Rekonštrukcia bytu s retro nádychom bola pre mladého architekta výzvou

03. 08. 2016
Zdieľať

Rekonštrukcia bytu s atmosférou minulého storočia bola výzvou. Prelína sa tu totiž starý byt s mladými majiteľmi. Výsledkom je spojenie nesúce kúsok z oboch.

Dobrý deň,
s priateľkou by sme Vás chceli poprosiť o radu pri zariadení nášho staronového bytu. Dispozične nám vyhovuje, no starosti nám robí jeho samotné zariadenie. Obdivujeme pôvodné retro kúsky, ktoré v ňom ostali, no nevieme si rady s ich zladením tak, aby priestor vyzeral aj súčasne. Otázkou ostáva aj dlhá chodba, kde by sme potrebovali maximalizovať odkladacie priestory. Rovnako aj v spálni, kde navyše potrebujeme umiestniť pracovný stôl, a veľmi by sme si želali vytvoriť sedenie pod oknom. S ostatným si necháme poradiť a budeme sa tešiť akýmkoľvek návrhom.

S pozdravom, Maroš a Monika 

Profi riešenie

Odkladacie priestory v úzkej chodbe, ktorá bola pomerne limitujúca, sa podarilo aspoň vďaka nikám v stenách. V nich bolo možné umiestniť skrine na kabáty a topánky, čo majiteľom úplne postačí. Maximum odkladacích priestorov som, naopak, vytvoril v spálni, kde obe protiľahlé steny lemujú skrine. Okolo postele vznikol akýsi portál, vďaka čomu má každý z manželov vlastnú skriňu. Na protiľahlej stene sa skrine tvarom prispôsobili pracovnému stolu, ktorý som umiestnil čo najbližšie k oknu. Všetok tento nábytok je navrhnutý v čistých, funkčných líniách, aby sa vizuálne nebil s retro štýlom.


V trojizbovom byte bolo dôležité rozvrhnúť odkladacie priestory vyvážene. To, čo sa muselo ušetriť v chodbe, sa teda presunulo do izieb.

V trojizbovom byte bolo dôležité rozvrhnúť odkladacie priestory vyvážene. To, čo sa muselo ušetriť v chodbe, sa teda presunulo do izieb.


Lavice z kina boli snom Maroša. Umiestniť ich v úzkej chodbe bol zásah do čierneho aj vďaka tomu, že sklopené šetria priestor.

Lavice z kina boli snom Maroša. Umiestniť ich v úzkej chodbe bol zásah do čierneho aj vďaka tomu, že sklopené šetria priestor.
Ing. arch. Michal Ondrejčo


Lavice z kina boli snom Maroša. Umiestniť ich v úzkej chodbe bol zásah do čierneho aj vďaka tomu, že sklopené šetria priestor.

Závesné svietidlá ostali v byte po pôvodných majiteľoch. V kombinácii s vintage dlažbou a kontrastnými zárubňami pôsobia elegantne a nadčasovo.


Povrch steny za pracovným kútom tvorí maľovka dekorovaná valčekovým vzorom.

Povrch steny za pracovným kútom tvorí maľovka dekorovaná valčekovým vzorom.
Ing. arch. Michal Ondrejčo

„Vizuálne je byt koncipovaný tak, aby niesol známky oboch – starého priestoru a mladého páru. Podarilo sa to skombinovaním minimalistického moderného nábytku na mieru, ktorý sa vhodne dopľňa s výraznými prvkami retra.“ 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Ing. arch. Michal Ondrejčo


Čalúnené čelo postele vysunulo posteľ do priestoru, takže nepôsobí „utopene“.  Vďaka tomu vznikla polica na odkladanie drobností.

Čalúnené čelo postele vysunulo posteľ do priestoru, takže nepôsobí „utopene“. Vďaka tomu vznikla polica na odkladanie drobností.
Ing. arch. Michal Ondrejčo


Nízka polica pod oknom môže slúžiť aj na sedenie. Jej vnútro môžu majitelia využiť ako odkladací pracovný priestor alebo na knihy.

Nízka polica pod oknom môže slúžiť aj na sedenie. Jej vnútro môžu majitelia využiť ako odkladací pracovný priestor alebo na knihy.
Ing. arch. Michal Ondrejčo

Ing. arch. Michal Ondrejčo

architekt (FA STU Bratislava)

T: +421 905 857 680

M: mail@michal-ondrejco.sk  

W: www.michal-ondrejco.sk

NÁVRH A FOTO: MICHAL ONDREJČO
TEXT: LUCIA KUŠNÍROVÁ
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2016

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: rekonštrukcie bytov retro štýl
Zdieľať článok

Diskusia