Kuchyňa, jedáleň
Monitor aktuálnych trendov pre príjemné varenie a stolovanie – trendové kuchyne, jedálne, kuchynské linky, nábytok a doplnky.
Čo nové v kuchyni?
Asi jednou z najnáročnejších, ale zároveň najzaujímavejších úloh pri znovuzariaďovaní domu po rekonštrukcii je výber vybavenia kuchyne. Časy, keď sa od nej očakávala len účelnosť, sú už minulosťou. Keďže dnes je kuchyňa často súčasťou otvoreného obytného priestoru, dôraz sa kladie na jej estetické stvárnenie, tvarové riešenie celku i detailov, na kvalitu spracovania aj farebný súlad. A pretože je kuchyňa dlhodobou investíciou, oplatí sa investovať do kvality.
Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne
Zariaďovanie kuchyne by sa malo odvíjať od toho, aké činnosti a v akom poradí sa tu obvykle vykonávajú. Z logickej nadväznosti činností pri príprave jedla vyplynie nielen to, aké zariadenie potrebujete, ale aj to, ako ho usporiadať. O rozmiestnení jednotlivých častí kuchynskej linky alebo kuchyne sa dá napísať zložito vyzerajúci rozsiahly elaborát, v skutočnosti sa však aj táto „veda“ zakladá na jednoduchých a logických princípoch. Predstavte si veľmi podrobne napríklad putovanie obyčajného zemiaka z obchodu až na stôl. Možno sa to zdá trochu infantilné, ale takáto zemiaková, prípadne mrkvová alebo kuracia metóda – záleží na chuti – vám môže pomôcť celkom logicky usporiadať zariadenie akejkoľvek kuchyne. Termín zemiaková metóda je, samozrejme, úplne neoficiálny.
Usporiadanie kuchynských zostáv
Ešte pred kúpou kuchynskej zostavy si treba premyslieť, čo od kuchyne očakávame, aký máme systém práce v kuchyni, koľko osôb je zvyčajne pri príprave jedla. Celkový koncept by mal zabezpečiť racionálnu prevádzku v kuchyni. Základom úspechu je správne umiestnenie varného (sporák či varná doska a pracovná plocha) a umývacieho centra (kuchynský drez s odkvapkávacou plochou, umývačka riadu) a skladovacích priestorov (chladnička s mrazničkou, špajza, skrine). Spojením týchto troch bodov vznikne trojuholník (s výnimkou lineárneho usporiadania kuchyne) a z hľadiska racionálnosti pohybu v kuchyni platí zásada, že jeho obvod by nemal byť väčší než 6 metrov.
Plánujeme kuchyňu
Kuchyňa je komunikačným centrom a miestom každodenného stretávania sa rodiny, či už pri raňajkách, obede alebo pri večeri. Často je zrkadlom nášho životného štýlu. Kuchyňu dnes nemusíme schovávať pred zrakom návštev, naopak – môže byť vkusnou súčasťou bytu s ukážkou najmodernejšej techniky a technológie.
Pozvanie k stolu
Zmyslom stolovania by nemalo byť len rýchle naplnenie „vyhrávajúceho“ žalúdka. Mali by sme ho vnímať aj ako vhodnú príležitosť na stretnutie s rodinou či priateľmi pri lákavej tabuli, chutnom jedle a poháriku dobrého vína. Pozvanie k stolu môže byť rôzne – vábivé vône z kuchyne, milé srdečné slovo alebo pekne prestretý stôl. Zvlášť na prestieraní by sme si mali dať záležať nielen vo sviatok, ale aj vo všedný piatok. Veď nie nadarmo sa hovorí, že jeme aj očami.
Fešanda, ktorá veľa znesie
Mala by byť pekná, ale aj veľa vydržať, nemalo by ju odpísať červené víno ani hrubšie zaobchádzanie a najlepšie by bolo, keby ju veľmi nerozhádzalo ani priloženie horúceho hrnca či náhodné pošimranie nožom... Samozrejme, reč nie je o ideálnej partnerke, ale o ideálnej pracovnej doske do kuchyne. Takže aké pracovné dosky ponúka náš trh, čo od nich možno očakávať a ktorá bude tou pravou pre vás?
Zmeták, handra, vedro, vysávač – kam s tým?
Metla nie je len dopravný prostriedok, ale predovšetkým je praktický pomocník pri upratovaní. Vystavovať pohľadom zmeták s handrou nie je práve estetické. Ruku na srdce, aj vám doma v kúte prekáža vysávač a žehliaca doska stojí opretá za skriňou? Môžete namietať, že nie každá domácnosť disponuje komorou, kde sa všetky tieto predmety zmestia. Pátrali sme a objavili zopár naozaj dobrých nápadov, ako všetky tieto pomôcky upratať tak, aby neprekážali, ale zároveň boli stále poruke. Azda sa nám táto nerudovská dilema podarila rozlúštiť.
Drezový modul
Drezy bývajú buď určené na zabudovanie do pracovnej dosky, alebo môžu tvoriť kompaktný celok, ktorý nahradí aj časť pracovnej dosky – tzv. modul. Do pracovnej dosky pritom možno drez zabudovať niekoľkými spôsobmi.
Odťah alebo recirkulácia? – názor odborníkov
Častou otázkou pri výbere odsávača je aj voľba jeho prevádzkovej funkcie – recirkulácie alebo odťahu. Ako vysvetlenie na túto otázku nám poslúžia nasledovné riadky s uvedením prípadu využitia recirkulácie a podčiarknutím výhod odťahového systému.
Kuchyňa bez pachu, mastnoty a pary – vyberáme odsávač pár
S rastúcimi nárokmi na kultúru bývania a klímu vnútorného prostredia spolu s dnešným trendom výstavby – spájaním kuchyne s jedálenským kútom alebo s celým obývacím priestorom, nemožno zabudnúť na odsávač pár. I keď je to jeden zo spotrebičov, ktorého kúpu v porovnaní s inými spotrebičmi odkladáme väčšinou až na posledné miesto, nie je vhodné jeho význam úplne podceniť.