Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

22. 05. 2018
Zdieľať

Riešený priestor sa nachádza v rodinnom dome na pozemku s priamym výhľadom na Brnenskú priehradu. Ide o dvojpodlažný domček zo 70. rokov, ktorý bol pôvodne určený na rekreáciu.


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA

 

Prvé poschodie je spoločenské, na druhom poschodí sú dve spálne a kúpeľňa. Predmetom rekonštrukcie bolo práve prvé poschodie, a to obývacia izba s jedálňou a kuchynským kútom. V pôvodnom stave trpela spoločenská miestnosť predovšetkým nedostatkom svetla a zlou orientáciou priestoru. Dispozícia je navyše pomerne hlboká a schodisko zaberá podstatnú časť miestnosti. Priestoru tiež nepomáhala prílišná rôznorodosť povrchov, ktoré spolu neladili.


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA

Obývačku s kuchyňou sme poňali ako jeden celok s rôznymi zákutiami. Celý interiér je prevedený vo výraznej čierno-bielej kombinácii, doplnený drevenými prvkami, ktoré celkový výraz zjemňujú. Zjednotením farieb a povrchov sme roztrieštenú miestnosť spojili do jedného spoločného priestoru. Ten však nie je monotónny – pri okraji izby sme vytvorili niekoľko zákutí na rôzne príležitosti, činnosti a nálady.


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA

Každý pobytový kút je okrem iného definovaný odlišným svetelným prostredím a tiež výrazným svietidlom. Drevené schodisko sme čiastočne zakryli pohľadovou policovou stenou, ktorá okrem schodov ukrýva aj úložné priestory – police sú hlbšie, než sa zdajú. Zadná časť tejto knižnice je čiastočne plná a sčasti voľná, takže vizuálne prepojenie so schodiskom zostalo zachované. Nevýhoda schodiska, vytvárajúceho nevyužiteľný priestor, bola obrátená na výhodu. Ďalšie úložné priestory sú umiestnené pod sedacou súpravou pri najhlbšej stene dispozície.


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA

 Výrazná zmena sa odohrala v kuchynskom kúte, kde sme dve malé, vysoko umiestnené okná nahradili jedným poriadnym, ktoré pridalo do miestnosti svetlo navyše a výhľad do záhrady na zeleň, ktorým sa teraz môžu užívatelia domu pri práci v kuchyni kochať. K zlepšeniu vnútornej pohody prispelo tiež nové podlahové kúrenie, a predovšetkým, výmena pôvodnej, zle tiahnucej kachľovej pece za nové, funkčné kozubové kachle.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA


Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny

Súťaž Interiér roku: Aj v malom rodinnom dome sa môžu diať veľké zmeny
SENAA

 

Hlavným zámerom tejto zmeny bolo zvýšenie celkového komfortu a dodanie vlastného charakteru priestoru. Na výsledku sa ukazuje hlavne to, že aj v malom priestore sa môžu diať veľké zmeny.

Autori interiéru: SENAA, Ing. arch. Václav Navrátil, Ing. arch. Jan Sedláček

Viac o súťaži Interiér roku 2017

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Interiér roku navrhovanie interiéru riešenie interiéru rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia