýtusASB.sk

Európske smernice nenariaďujú povinné zatepľovanie, je to mýtus

Škandinávsky štýl vo vyše storočnom tehlovom byteDom z tehly

Škandinávsky štýl vo vyše storočnom tehlovom byte

Chceli by ste originálny servírovací stolík? Stačia vám na to dva páry vešiakov a jedna doska, postup je naozaj jednoduchýUrob si sám

Chceli by ste originálny servírovací stolík? Stačia vám na to dva páry vešiakov a jedna doska, postup je naozaj jednoduchý