Zdroj: Shutterstock

Päť lahodných receptov z kávy, ktorými potešíte každú návštevu

06. 10. 2023
Zdieľať

Či už patríte k milovníkom čierneho životabudiča v každej forme, alebo premýšľate, čím novým prekvapíte najbližšiu návštevu, tieto recepty sú zaručene pre vás.  

Kávové kocky s pekanovými orechmi

Celkový čas: 75 min, 12 – 16 porcií

Kávové kocky s pekanovými orechami.

Zdroj: Shutterstock

Na cesto:

  • 225 g zmäknutého masla
  • 4 PL granúl instantnej kávy
  • 100 g pekanových orechov plus 8 na polevu
  • 225 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 225 g samokypriacej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na polevu:

  • 100 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu

Postup

  1. Tortovú formu 30 x 20 cm hlbokú 2,5 cm vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Rúru zohrejte na 180 °C/160 °C ventilátor/plyn 4. Kávu rozpustite v 3 PL vriacej vody a odstavte. Všetky pekanové orechy, vrátane 8 na polevu, rozložte na plech na pečenie a opečte v rúre 8-10 minút, potom nechajte mierne vychladnúť. Prekrojte 8 pekanových orechov na polovicu a odložte bokom. Zvyšok nasekajte najemno.
  2. Maslo a cukor spolu vyšľahajte, pridajte vajcia, primiešajte polovicu rozpustenej kávy. Rovnomerne rozmiešajte a pridajte múku, prášok do pečiva, štipku soli a polovicu nasekaných orechov. Cesto vložte do formy a posypte zvyškom nasekaných orechov, potom vrch zarovnajte vrch špachtľou. Pečte 30 minút, potom nechajte úplne vychladnúť.
  3. Na prípravu polevy vyšľahajte maslo do hladka, pridajte práškový cukor, vanilku a zvyšnú rozpustenú kávu. Vychladnutý koláč vyklopte na dosku a potrite polevou. Navrch poukladajte polovice orechov, nakrájajte na štvorce a podávajte.

Vedeli ste?

Kávové zrná prirodzene obsahujú kofeín, ale pražiarne môžu použiť niekoľko rôznych procesov, ktorými ho odstránia. Káva bez kofeínu sa pripravuje zo zŕn zbavených „životobudiča“.

Espresso palacinky

Celkový čas: 30 min, 4 porcie

Espreso palacinky.

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 120 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 PL práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 dvojité espresso alebo 2 ČL instantnej kávy rozpustené v 2 PL vody
  • 200 ml mlieka
  • 150 ml sladkej smotany
  • 100 g tmavej čokolády, nasekanej
  • hrsť lieskových orechov, niektoré nasekané a opečené, niektoré vcelku

Postup

  1. Múku, prášok do pečiva, cukor, vajcia, kávu a mlieko spolu zmiešajte a vytvorte cesto. Nechajte 10 minút odpočívať. Smotanu a čokoládu jemne zohrejte.
  2. Rozohrejte nepriľnavú panvicu s kúskom masla a robte palacinky. Opečte z jednej strany asi 30 sekúnd, kým cesto nestuhne, potom otočte a opekajte druhú stranu. Opakujte, kým neminiete všetko cesto. Na každý tanier dajte 3 palacinky a posypte ich nasekanými opraženými lieskovcami. Prelejte čokoládovou polevou a posypte celými orechmi.

Čierna káva

Vyrába sa z mletých kávových zŕn krátkym varením. Podáva sa bez pridaného cukru, mlieka alebo aróm.

Kávové Martini

Celkový čas: 10 min, 2 porcie

Kávové martini.

Zdroj: Shutterstock

Na cukrový sirup:

  • 100 g zlatého kryštálového cukru

Na koktail:

  • ľad
  • 100 ml vodky
  • 50 ml čerstvo uvarenej kávy espresso
  • 50 ml kávového likéru
  • 4 kávové zrná

Postup

  1. Začnite prípravou cukrového sirupu. Do malého hrnca pridajte práškový cukor a 50 ml vody. Miešajte a na miernom ohni priveďte do varu.
  2. Odstavte a nechajte zmes vychladnúť. Vložte 2 poháre na Martini do chladničky vychladiť.
  3. Keď cukrový sirup vychladne, nalejte 1 polievkovú lyžicu do koktailového šejkra spolu s hrsťou ľadu, vodkou, espressom a kávovým likérom. Pretrepávajte, kým nebude šejker ľadovo studený.
  4. Preceďte do vychladených pohárov. Každý ozdobte kávovými zrnami.

Espresso

Dávka espressa je silnejšia ako rovnaké množstvo kávy. V čom je rozdiel? Na samotných zrnách nie je nič odlišné, ale na prípravu espressa sa používajú jemnejšie pomleté a vo väčšom množstve (na rovnaký objem vody). Výsledkom je hustejšia a koncentrovanejšia tekutina s výraznejšou chuťou. Espresso je aj základom obľúbených kaviarenských nápojov, ako latte a kapučíno.

Írsky kávový koláč

Celkový čas: 90 min + chladenie, 10 porcií

Írsky kávový koláč.

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

Na cesto:

  • 50 ml írskej whiskey
  • 150 ml silnej čiernej kávy
  • 100 ml Guinnessu
  • 250 g nesoleného masla, nakrájaného na kocky, plus navyše na vymastenie plechu
  • 75 g kakaového prášku
  • 300 g kryštálového cukru
  • 100 g jemného svetlohnedého cukru
  • 3 veľké vajcia, rozšľahané
  • 150 ml cmaru
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 285 g hladkej múky
  • 2 ČL sódy bikarbóny

Na toping:

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 PL zlatého kryštálového cukru
  • 1 PL silnej čiernej kávy
  • kakaový prášok na posypanie

Postup

  1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Hlbokú tortovú formu s priemerom 23 cm vymastite maslom, dno a boky vysteľte papierom na pečenie.
  2. Nalejte whisky, kávu a Guinness do veľkého hrnca. Pridajte maslo a zahrievajte, kým sa neroztopí, nesmie bublať. Odstavte z ohňa a zašľahajte kakao a oba cukry, potom vajcia a následne cmar. Nakoniec pridajte vanilku, múku a sódu bikarbónu. Vyšľahajte do hladka.
  3. Cesto nalejte do formy a pečte na strednej priečke 50-60 minút. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  4. Všetky ingrediencie na polevu okrem kakaa dajte do veľkej misy a jemne vyšľahajte. Po vybratí z formy rozotrite na vrch koláča, poprášte trochou kakaa, nakrájajte a podávajte.

Red eye

Keď potrebujete extra dávku kofeínu, vyberte si tento nápoj. Je to prekvapkávaná káva posilnená jednou dávkou espressa. Káva s dvoma dávkami espressa sa nazýva Black eye.

Kávové košíčky

Celkový čas: 47 min, 18 porcií

Kávové košíčky.

Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

Na cesto:

  • 140 g zlatého kryštálového cukru
  • 140 g zmäknutého masla
  • 3 veľké vajcia
  • 140 g samokypricej múky
  • 2 PL instantného espressa zmiešané s 1 PL vody
  • niekoľko kávových zŕn v čokoláde na ozdobenie

Na polevu

  • 200 g zmäknutého masla
  • 200 g práškového cukru
  • 2 ČL instantného espressa zmiešané s 1 ČL vody
  • 50 g roztopenej hladkej čokolády

Postup

  1. Rúru vyhrejte na 170 °C. Do plechu na muffiny vložte papierové košíky. Cukor vyšľahajte s maslom do krémovej konzistencie. Jedno po druhom zašľahajte vajcia a súčasne pridajte 1 PL múky. Spolu s espressom zašľahajte aj zvyšok múky. Cesto naberajte lyžicou do košíkov a pečte 17 minút, po 12 minútach plech otočte. Nechajte vychladnúť na mriežke.
  2. Na prípravu polevy vyšľahajte maslo, postupne zašľahajte práškový cukor, espresso a rozpustenú čokoládu. Keď koláčiky úplne vychladnú, ozdobte ich polevou a kávovými zrnkami

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: filtrovaná káva recepty
Zdieľať článok
Očarujúca zornica na každé Vianoce: Ako ju vysadiť a starať sa o ňu, aby kvitla opakovane?Záhrada

Očarujúca zornica na každé Vianoce: Ako ju vysadiť a starať sa o ňu, aby kvitla opakovane?

Dodajú objem, prinesú novú farebnosť aj štruktúru. Spoznajte najkrajšie letničky okrasné listomUrob si sám

Dodajú objem, prinesú novú farebnosť aj štruktúru. Spoznajte najkrajšie letničky okrasné listom

Ako jednoducho opraviť škrabance na drevenom nábytku? Pomocou vlašského orecha!Urob si sám

Ako jednoducho opraviť škrabance na drevenom nábytku? Pomocou vlašského orecha!

Potosovec sa opäť teší veľkej obľube. Ako si ho môžeme rozmnožiť?Záhrada

Potosovec sa opäť teší veľkej obľube. Ako si ho môžeme rozmnožiť?

Diskusia