Ako vyzerá slovenská kuchyňa plná odhodlania, elánu a lásky k dobrému jedlu
Žiadne nutné zlo, ale veľa odhodlania, elánu a lásky. Lásky k dobrému jedlu, jeho estetickému stvárneniu a najmä jedného k druhému. Aj to možno badať v kuchyni foodblogerky Moniky z blogu LaPetit, ktorá si ju spolu s manželom zariadila presne podľa svojich predstáv.
Podlaha mala byť pôvodne betónová, na radu architektiek však nakoniec siahli po marmoleu. „Je mäkké, teplé a dobre sa udržiava,“ opisuje jeho výhody Monika. O dlažbe ani neuvažovali, na majiteľov totiž pôsobí pristroho.{R1}
V prvom kole
Ak je varenie vašou skutočnou vášňou a v kuchyni trávite dlhé hodiny, je prirodzené, že sa s jej tvárnením naozaj vyhráte a zariadite si ju tak, aby vám plne vyhovovala nielen z hľadiska funkčnosti, ale aj dizajnu. Keď sa foodblogerka Monika a jej manžel Roman pred dvomi rokmi rozhodli presťahovať do vlastného, bolo jasné, že v prvom kole bude nevyhnutné plne zariadiť predovšetkým kuchyňu, bez ktorej sa skrátka nezaobídu. Ich nový byt síce nevyžadoval veľkú rekonštrukciu, na pôvodnú, nie najväčšiu kuchyňu však nadväzovala menšia komora a tzv. slúžkovská izba, ktoré sa majitelia rozhodli zbúraním priečok prepojiť. Aby naplno využili danosti priestoru, neoddelili kuchyňu od vstupnej časti žiadnym predelom, vďaka čomu pôsobí ešte veľkorysejšie. Keďže byt má naozaj atypickú dispozíciu a jedna zo stien v kuchyni je zaoblená, prizvali si na pomoc architektov. Oslovili ich viacero a z naozaj veľkého množstva rozmanitých riešení sa nakoniec rozhodli pre návrh od mladých architektiek z ateliéru KNBD.
„Umiestnenie predmetov na pracovnej doske a na policiach nie je náhodné. Postupne som zistila, čo všetko pri práci naozaj potrebujem a chcem mať poruke.“
Monika
Dôraz na priestor
Kuchyňa mala Monike v prvom rade poskytnúť najmä dostatok miesta na prácu. „Určite som nechcela celú stenu zastavať skriňami a spotrebičmi, aby mi potom zostala len malá pracovná plocha so šírkou 60 cm. Chcela som veľký priestor, v ktorom by som sa mohla hýbať, mala kam odložiť riad a v ktorom by sa mi zároveň dobre fotilo,“ približuje. O vizuálnom stvárnení nemala úplne presnú predstavu, vedela však, že by kuchyňa mala byť biela a že by sa v nej malo objaviť drevo. Nevyhnutnosťou mal byť veľký sporák. „Vždy som snívala o veľkom sporáku a dvoch rúrach,“ približuje. Pred dvomi menšími rúrami však nakoniec uprednostnili jednu veľkú so štedrou šírkou 90 cm. „Nebojím sa v nej naraz upiecť mäso a koláč, dokonca som v nej už piekla aj štyri koláče súčasne,“ ozrejmuje jej výhody. Pred konceptom s uzatvorenými hornými skrinkami uprednostnila systém otvorených políc, na ktorých sa zabývali rozmanité kuchynské nevyhnutnosti a dekorácie. A hoci mnohí takéto riešenie zaznávajú, v tomto prípade plne vyhovuje estetike domácej panej.
Pracovná doska z dubového dreva bola jednou z požiadaviek majiteľky. Aj vďaka nej pôsobí kuchyňa prívetivo.
Monika Kóňová, LaPetit
Hoci Monika dlhé roky rada varila, k blogovaniu ju priviedol jej manžel, ktorý má sám blízko ku gastronómii a okrem iného stojí za prevádzkami Regal Burger. Na blog už takmer päť rokov pravidelne dopĺňa nové recepty, pri vytváraní ktorých pracuje predovšetkým so sezónnymi surovinami. Aktuálne finalizuje svoju prvú kuchársku knihu Spolu pri stole, v ktorej nájdete viac ako 90 receptov.
TEXT NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO NORA SAPÁROVÁ A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ časopis Môj dom 10/2016, JAGA GROUP, s.r.o.