Menej voňavá záležitosť

Menej voňavá záležitosť

18. 10. 2005
Zdieľať

Tam, kde sa varí, lúpe, škriabe a čistí, vzniká aj najviac odpadu. Preto – hoci to na prvé počutie neznie práve gustiózne – tam, kde pripravujeme jedlo, zároveň skladujeme odpadky. Z praktických dôvodov je najlepšie miesto na nádobu so smetím v skrinke pod drezom. Vhodná je kombinácia smeti – prázdne fľaše – čistiace prostriedky, pretože kombinovať ktorúkoľvek z týchto položiek s potravinami alebo riadom by nebolo rozumné. Do štandardnej ponuky vybavenia skriniek pod drez patria aj série nádob na triedený odpad (takzvané sortery), takže ak máte dobré vychovanie a pred domom viac než jediný univerzálny kontajner, nie je dôvod odpadky netriediť.


Menej voňavá záležitosť

32438

Elegantné riešenie

Okrem triedenia existuje ešte jedna možnosť, ako rozumne naložiť s časťou odpadkov. Ak nemáte v chlieviku prasiatko, môžete organický odpad a zvyšky potravín, teda približne tretinu všetkého odpadu z domácnosti, elegantne zlikvidovať pomocou drviča. Práve táto zložka kuchynského odpadu sa totiž začne rýchlo rozkladať a zapáchať, a tak sa najmä v lete šíri z koša nepríjemný zápach. Ak chcete mať v kuchyni len príjemné vône, budete musieť častejšie behať s odpadkami pred dom ku kontajnerom. Vynesený kôš síce na krátky čas vyrieši problém v kuchyni, avšak vonku pred domom zatiaľ problém narastá, hromadí sa a rozkladá na slnku, až kým sa po niekoľkých dňoch nedočká veľkého hlučného auta, ktoré tak fascinuje malých chlapcov. Popremýšľať pri zariaďovaní kuchyne aj nad drvičom kuchynského odpadu teda nebude celkom márne.


Menej voňavá záležitosť

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

32437

Prvý drvič navrhol už v roku 1927 architekt John Hammes v Spojených štátoch amerických a v päťdesiatych rokoch sa toto zariadenie rozšírilo do miliónov domácností v USA, Kanade, Brazílii, Austrálii a Japonsku. U nás, žiaľ, nemá veľkú tradíciu. Napriek predsudkom pritom nejde o luxusný výstrelok len pre majetných. Obstarávacia cena základného modelu sa pohybuje okolo 11-tisíc korún a ani jeho prevádzka príliš nezvýši domáci rozpočet. Spotreba vody sa zvýši asi o 5 litrov na deň, spotreba elektrickej energie je za mesiac rovnaká ako pri 100 W žiarovke za hodinu.

Na márne kúsky


Menej voňavá záležitosť

32439

Drvič je elektrospotrebič, ktorý sa montuje priamo pod kuchynský drez. Potravinové zvyšky drví na malé čiastočky asi vo veľkosti zrnka ryže, ktoré sa potom spoločne so studenou vodou odplavujú do kanalizácie alebo septika. Vďaka tichému indukčnému motoru pracuje takmer nehlučne, a keď nepracuje, funguje ako sifón. Riad teda umývate bez toho, aby ste drvič zapínali, a môžete pri tom používať horúcu vodu a saponáty na to určené.

Ako vlastne drvič pracuje? Je to veľmi jednoduché. Pustíte studenú vodu, zapnete drvič a zvyšky jedla vhadzujete priamo do výlevky. Drvič odpadky rozdrví a spláchne do odpadového potrubia. Toto všetko sa deje bez použitia nožov alebo čepelí. Odpadky padajú cez výlevku na otáčajúci sa kovový tanier a odstredivá sila ich hrnie na vnútornú stenu drviča, kde sa tlakom na drsný povrch obrusujú a drvia na malé kúsky. Pri drvení sa používa studená voda, pretože zráža tuk, ktorý sa potom nabaľuje na rozdrvené časti a tým sa zabraňuje usadzovaniu mastnoty v odpadovom potrubí. Studená voda zároveň chladí motor drviča.

Drviť sa dá zelenina, ovocie a šupky, mäso, kuracie a rybie kosti, kôstky z ovocia, vaječné a orechové škrupiny, cestoviny, ryža, zvyšky pečiva a ďalšie zvyšky jedla, ale aj papierové obrúsky a filtre či cigaretové ohorky. Do drviča nepatria extrémne vláknité potraviny, ako sú zelerová a pórová vňať a kukuričné klasy, ktoré by sa mohli namotať na drviace segmenty, ani horúci olej, kov, textil, plasty, hliníkové fólie alebo igelitové vrecká.

Drvič vás teda pohodlne zbaví odpadu a zvyškov, ktoré vznikajú pri varení a stolovaní, vďaka čomu je príprava jedál príjemnejšia a upratovanie po obede jednoduchšie. Vďaka drviču sa do koša dostanú už len prázdne obaly, ktoré nehnijú. Takéto triedenie však poteší nielen nos, ale aj dušu každého, čo i len trochu ekologicky cítiaceho človeka.

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: drv drvič odpadu kuchyňa odpad triedenie
Zdieľať článok

Diskusia