Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

06. 02. 2019 Diskusia Zdieľať

Väčšina radikálnych rekonštrukcií bytov, ktoré riešia architekti alebo interiéroví dizajnéri, sa neobmedzuje na „jednoduchú“ modernizáciu interiéru a nahradenie opotrebovaných, prípadne „okukaných“ materiálov a nákup nového nábytku.


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

Dôvodom takej zásadnej zmeny často bývajú hlavne premenlivé potreby rodiny. Niekomu sa narodí dieťa, inému, naopak, potomkovia vyletia z hniezda. Podobný dôvod má i rekonštrukcia bytu v pražskom činžiaku z 50. rokov.


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

Byt začal byť rodine s dvoma neposednými deťmi jednoducho tesný. Hoci podlahová plocha 68 m2 nie je ani zďaleka podpriemerná, dispozícia interiéru nevyhovovala a členovia domácnosti nemali pocit súkromia. Mladí rodičia sa teda rozhodli ponechať spálňu svojím dvom deťom a priestor bytu v spolupráci s architektom úplne zmeniť… aby už nemuseli spať na gauči a necítili sa vo vlastnom byte ako hostia.

 


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

Priestor bytu sa pôvodne skladal z veľkorysej obývačky s jedálňou, spálne, malého hygienického zázemia a z nevyhovujúcej kuchyne so vstupom do malej miestnosti s rozlohou 4 m2. Cieľom návrhu architektov Martina Nerudu a Jany Šťastnej bolo vytvoriť rodičom plnohodnotnú izbu, vybudovať funkčnú kuchyňu a všetko prepojiť do jedného kontinuálneho pobytového priestoru. Ten by mal mladej rodine s deťmi umožniť spoločný život, ale zároveň vďaka ľahkým deliacim prvkom priniesť dostatok súkromia.


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

Skeletový konštrukčný systém domu umožnil vybúranie a modifikáciu existujúcich priečok bez nutnosti nákladných konštrukčných opatrení. Nevyužiteľná vstupná chodba sa stala súčasťou novej kuchyne situovanej vnútri dispozície. Týmto usporiadaním sa pri fasáde uvoľnil priestor na dostatočne veľkú spálňu. Oba priestory medzi sebou vzájomne komunikujú fixným oknom, ktoré do kuchyne privádza denné svetlo. 


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

V obývačke sa architekti zbavili nepotrebného nábytku a rozdelili ju na odpočinkovú a jedálenskú časť s okrúhlym stolom uprostred. Nábytková priečka medzi obývačkou a detskou izbou umožnila obe miestnosti prepojiť do jedného plynulého interiéru prestupujúceho hĺbkou celého domu s výhľadmi do dvora na jednej strane a do korún stromov na ulici na strane druhej. Pôvodné bukové parkety v izbách nechali autori rekonštrukcie zrenovovať. Na drevené podlahy nadväzuje kaučukový povrch v kuchyni a v spálni. Do kuchyne zvolili svetlú podlahu s bielou lakovanou linkou doplnenou doskou z jaseňa. Rovnaké materiály použili na konštrukciu nábytku v spálni. 


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

Hlavný úložný priestor spálne rafinovane vyriešili masívne výsuvné prvky na celú hĺbku zvýšenej postele, ktorú nesie borovicový trám v úrovni parapetu. Svetlý priestor jemne tónuje modrá kaučuková podlaha. Staré borovicové trámy, ktoré architektom dodali majitelia bytu, použili na „vynesenie“ širokého parapetu aj nadsvetlíka nábytkovej priečky v obývačke.


Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku

Súťaž Interiér roku: Byt pre štvorčlennú rodinu v pražskom činžiaku
archív Inštitútu bytového dizajnu

 

Autori rekonštrukcie navrhli aj množstvo atypických detailov. Napríklad priečku vyrobenú z brezovej preglejky doplnili kruhovým otvorom s výplňou zo spekaného jantárového skla. Nábytok zase dopĺňajú originálne mosadzné úchyty a konzoly, ktoré nesú knižnicu. Mosadzný plech použili aj na ostení nového kruhového otvoru, ktorý vytvára priehľad medzi kuchynským kútom a obývačkou. Vnútorné okná a priehľady do jednotlivých izieb bytu vytvorili zvláštny optický efekt v inak jednoducho zariadenom priestore a celý interiér prevzdušnili.

Podlahová plocha: 68 m2

Autor interiéru: Ing. arch. Martin Neruda, spolupráca: Ing. arch. Jana Šťastná

FOTO: archív Inštitútu bytového dizajnu

Viac o súťaži Interiér roku

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty Interiér roku panelové domy rekonštrukcia bytu riešenie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia