07. 03. 2011
Zdieľať

Máte malú kuchyňu? Naozaj? A nie je malá len preto, že od nej chcete viac, ako vám môže dať? V malých priestoroch je dôležité dômyselné využitie každého centimetra, ale nie nasilu. Ak máte štvorčlennú rodinu a kuchyňu veľkú len niekoľko štvorcových metrov, prečo tam chcete stoj čo stoj umiestniť jedálenský stôl? Ukradnite si preň radšej trocha obývačky a kuchyňu si vytvorte doslova pracovnú, maximálne s malým raňajkovým stolíkom alebo barovým pultom.

Keď sa na malú kuchyňu budete pozerať ako na problém, tak ním aj bude. No keď to zoberiete ako výzvu na súboj, určite zvíťazíte. V bytoch, ktoré sa nachádzajú v panelových bytových domoch, sa kuchyne naozaj nemôžu hrdiť veľkým priestorom. Sú malé, to je fakt. Na druhej strane aj majitelia takýchto kuchýň prispievajú k tomu, aby vyzerali ešte menšie. Snažia sa tam naukladať všetko, čo za svoj život nahonobili, a poličiek pribúda a pribúda. Spomienky sú pekná vec, ale ak nám bránia alebo komplikujú využívať základnú funkciu kuchyne, treba sa nad tým zamyslieť.
 

Kuchyňa by mala byť predovšetkým funkčná a mala by poskytovať dostatok priestoru a pohodlia pri práci. Estetická stránka je v tomto priestore až na druhom mieste. Môže v podstate vychádzať z funkcie, čo bol základný princíp jedného krásneho obdobia v architektúre, do ktorého sa súčasný dizajnéri a architekti veľmi radi vracajú. Takže pri vytváraní novej kuchyne má najväčší význam usporiadanie a veľkosť spodných a vrchných skriniek a nadväznosť jednotlivých spotrebičov. Naopak, z estetického hľadiska je dôležité to, čo je vo výške očí. Preto ak si práve plánujete novú kuchyňu, začnite určite spodnými skrinkami až potom pokračujte hornými.

To platí všeobecne pre kuchyne bez rozdielu veľkosti priestoru. V malých priestoroch je navyše ku všetkému bližšie, takže akékoľvek nedostatky, napríklad materiálu alebo spracovania detailov, vám budú svietiť ako malé lampášiky.

Skúste to s papierom a ceruzkou

Máte pocit, že v malej kuchyni sa nedá variť pre celú rodinu? Dá sa. Základom úspechu je minipriestor dôkladne dispozične a funkčne naplánovať. Zariaďovanie malého priestoru je kompromisom medzi tým, čo ste si vysnívali, a tým, čo naozaj potrebujete. Niektorí ľudia majú zbytočne veľké oči pri chaotickom nakupovaní kuchynskej zostavy a spotrebičov, ktoré aj tak nevyužijú, ale momentálne sú v móde. Potrebujete si jasne definovať, bez čoho sa v kuchyni nezaobídete a čo potrebujete na pohodlné varenie. Ak vám to už bude jasné, dajte svojim deťom bojovú úlohu, s ktorou vám určite rady pomôžu. Napíšte im zoznam vecí, ktoré chcete umiestniť do kuchyne aj s ich rozmermi, kúpte im nové farbičky a štvorčekový papier a odštartujte hru. Nech vám presne nakreslia a vystrihnú pôdorys každej skrinky a spotrebiča, ktoré v kuchyni potrebujete (praktická je mierka 1 : 20, pričom 1 cm na papieri znamená 20 cm v skutočnosti). Potom si urobte plánovací večer a ukladajte, premiestňujte a posúvajte dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní. Pri kreslení pôdorysu miestnosti nezabudnite na okná a dvere (nakreslite ich otvorené a plochu, na ktorej nesmie nič zavadzať pri ich otváraní, si zreteľne vyznačte). Zabudnúť by ste nemali ani nato, že mnoho kuchynských zariadení treba pripojiť na prívod vody, plynu či elektriny.

Pomôcka – plošné rozmery zariaďovacích predmetov a spotrebičov:

  • minimálna šírka pracovnej dosky by mala byť 60 cm;
  • štandardné rozmery spodných skriniek kuchynskej linky sú 30 × 60 cm, 45 × 60 cm, 60 × 60 cm, 80 × 60 cm, 90 × 60 cm, 120 × 60 cm;
  • štandardné rozmery horných skriniek sú 30 × 35 cm, 45 × 35 cm, 60 × 35 cm, 80 × 35 cm, 90 × 35 cm, 120 × 35 cm;
  • sporák so štyrmi varnými platňami sa zmestí na plochu s rozmermi 60 × 60 cm, na umiestnenie sporáka s dvoma varnými platňami potrebujete 30 až 40 × 60 cm;
  • samostatná rúra potrebuje pôdorysnú plochu 60 × 60 cm, nemusí však stáť na zemi, dá sa umiestniť do výšky očí, nad spodné skrinky;
  • chladnička – najbežnejší typ – potrebuje plochu 60 × 60 cm (na trhu sú aj chladničky, ktoré sa dajú umiestniť pod pracovnú dosku, čo môže byť praktickým riešením pre malé kuchyne);
  • jeden človek potrebuje pri stole priestor široký minimálne 50 cm, priestor na stole by mal byť približne 50 × 40 cm pre každého;
  • sedacia plocha stoličky by mala mať priemer aspoň 30 cm, na odsunutie stoličky od stola je potrebných minimálne 50 – 60 cm (to závisí aj od typu stoličky).

 

Triky a kúzla


Boj o centimetre

72329

Poznávacími prvkami dobre navrhnutej kuchynskej zostavy je maximálne množstvo úložných priestorov, ktoré pomôžu získať čo najväčšiu pracovnú plochu. Nenechávajte ani centimeter hluchý, napríklad horné skrinky potiahnite až k stropu a na odkladanie využite aj sokel pod spodnými skrinkami, kde môžu byť zásuvky alebo výsuvný schodík, kam môžete uložiť plechy na pečenie či pomôcky na upratovanie. Veľa úložného priestoru poskytujú aj rohové skrinky.

Malým kuchyniam sa prispôsobili aj výrobcovia kuchýň a ponúkajú nejednu praktickú pomôcku. Napríklad výsuvná pracovná doska, ktorá neuveriteľne pomôže pri príprave veľkého nedeľného obeda alebo len ako príručný raňajkový stolík, alebo zásuvky na umiestnenie malých spotrebičov, ktoré by ináč zavadzali na pracovnej doske. V ponukách sú špeciálne kuchynské programy určené pre malé kuchyne, kde sa dizajnéri potrápili za vás so všetkými možnými detailmi tak, aby aj malá miestnosť bola plne funkčne využitá, ale zároveň pekná.


Boj o centimetre

72331

Poriadok musí byť

Ak ste si perfektne premysleli usporiadanie novej kuchyne a máte pocit, že konečne ste našli dokonalé riešenie pre svoju mini kuchyňu, vrhnite sa do plánovania vnútorného vybavenia skriniek a zásuviek. Pretože ten pocit z dobre vyriešenej kuchyne vám rýchlo vyprchá, ak pri varení nebudete vedieť nič nájsť v hromade kuchynských pomôcok a predmetov nahádzaných v zásuvke. Poznáte to, keď práve potrebujete konkrétny hrniec, ktorý je schválne úplne naspodku pyramídy hrncov ledabolo naukladaných v skrinke. Alebo chcete otvoriť konzervu a viete, že otvárač je v konkrétnej zásuvke, veď ste ho tam včera dali, lenže zrazu ako keby sa vyparil, nie a nie ho nájsť. Aj vás prejde chuť variť. Na prehľadné usporiadanie slúžia špeciálne vnútorné programy, vyrobené z plastu, dreva alebo kovu. V súboji o dokonale vyriešeným malým priestorom je poriadok vítaným pomocníkom. Vybavte preto skrinky a zásuvky boxmi na príbory a kuchynské náradie či držiakmi na taniere alebo hrnce. Každý výrobca ponúka naozaj bohatý vnútorný program. Konečná cena sa vám môže zdať vyššia, než ste čakali, no poriadok a prehľad v stovke kuchynských predmetov a pomôcok a získaný priestor za to určite stoja.

Na mieru, sektor alebo modul?


Boj o centimetre

72336

Akú zostavu zvoliť do kuchyne v paneláku? Častá otázka, ktorá nemá jednoznačnú odpoveď. Klasické sektorové kuchyne sú zaujímavé väčšinou svojou cenou a jednoduchosťou zostavenia. Dizajnovo nie sú ničím výnimočným, no uľahčujú a urýchľujú budúcemu používateľovi zostaviť si kuchyňu podľa vlastných potrieb. Ich nevýhodou je, že jednotlivé skrinky majú fixný normovaný rozmer a práve vy môžete mať kuchyňu s trocha čudnejšími rozmermi, čo je v panelákoch krutou realitou, a jednoducho sa vám nepodarí poskladať linku presne do danej plochy. Ostanú zbytočne hluché miesta, ktoré sa potom tak nejako zakrývajú, aby ich bolo vidieť.


Boj o centimetre

72337

Kuchynský modul predstavuje ucelenú zostavu pripravenú výrobcom. Všetky pracovné a úložné zóny sú vopred ergonomicky navrhnuté a usporiadané. Takúto zostavu stačí postaviť k stene alebo do priestoru ako daný celok a pripojiť k existujúcim rozvodom. Z toho vyplýva, že sú určené skôr pre veľkorysejšie kuchyne, ktoré si môžu dovoliť niekoľko voľných centimetrov ako luxusný estetický doplnok. No ak sa posnažíte, nájdete aj kuchynské moduly určené špeciálne pre malé kuchyne, ktoré obsahujú drez, menší sporák, pracovné miesto a úložný priestor.

Z hľadiska využitia priestoru sa javí najvhodnejšia kuchynská zostava navrhnutá a vyrobená na mieru, presne podľa konkrétneho priestoru. Tak sa dá naozaj využiť každý voľný centimeter a svoje miesto tu majú aj atypické riešenia a nevšedné nápady. Aj estetická stránka takejto kuchyne vám dáva voľné ruky.
 

Niekoľko rád, ako ušetriť priestor:

  • namiesto klasických dvierok na skrinkách dajte prednosť posuvným alebo roletkám;
  • zaplňte priestor pokojne až po strop, využite vertikálny rozmer kuchyne;
  • nešetrite na vnútornom vybavení skriniek a zásuviek;
  • vyplňte aj miesta, ktoré sa bežne nevyužívajú, napríklad sokel;
  • čím viac predmetov bude v kuchyni na očiach, tým menšia sa vám bude zdať;
  • malým priestorom pristanú svetlé farby a sklenené plochy.

Niekoľko pravidiel:

  • dôležité je logické usporiadanie priestoru, chladnička s mrazničkou, poprípade potravinová skriňa by mala byť čo najbližšie k vchodovým dverám, drez je príjemné mať pod oknom a medzi varným centrom a drezom by malo ostať aspoň 30 cm voľnej plochy;
  • varná doska by sa nemala umiestňovať do rohu, pretože ukradne zbytočne veľa miesta, a mala by byť vzdialená od koncov a rohov pracovnej dosky aspoň 20 cm
  • plynová varná doska by nemala byť umiestnená po oknom (aby prievan nesfúkol oheň);
  • varné centrum by sa nemalo umiestňovať vedľa dverí a na frekventovanom mieste;
  • priechod medzi jedálenským stolom a kuchynskou linkou by mal byť aspoň 90 cm, ak je na tej strane aj stolička, tak aspoň 100 cm, pred varnou doskou potrebujete 140 cm.
Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: jedáleň kuchyňa
Zdieľať článok

Diskusia