Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

12. 08. 2010
Zdieľať

Trávenie voľného času na záhrade sa už nespája len s pracovným výkonom amatérskych záhradkárov, ale aj s príjemným posedení s rodinou a priateľmi. K prípitkom a priateľskému rozhovoru patrí aj príprava chutných grilovaných pokrmov. Otázkou ostáva, či uprednostniť klasiku grilovania na drevenom uhlí, alebo sa spoľahnúť na plynové grily, či dokonca nájsť taký model, ktorý dokáže skombinovať viac funkcií v peknom dizajne.

Veľa toho už bolo popísaného o griloch. Mnohým nadšencom grilovania na čerstvom vzduchu to však rozhodovanie pri výbere správneho modelu grilovacieho pomocníka vôbec neuľahčilo. Dôvodom môže byť čoraz väčšia ponuka, odlišný spôsob trávenia voľného času, rozmanitý dizajn grilov, ale aj rozdielne predstavy účastníkov rodinných grilovačiek o príprave jedla na záhrade. Skôr ako sa budúci grilmajster vyberie do predajne alebo nazrie do internetových ponúk, mal by sa rozhodnúť, na aký typ grilu sústredí svoj záujem.

Čo druh paliva, to iné grilovacie a opekacie výsledky. Stojí teda za zamyslenie, či si zadovážiť gril na drevené uhlie a brikety, prípadne či domácnosti bude viac vyhovovať gril s pohonom na elektrinu alebo plyn.


Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

278660
Galan

Na opekanie barbecue alebo menších kúskov pokrmu postačuje aj stolný porcelánový gril Eva Solo na drevené uhlie

Na drevené uhlie a brikety
Do kategórie grilov na drevené uhlie patria liatinové grily, záhradné stavané kozuby a kotlové grily. Na liatinových griloch sa nad rozžeraveným dreveným uhlím grilujú malé kúsky mäsa a zeleniny, prípadne aj ovocie. Nevýhodou grilovania v takýchto griloch je najmä palivo – drevené uhlie sa rýchlo vypáli, a tak ho treba často dopĺňať. Z liatinových grilov sa šíri typický zhluk dymu a prachu, ktorý priamo ovplyvňuje chuť i vôňu grilovaného pokrmu a náladu prísediacich. Žiaľ, ani životnosť liatinových grilov nie je práve najdlhšia. Posedenie pri grilovačke na záhrade viac ako v iných prípadoch ovplyvňuje počasie. Daždivé a veterné počasie nechá gril na drevené uhlie a brikety chladným.


Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

278674
Nippon

Takáto situácia však neodradí tých, ktorí sa rozhodli pre záhradný stavaný gril. Pohodlie pri grilovaní zvýši príprava pokrmov na briketách. Lisované drevené uhlie dlhšie horí, brikety netreba často prisypávať, nevytvára sa nepríjemný prach. Najkvalitnejšie brikety môžu horieť až štyri hodiny a takéto grily majú dlhú životnosť. Pomocou otočného ražňa možno nad priamym ohňom opekať aj veľké kusy mäsa. Pri všetkých kladoch stavaných grilov však treba priznať aj nevýhodu: kým sa mäsko konečne tepelne upraví do jedlého stavu, prejde toľko času, že medzitým príde o šťavnatosť. Okrem toho je stavaný gril neprenosný.


Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

278662
Weber

Priamy spôsob grilovania menších kúskov mäsa v grile na drevené uhlie

Tip: Záhradný nábytok od výmyslu sveta

Inou kategóriou sú kotlové grily. Obsahujú dva rošty: spodný palivový a vrchný potravinový. K dôslednejšej grilovačke nad nedymiacim ohňom prispievajú aj jeden spodný a tiež vrchný prieduch. Ako palivo sa používajú brikety. Grilovanie s dreveným uhlím nie je šťastným spôsobom. Uhlie rýchlo vyhorí a prepadne z palivového roštu namiesto toho, aby prehrialo samotný gril. V kotlových typoch grilov možno opekať buď priamo, alebo nepriamo. Priamy spôsob príde vhod pri grilovaní do 20 minút, ktoré stačia na tepelnú úpravu steakov, malých kúskov mäsa, rýb, zeleniny a ovocia. Nepriamy spôsob sa osvedčil pri grilovaní celých kusov jedla, ktoré potrebujú grilovať viac ako 20 minút.


Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

278658
Weber

Set na prípravu šašlika

Kto si aj v tomto prípade zadováži kvalitné brikety, ten na jedno nasypanie môže opekať až štyri hodiny. Ak sa všetky brikety pri priamom grilovaní nespotrebujú, stačí uzavrieť vrchný aj spodný prieduch a brikety bez prívodu vzduchu prestanú horieť. Možno ich znovu použiť kedykoľvek pri ďalšom grilovaní. Grilovanie nepriamym spôsobom ušetrí v porovnaní s úpravou potravy v stavaných griloch až polovicu času. Funguje to len v prípade, že teplo zbytočne neuniká spod uzavretého poklopu, ale naopak – hromadí sa a cirkuluje vnútri vyhrievanej nádoby grilu podobne ako v teplovzdušnej rúre. Dĺžka prípravy jedla sa tak výrazne skráti a grilovať sa môže za akéhokoľvek počasia. Grily sú prenosné, majú dlhšiu životnosť a v prípade kvalitných modelov vydržia aj 15 rokov.


Grilovačka, opekačka – každému podľa chuti

278665
Galan

Antikorový mobilný gril na drevené uhlie Eva Solo s grilovacou plochou s priemerom 49 alebo 59 cm a s košíkom na zachytávanie prebytočného popola

ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Bývanie Domáce spotrebiče Záhrada a exteriér
Tagy: grily záhrada
Zdieľať článok

Diskusia