Zdroj: Studio E

Zo starého nové: Nápady na renováciu vašej obývačky

26. 09. 2023 Zdieľať

Vaša obývacia izba je viac než len miesto na oddych. Je to miesto, kde vytvárate spomienky s rodinou a priateľmi, relaxujete po náročnom dni a vyjadrujete svoju kreativitu a osobnosť. Ak hľadáte spôsoby, ako túto dôležitú miestnosť ešte viac vylepšiť, tu je 8 tipov, ako urobiť svoju obývačku rajom na zemi.  

1. Vyberte vhodný nábytok, ktorý vyjadruje váš štýl

Pri výbere nábytku nezabudnite zvážiť nielen jeho estetický vzhľad, ale aj jeho funkčnosť. Kombinácia rôznych typov sedačiek, ako sú pohovky, kreslá a taburetky, môže vytvoriť zaujímavý a variabilný vzhľad miestnosti, no neprežeňte to. Váš nábytok by mal zrkadliť váš osobný štýl a byť pohodlný na používanie.

2. Hrajte si s farbami a dekoráciami

Farby a dekorácie majú obrovský vplyv na atmosféru obývacej izby. Svetlé a pastelové farby môžu vytvoriť pokojnú a relaxačnú atmosféru, zatiaľ čo živé farby dodajú energiu a živelnosť.

Experimentovať môžete s farbami na stenách alebo pridaním farebných doplnkov, ako vankúše, koberce a obrazy, aby ste vytvorili presne tú atmosféru, ktorá vám vyhovuje. Ak však chcete nadčasovosť, dávajte si pozor na bláznivé a výrazné farby. Siahnite skôr po neutrálnych farbách: „Každý rok sa určuje farba, ktorá bude v daný rok in. V interiéri by však nemala dominovať, skôr by mala slúžiť ako doplnková farba. Osobne si myslím, že preferencia farieb v interiéri je individuálna. Ak chceme mať interiér však nadčasový, základné a prevládajúce farby by mali byť neutrálne, prírodné odtiene, ktoré sú nadčasové a nezaťažujúce,“ vysvetľuje Erik Pastucha, architekt a majiteľ Studioe Arch & Interiors.

3. Investujte do komfortného sedenia

Kvalitné a pohodlné sedacie prvky sú kľúčové pre úspešnú obývaciu izbu. Sedačky a kreslá by mali byť nielen estetické, ale aj ergonomické a pohodlné na dlhodobé sedenie. Všetci chceme predsa doma relaxovať na príjemnom gauči a nie sa na ňom trápiť. Kvalitný gauč je dlhodobá investícia. Dobre si premyslite či chcete pestrofarebný alebo gauč v neutrálnej farbe. To, čo sa vám páči dnes, sa môže zmeniť v priebehu rokov. Nezabudnite na dekoračné vankúše, ktoré pridajú do miestnosti útulnosť.

4. Vytvorte funkčný stolový priestor

Stolový priestor je dôležitý pre pohodlné používanie obývacej izby. Kávové stolíky a konferenčné stolíky nie len vyzerajú dobre, ale sú aj praktické pre servírovanie nápojov a občerstvenia. Vyberte stoly, ktoré zodpovedajú veľkosti miestnosti a umožňujú pohodlný prístup k sedačkám. Je len na vás či si vyberiete vysoké a veľké alebo nízke a drobné, ktoré dotvoria vkus vašej obývačky.

Jedáleň s hranatým i okrúhlym stolom, stoličkami v tvare kresielok, bielou lavičkou a zeleňou pri stene.

Zdroj: Studio E

5. Dôležitosť úložného priestoru

Riešte aj úložný priestor, aby ste udržali miestnosť upratanú a dobre organizovanú. Skrinky, police a stojany sú ideálne na uloženie kníh, hračiek, mediálnych zariadení a ďalších vecí. Premýšľajte nad skrytým úložným priestorom, aby ste schovali predmety, ktoré nepotrebujete v dennodennom živote. Záleží tiež na tom, v akom štýle chcete ladiť svoje bývanie a tiež obývaciu izbu, ktorá je srdcom bytu či domu: „Niekedy je náročné určiť, aký konkrétny štýl je ten najviac trendy. Môže to byť minimalizmus, industriálny štýl bytu či staromestský byt s klasicky navrhnutým interiérom. Akýkoľvek trend je práve aktuálny, podľa môjho názoru, treba dbať najmä na to, kde sa tento interiér nachádza. Ak sa jedná o modernú vilu, v interiéri by som nešiel štýlom staromestského bývania, takisto v klasickom panelákovom byte, by som osobne nepreferoval napríklad provensálsky štýl. Je to všetko otázka individuálnych preferencií človeka,“ vysvetľuje Erik Pastucha zo Studioe Arch & Interiors.

6. Personalizujte svoj priestor

Vaša obývacia izba by mala odrážať vašu osobnosť a záujmy. Pridajte do nej osobné dotyky, ako sú rodinné fotografie, umelecké diela, ktoré máte radi, alebo zbierky, ktoré sú vám drahé. Tieto osobné prvky dodajú vašej miestnosti charakter, osobnosť a jedinečnosť.

Veľký jedálenský stôl s drevenými stoličkami s výpletom, atypickými sklenenými svietidlami v tvare natiahnutých bublín a červeným obrazom na stene.

Zdroj: Studio E

7. Kvalitný televízor a zvukový systém

Váš televízor je často centrálnym bodom obývacej izby. Investícia do kvalitného televízora a zvukového systému môže vytvoriť fantastický pocit domova. S technologickým pokrokom sú k dispozícii rôzne možnosti, ktoré umožňujú prispôsobiť si televíziu a zvukový systém podľa vašich potrieb a preferencií. Pýtate sa, aká je výhoda skvelej TV? Vyberte televízor s vysokým rozlíšením (napr. 4K), aby ste dosiahli ostrejší obraz a lepší zážitok z televízneho a filmového sledovania. Zvážte tiež nákup inteligentného televízora s prístupom na internet, kde môžete streamovať svoje obľúbené filmy a seriály z rôznych služieb. Ak potrebujete mať pri sledovaní filmov a seriálov kvalitný zvuk, doprajte si kvalitný zvukový systém alebo soundbar, ktorý vytvorí kinematografický zážitok pri sledovaní filmov a športových podujatí. V neposlednom rade sa sústreďte aj na estetický dizajn televízie. Už dávno nie sú v móde škatule alebo hrubé a široké zariadenia. Zvoľte televízor, ktorý sa hodí k štýlu vášho interiéru. Existujú modely so štíhlymi rámovými dizajnmi a elegantnými stojanmi.

K dosiahnutiu maximálnej pohody v domácnosti je potrebná aj kvalitná konektivita. Pripojenie na optiku, respektíve využívanie optického internetu už nie je len dominantou novostavieb, či novších domov. V súčasnosti operátori ako Slovak Telekom poskytujú možnosť pripojiť sa na optiku pre viac ako milión domácnosti vo väčších či menších mestách. Výhodou optického internetu je vysoká prenosová rýchlosť, bezpečnosť a stabilita. Ak sa vaša domácnosť nachádza v pokrytí optickej siete, je vhodné uprednostniť takýto typ pripojenia pred ostatnými technológiami, pretože dokáže zvládať tie najnáročnejšie nároky vrátane plnohodnotného šírenia signálu cez Wi-Fi.

Kvalitná a rýchla Wi-Fi sieť je dôležitá pre pripojenie všetkých vašich zariadení a zabezpečenie plynulého internetového prehliadania a streamovania. Riešením je doplnková služba k Magio Internetu – Wow Wi-Fi. Tá zabezpečuje rýchle a stabilné wi-fi pripojenie v celej domácnosti. Fungovanie služby zabezpečuje mesh technológia. Služba Wow Wi-Fi je určená pre zákazníkov, ktorí potrebujú mať kvalitné a bezvýpadkové pokrytie celej domácnosti, vyššiu rýchlosť v bezdrôtovom pripojení a pripojenie viacerých zariadení na Wi-Fi.

8. Rôzne zdroje osvetlenia

Osvetlenie hrá kľúčovú úlohu v atmosfére obývacej izby. Okrem stropného svetla zvážte použitie stolových a stojacích lámp, ktoré umožnia regulovať intenzitu svetla podľa situácie. Svietidlá s teplým a studeným svetlom vytvoria rôzne nálady, čo je dôležité pre rôzne aktivity, ako je čítanie, sledovanie televízie alebo relaxovanie.

Túžite po štýlovej obývačke od dizajnového štúdia? Teraz ho môžete vyhrať!

Pre väčšinu Slovákov je obývačka kľúčovou miestnosťou v domácnosti, ktorá si zaslúži najviac pozornosti. Práve preto sa Telekom rozhodol, že pre jedného výhercu si pripraví niečo výnimočné, a to profesionálnu rekonštrukciu obývačky z pera renomovanej architektonickej kancelárie Studioe Arch & Interiors.

Šťastný zákazník sa už teraz môže tešiť nielen na profesionálny návrh a vizualizáciu, ale na skutočnú prerábku obývačky. Súčasťou hlavnej ceny bude aj najnovší smart televízor značky Philips s ambientným podsvietením, ktorý dotvorí ešte lepšiu atmosféru miestnosti.

Takto sa môžete zapojiť?

Zapojiť sa do súťaže je veľmi jednoduché. Stačí, ak si do 8. 10. 2023 aktivujete nový optický internet od Telekomu a budete automaticky zaradený do súťaže o rekonštrukciu obývačky v hodnote 10 000 eur a o 490 ďalších zaujímavých výhier. Viac informácii o celej súťaži sú k dispozícii na https://www.telekom.sk/obyvacka, v najbližšom Telekom centre alebo na bezplatnej Zákazníckej linke 0800 123 456.

Zdroj: PR článok Slovak Telekom, a.s.

Kategória: Obývacia izba
Tagy: obývacia izba renovácia sedačky do obývačky
Zdieľať článok
Hlina s vôňou kávy: Navštíviť túto kaviareň je zážitok!Dom z tehly

Hlina s vôňou kávy: Navštíviť túto kaviareň je zážitok!

Tienistá záhrada? Nezúfajte! Tieto druhy zeleniny a ovocia slnko veľmi nepotrebujúZáhrada

Tienistá záhrada? Nezúfajte! Tieto druhy zeleniny a ovocia slnko veľmi nepotrebujú

Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovaniaZáhrada

Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania

Už žiadna hniloba! Osvedčené domáce recepty na ošetrenie rán po reze rastlín a pri zakoreňovaníZáhrada

Už žiadna hniloba! Osvedčené domáce recepty na ošetrenie rán po reze rastlín a pri zakoreňovaní