V byte doslova neostal kameň na kameni. Z bratislavského trojizbáku vyčarovali presvetlený priestor s úžasnou lodžiou

13. 09. 2021
Zdieľať

Keď architekt rekonštruuje sám pre seba, vo výsledku je zvyčajne nielen na čo sa pozerať, ale aj nad čím žasnúť. Jediné, čo môže klásť hranice jeho nápadom, sú totiž financie, no ich nedostatok zároveň kreativitu podporuje. V tomto byte to platilo dvojnásobne – Michaela a Marek sú totiž architekti obaja.

Trojizbový byt na starom bratislavskom sídlisku lákal dvojicu mladých architektov z viacerých dôvodov. „Boli sme nadšení veľkosťou, ktorá nebola na výstavbu zo 70. rokov dvadsiateho storočia bežná, navyše bol za výbornú cenu. Zaujímavé bolo pre nás aj to, že konštrukčne ide o skelet, nie panely, čo otváralo omnoho širšie možnosti na rekonštrukciu. A úplne nás presvedčila úžasná lodžia – s plochou 16 m2 a s dostatočnou hĺbkou aj na malé stolovanie,“ vysvetľujú Michaela a Marek dôvody, prečo pred piatimi rokmi kúpili práve tento byt.

Prečítajte si tiež
Typický panelákový byt v dezolátnom stave po radikálnej premene od podlahy

Po nasťahovaní najskôr vymenili okná a upravili lodžiu, aby ju mohli využívať. Urobili na nej drevenú podlahu, vymenili prasknuté tabule v zábradlí a pre výhľad osadili do jednej z bočných stien číre sklo. A začali premýšľať nad rekonštrukciou.

„Váhali sme, či ostaneme len pri faceliftingu, alebo zmeníme aj dispozíciu. No keďže bola potrebná výmena inštalácií, čo aj tak znamenalo sekanie a búranie, rozhodli sme sa, že byt prerobíme od základov. Teda od podlahy až po strop vrátane novej dispozície. Vždy, keď som mal voľnú chvíľu, kreslil som náš byt. Mali sme aspoň desať dispozičných alternatív,“ spomína Marek.

Byt pred rekonštrukciou búracie práce

Prestavba začala zbúraním všetkých priečok, odstránením podláh aj podhľadov. V byte doslova nezostal kameň na kameni. Respektíve tehla na tehle. Pohľad z niekdajšej kuchyne do haly, smerom k WC, kúpeľni a ku skladu… Zdroj: Miro Pochyba

V novej dispozícii využili manželia architekti niekoľko zvláštností takzvanej experimentálnej výstavby. Aj keď dom pripomína socialistický panelák, v skutočnosti tvorí jeho nosnú konštrukciu železobetónový skelet, čo umožnilo dvojici vybúrať v byte takmer všetky steny.

„Väčšina priečok bola murovaná, jedna bola dokonca drevená so vsadeným zasklením – hovorili sme mu akvárium. No vďaka nemu sme zistili, aké skvelé je mať denné svetlo v hale,“ popisuje Michaela starý byt, ktorého ďalšou výhodou boli dve stúpačky so zvislými rozvodmi.

Biela kuchyňa so zelenou obývačkovou stenou

Stoličky pri jedálenskom stole sú z bazáru, nájdu sa tu aj kúsky z povaly Marekových prarodičov. Dvojica ich dala zrekonštruovať a natrieť, prípadne prečalúniť. „Trochu to vŕzga starinou, ale to nám neprekáža. Snažíme sa byť v tomto ekologickí a vychádza to aj ekonomicky omnoho lepšie,“ prezrádza Marek. Zdroj: Miro Pochyba

Najskôr bol totiž dom plánovaný ako slobodáreň – čo trakt, to jednoizbový byt. No projekt neskôr upravili tak, že vznikli aj väčšie byty, ktoré zaberajú dva trakty, a z pôvodného návrhu v nich ostali dve stúpačky. Práve to umožnilo presunúť kuchyňu na nové miesto a spojiť ju s obývačkou.

Biela kuchyňa so zelenou obývačkovou stenou

Okno v kuchynskej linke je taká naša vychytávka. Keby tu bola pevná stena, bol by to tmavý kút, takto je celá miestnosť pekne presvetlená. Docielili sme ním aj to, že v obývačke máte pocit väčšieho priestoru, ktorý sa nekončí stenou, ale pokračuje ďalej.“ Zdroj: Miro Pochyba

Pôvodná kuchyňa bola nielen malá, ale aj ďaleko od obývačky, čo mladej dvojici nevyhovovalo. „Keď prišla návšteva, ja som trávila čas v kuchyni a hostia v obývačke, takže som s nimi takmer ani nebola,“ zdôvodňuje Michaela jednu z podstatných dispozičných zmien.

Zástenu za linkou nahradená oknom

Aby dostali denné svetlo aj do kuchyne situovanej v hĺbke dispozície, zástenu za linkou nahradili oknom. Vďaka tomu vstupuje do kuchyne a obývačky prirodzené svetlo aj zo spálne. „Je to východný byt a obývačkové okná sú navyše zatienené lodžiou, takže cez deň sem prichádza najviac svetla z juhu cez spálňu,“ upozorňuje Marek. Zdroj: Miro Pochyba

Sťahovanie kuchyne tak, aby dvojica získala centrálny denný priestor, bolo pritom spojené s ďalšími úpravami – o niečo zmenšili pomerne veľkú spálňu, aby v obývačke získali viac miesta, a zaslepili pôvodné dvere do spálne z haly, aby mali kadiaľ viesť vodu a odpad z kuchyne k jednej zo stúpačiek. Do spálne sa tak dnes vchádza cez obývačku.

Je to taký pandemický byt – prerábali sme ho vo vlnách, ako nám to umožňovali lockdowny. Veľa vecí som robil sám, keďže na dokončovanie a drobnosti sa nedali zohnať majstri.

Marek Lohinský

Zásadné zmeny sa nevyhli ani zvyšku bytu. Na mieste niekdajšej kúpeľne, skladu a WC je dnes väčšia kúpeľňa a toaleta, v ktorej sa vedľa stúpačky zmestilo aj hosťovské umývadlo. Keďže Michaela vie, že v dostatku odkladacích priestorov je tajomstvo čistého interiéru, v ktorom sa ľahko udržiava poriadok, vložili do haly biely kubus s odkladacími priestormi – „je to vlastne dvojstranná skriňa, ktorá pokračuje v kúpeľni úložným priestorom na kozmetiku a špinavú bielizeň,“ popisuje.

Prečítajte si tiež
Jedinečný podkrovný byt v Bratislave prekvapuje zimnou záhradou v centre dispozície

Vďaka kombinácii veľkého zrkadla a bielych dverí s bezúchytkovým otváraním push-to-open však pôsobí nenápadne a priestor vôbec nezaťažuje. Na mieste bývalej kuchyne a jednej z izieb vznikla multifunkčná miestnosť s dvoma dverami. „Zatiaľ je v jednej časti pracovňa, v druhej hosťovská izba a miesto, kde manžel cvičí,“ hovorí Michaela. „Ešte uvidíme, ako ju zmeníme. To ukáže čas. Môže z nej byť napríklad jedna veľká detská izba, alebo dve malé… Možností je viacero.“

Prechod do spálne z kuchyne

Z požiadavky na premiestnenie kuchyne do obývačky vyplynulo niekoľko zmien v dispozícii. Michaela a Marek v prvom rade zväčšili obývačku na úkor spálne a premiestnili spálňové dvere – aby mohli popri stene ťahať v prímurovke vodu a odpad z kuchyne k najbližšej stúpačke, museli pôvodné dvere z haly zamurovať, takže dnes sa do spálne vchádza z obývačky. Zdroj: Miro Pochyba

Pre mladý pár bolo dôležité aj to, aby v celom priestore dosiahli čo najlepšie prirodzené presvetlenie. „Chceli sme dostať denné svetlo aj do kuchyne a kúpeľne, ktoré sú v hĺbke dispozície. Preto máme namiesto zásteny za linkou okno, ktorým sa do kuchyne dostane svetlo zo spálne – to je taká naša vychytávka,“ vysvetľuje Marek. Z rovnakého dôvodu sú na pracovni zasklené dvere, ktorými preniká svetlo nielen do haly, ale aj do kúpeľne.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Rada používam farby. Možno to chce trochu odvahy, ale podľa mňa interiér príjemne oživia. Vždy sa snažíme navrhnúť priestor tak, aby nebol uniformný.

Michaela Lohinská

Rozsiahla prestavba začala zbúraním všetkých priečok, odstránením podláh aj podhľadov. V byte doslova nezostal kameň na kameni. Respektíve tehla na tehle. „Búranie išlo rýchlo. Asi za dva dni bolo všetko preč,“ popisuje Marek. „Stavebná časť a stavebný interiér trvali tri mesiace. Potom sme sa nasťahovali do provizória a celý rok sme postupne dokončovali interiér. Stolára sme mali totiž z Prahy, takže všetko skomplikovala korona.

Lodžia s lehárom s ratanovou lampou

„Odkedy tu bývame, lodžia je naše obľúbené miesto. Využívame ju od skorej jari do neskorej jesene, večer si tu radi posedíme, dáme si pohár vína alebo pivo a Sunny tu má svoju pozorovateľňu.“ Zdroj: Miro Pochyba

Prišiel po prvej vlne pandémie, urobil základ bytu tak, aby sa dal používať, a dokončili sme ho až po druhej vlne. Je to taký pandemický byt,“ smeje sa. „Trochu sme museli improvizovať a veľa vecí som robil sám. Postupne sme byt skladali podľa toho, ako nám to umožňovala situácia. No konečne je hotový. Teda až na obrazy a fotografie, ktoré ešte stále vyberáme, a na tú našu ‚otvorenú‘ izbu. Ale počítali sme s tým , že bude rásť s nami,“ uzatvára Marek.

Prečítajte si tiež
Nadčasová rekonštrukcia klasického panelákového štvorizbáku

Profil

NEHNUTEĽNOSŤ

Trojizbový byt na sídlisku v Bratislave v bytovke zo 70. rokov minulého storočia. Byt má plochu 83 m2, k tomu je ešte lodžia s veľkosťou 16 m2.

KTO TU BÝVA

Michaela a Marek Lohinskí sú nielen majitelia bytu, ale aj architekti, takže si, prirodzene, navrhli jeho rekonštrukciu sami. Tretím členom domácnosti je Sunny, kríženec maďarskej vyžly.

www.aml.sk

Text: Erika Kuhnová

Foto: Miro Pochyba

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Bratislave farby v interiéri interiérové trendy lodžie rekonštrukcia bytu retro štýl zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia