Návrh na rozšírenie dvojizbového bytu pre manželov s dieťaťom

Návrh na rozšírenie dvojizbového bytu pre manželov s dieťaťom

02. 06. 2018
Zdieľať

Dvojizbový byt pre troch ľudí si žiadal zmenu. Manželia túžili po vlastnej posteli i pracovnom kúte, staršie dieťa potrebovalo svoju vlastnú izbu. Hoci sa zdal byť tento byt tvrdším orieškom, architekti si so zmenou dispozície nakoniec hravo poradili.

ZADANIE ČITATEĽA

Prosím o radu, ako zrekonštruovať náš malý dvojizbový byt. V súčasnosti pozostáva z väčšej obývačky a detskej izby, z chodby sa vchádza do samostatnej kuchynky. Chceli by sme spojiť kuchyňu s obývačkou a vytvoriť malú spálňu, do ktorej by sa zmestila dvojposteľ a malý pracovný stolík. Chodbu by sme od zvyšných izieb radi oddelili priečkou a dverami. Uprednostňujeme prírodné farby, blízky je nám škandinávsky štýl. Keďže je byt veľmi malý, privítame čo najstriedmejšie zariadenie, ktoré by ale zároveň bolo príjemné a útulné.

Jaroslava

 

PROFI RIEŠENIE  

Menší byt mal pôvodne dve samostatné izby. Aby sme mohli vytvoriť malú spálňu s pracovným kútom a zároveň ponechať bytu vzdušnosť, bolo skutočne nutné odstrániť takmer celú strednú priečku. Spálňový kút pre manželský pár sme zakomponovali k zadnej stene v rámci obývacieho priestoru. Deliacim prvkom sa stal nízky múrik a visiace náladové osvetlenie. Aby sme toto členenie ešte viac umocnili, pohrali sme sa i s výškou podlahy a stropu. Keďže sa nám všetok úložný priestor v spálni podarilo vyzdvihnúť nad úroveň očí, vznikol nám i pracovný kútik, ktorý bol jednou z podmienok majiteľov.

Tým, že sme časť priečky zachovali a udržali sme kuchyňu s jedálenským kútom  za rohom, vytvorili sme v otvorenej spálni dostatočnú intimitu. Jednou z požiadaviek bolo i oddelenie chodby priečkou a dverami. Tu bolo prvoradé zachovanie dostatočného svetla. Zvolili sme preto presklené dvere a do priečky medzi obývačku a  chodbu sme osadili veľké okno. Celý byt je ladený v škandinávskom štýle s využitím zaujímavých a funkčných prvkov. V malých priestoroch, ako je tento, je najdôležitejšie zachovať celistvosť a jednotný štýl. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

ARCHITEKT
Ing. Zsolt Csölle
www.nedinterier.sk


pôvodný stav

pôvodný stav
návrh TAMARA ČERMÁKOVÁ


navrhovaný stav

navrhovaný stav
návrh TAMARA ČERMÁKOVÁ


Oddelená chodba znižuje hluk a zabezpečuje obyvateľom vytúženú intimitu. Vďaka bočnému oknu dosadenému do novej priečky a preskleným dverám si udržala miestnosť potrebné prirodzené svetlo.

Oddelená chodba znižuje hluk a zabezpečuje obyvateľom vytúženú intimitu. Vďaka bočnému oknu dosadenému do novej priečky a preskleným dverám si udržala miestnosť potrebné prirodzené svetlo.
VIZUALIZÁCIE TAMARA ČERMÁKOVÁ


Oddelená chodba znižuje hluk a zabezpečuje obyvateľom vytúženú intimitu. Vďaka bočnému oknu dosadenému do novej priečky a preskleným dverám si udržala miestnosť potrebné prirodzené svetlo.


Jedálenský kút je riešený prakticky a v duchu minimalizmu. Po oboch stranách steny sú namontované šikovné sklápacie lavice.

Jedálenský kút je riešený prakticky a v duchu minimalizmu. Po oboch stranách steny sú namontované šikovné sklápacie lavice.
VIZUALIZÁCIE TAMARA ČERMÁKOVÁ


Jedálenský kút je riešený prakticky a v duchu minimalizmu. Po oboch stranách steny sú namontované šikovné sklápacie lavice.


Znížené stropy a zvýšená podlahová časť za pohovkou opticky oddeľujú obytné zóny. Visiace svetlá v škandinávskom duchu nenápadne naznačujú hranicu medzi obývačkou a spálňou.

Znížené stropy a zvýšená podlahová časť za pohovkou opticky oddeľujú obytné zóny. Visiace svetlá v škandinávskom duchu nenápadne naznačujú hranicu medzi obývačkou a spálňou.
VIZUALIZÁCIE TAMARA ČERMÁKOVÁ


Znížené stropy a zvýšená podlahová časť za pohovkou opticky oddeľujú obytné zóny. Visiace svetlá v škandinávskom duchu nenápadne naznačujú hranicu medzi obývačkou a spálňou.

NÁVRH A VIZUALIZÁCIE: TAMARA ČERMÁKOVÁ

ZDROJ: časopis Môj dom 5/2018

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: dvojizbové byty návrhy interiérov riešenie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia