30. 11. 2005
Zdieľať

Ak ste sa rozhodli popasovať sa s predbežným návrhom kuchyne sami a na základe odpovedí na prvé otázky ste si stanovili, čo všetko v kuchyni potrebujete, môžete skúsiť všetko v miestnosti usporiadať. Veľmi názorná a jednoduchá je metóda vystrihovačiek. Orientačné rozmery základného kuchynského vybavenia nájdete spolu s ďalšími praktickými radami v nasledujúcom článku.


Škatule, hýbte sa!

36711

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Ak zariaďujete byt, nakreslite si obrys miestnosti na štvorčekový papier (praktická je mierka 1 : 50, keď 1 cm na papieri znamená 50 cm v skutočnosti, alebo 1 : 20). Pri kreslení miestnosti netreba zabudnúť na okná a dvere – nakreslite ich otvorené a plochu, na ktorej nesmie pri otváraní nič zavadzať, zreteľne vyznačte. Ak snívate o dome a jeho pôdorys je ešte vo hviezdach, predbežne sa zaobídete bez obmedzujúceho obrysu. Pôdorysy všetkých predmetov, ktoré v kuchyni treba umiestniť, vystrihnite z papiera (pre názornosť si ich môžete vyfarbiť) a ukladajte, premiestňujte a posúvajte ich dovtedy, kým nebudete s výsledkom spokojní. Pri posúvaní s jednotlivými predmetmi treba pamätať na logickú nadväznosť prác v kuchyni a z toho vyplývajúce súvislosti medzi zariadením (napríklad pracovná plocha by mala byť v blízkosti sporáka a pod.). Dôležité je najmä premyslene rozmiestniť elektrospotrebiče a nezabudnúť na to, že mnoho kuchynských zariadení treba pripojiť na prívod vody, plynu či elektriny.






Pôdorysné rozmery základného zariadenia a spotrebičov:



  • pracovná doska musí mať šírku minimálne 60 cm;


  • štandardné šírky spodných skriniek kuchynskej linky pri hĺbke 60 cm sú 30, 45, 60, 80, 90 a 120 cm;


  • štandardné šírky horných skriniek linky pri hĺbke 35 cm sú 30, 45, 60, 80, 90 a 120 cm;


  • nezabudnite na miesto na uloženie potravín – komoru alebo skriňu s rozmermi 60 až 120 × 60 cm;


  • na bežnú chladničku potrebujete plochu 60 × 60 cm, ale v súčasnosti sa predávajú chladničky, ktoré možno umiestniť pod pracovnú dosku, čo sa vyplatí najmä v malej kuchyni;


  • sporák so štyrmi varnými platňami má pôdorys 60 × 60 cm, na umiestnenie sporáka s dvoma varnými platňami potrebujete 30 – 40 × 60 cm. Na samostatnú rúru potrebujete tiež pôdorysnú plochu 60 × 60 cm, ale nemusí stáť na zemi – dá sa umiestniť do výšky očí, nad spodné skrinky;


  • drezy sú rozmanité a môžu mať rozličné rozmery, preto si premyslite, či chcete typ s jednou alebo dvoma vaničkami, s plochou na odkvapkávanie alebo bez nej (na jednu vaničku počítajte predbežne aspoň 45 cm);


  • jeden človek potrebuje pri stole priestor široký minimálne 50 cm, priestor na stole by mal byť približne 50 × 40 cm pre každého;


  • sedadlo stoličky musí mať priemer aspoň 30 cm, na odsunutie stoličky od stola treba minimálne 50 cm.







Predstavte si

Pri snívaní o tom, čo všetko by ste v kuchyni mohli mať, si predstavte nielen pôdorys, ale aj priestorové súvislosti. Napríklad čo bude mať človek sediaci za barom pred očami? Zmestia sa mu pod barový pult nohy? Aj keď barový pult dlhý 110 cm (teda teoreticky pre dvoch ľudí) na pôdoryse vyzerá na prvý pohľad dobre, so všetkými detailmi v priestore môže byť realita celkom iná. Napríklad jeden z ľudí sediacich pri bare sa bude musieť vyhýbať drôtenému košíku s ovocím, pretože bar ukončíte módnou tyčou, druhý zas bude mať v úrovni tváre bočnú stenu skrinky, čo sa ani pri najlepšej vôli nedá nazvať príjemným posedením. Tyč s kovovými košíkmi sa hodí len na ukončenie dlhších barových pultov (vedľa košíkov musí ešte ostať dosť miesta pre ľudí), a kuchynské skrinky pri barovom pulte by nemali siahať až po koniec baru – spodné môžu byť približne 20 cm od okraja barového pultu, vrchné musia byť ešte ďalej.


Kategória: Kuchyňa, jedáleň Navrhovanie interiéru
Tagy: kuchyňa skatul
Zdieľať článok

Diskusia