Ako rozšíriť prízemie domu smerom do záhrady

26. 05. 2020
Zdieľať

Rekonštrukcia starého viktoriánskeho domu v Londýne priniesla zaujímavé zmeny nielen vo vzhľade interiéru, ale predovšetkým v kvalite bývania.

Architekti prehodnotili všetky aspekty starej stavby tak, aby vyšli čo najviac v ústrety majiteľovi nehnuteľnosti. A ako si ten predstavoval premenu? Nechcel riešiť len čiastočné zmeny, plne si uvedomoval, že viktoriánsky dom potrebuje na svoje znovuzrodenie kompletnú rekonštrukciu. Jeho predstava bola otvoriť interiér, vytvoriť podkrovie a prízemie rozšíriť smerom do záhrady.

kuchyňa s jedálenskou časťou

V prístavbe na prízemí sa nachádza kuchyňa s jedálenskou časťou. ADAM SCOTT

Vďaka veľkému oknu na šikmej stene je jedáleň vizuálne spojená s terasou, čo je určite veľkou pridanou hodnotou tejto rekonštrukcie. Predstavte si, že by miesto okna v čiernom ráme bola biela stena. Priestor by pôsobil asi mierne klaustrofobicky…

Prečítajte si tiež
Premyslená prístavba rodinného domu s úžasnou kuchyňou je spätá so záhradou

Na pôvodnom stave sa mu nepáčilo okrem nedostatku voľného priestoru aj to, že zlyhávalo presvetlenie interiéru, schodisko nebolo umiestnené práve najvhodnejšie a prízemie vyvolávalo dojem úplného odpojenia od ostatných častí domu.

Strešné okná privádzajú dnu množstvo denného svetla

Strešné okná prístavby privádzajú dnu množstvo denného svetla, to je jeden z najväčších benefitov celej rekonštrukcie. ADAM SCOTT

Hoci je dom na pomerne malom a úzkom pozemku, vôbec nepôsobí stiesneným dojmom, práve naopak. Premyslene umiestnené okná a zasklené plochy dnu vpúšťajú nielen svetlo, ale aj pocit vzdušnosti.

Hlavným rozhodnutím architektov, ktoré premenilo celý charakter stavby v prospech predstáv majiteľa, preto bolo centrálne umiestnenie schodiska. Stalo sa tak plnohodnotnou súčasťou interiéru, ale predovšetkým otvoreným mostom medzi podlažiami. Po tejto zmene vznikli na každom podlaží veľkorysé a dynamické obytné priestory.

ústredné schodisko v dome

Schodisko v centre diania. Nachádza sa na všetkých úrovniach budovy, pričom zachováva výhľad na každú obytnú plochu. To vďaka čiernej mrežovej konštrukcii, ktorá do interiéru vniesla industriálny štýl.ADAM SCOTT

Rozšírenie na prízemí pôsobí ako prístavba k starému domu, respektíve ako naň „nalepený“ minimalistický dom. Je to najmä vďaka použitým materiálom. Architekti položili podlahu prízemia ešte nižšie, ako bola pôvodne.

Celé rozšírenie realizovali tak, aby využili každú príležitosť na maximalizovanie vnútorných priestorov, ale zároveň tak, aby minimalizovali zásahy do záhrady. Nezvyčajný tvar má aj vonkajšia terasa nadväzujúca na kuchyňu – je nepravidelný, aby popri ňom vynikli zelené plochy. Za špeciálnu pozornosť stojí strešné okno, ktoré prináša prirodzené svetlo priamo nad jedálenský stôl, ale i ďalej do interiéru.

Svetlé steny a podlahy sú okorenené najmä príjemne pôsobiacimi textíliami v teplých odtieňoch.

Farebnosť celého interiéru je veľmi decentná. ADAM SCOTT

Svetlé steny a podlahy sú okorenené najmä príjemne pôsobiacimi textíliami v teplých odtieňoch.

tip redakcie

Pokiaľ sa chystáte dať si robiť šatníkové skrine na mieru, zvážte, či by nestálo za to mať v rámci nich aj takýto kútik na sedenie, čítanie, relaxovanie… Do detskej izby? Rozhodne všetkými desiatimi!

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Primontujte na stenu v jedálenskom kúte variabilné svietidlo, ktorého smer svietenia si môžete podľa potreby prispôsobovať. Niekedy je totiž zaujímavejšie možno aj niečo iné ako obsah na stole. V tomto prípade sú to rozhodne krásne obrazy chrobákov nad kuchynskou lavicou.

Kúpeľňa v industriálnom štýle

Industriálny štýl prenikol nenápadne aj do kúpeľne. ADAM SCOTT

Pôvodná jednoduchá s bledým obyčajným obkladom dostala celkom inú tvár len vďaka čiernym armatúram a sprchovacej zástene v čiernom členitom ráme. Oranžový stolček napovedá, že kúpeľňa prislúcha k „oranžovej“ spálni.

Signal House

Realizácia 2018

Nehnuteľnosť

3,5-podlažný radový dom v Londýne

Architektonický ateliér

Fraher & Findlay

Text: Sabína Zavarská. Katarína Barošová
Foto: Adam Scott
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Návšteva
Tagy: industriálny štýl prístavba domu rekonštrukcia domu
Zdieľať článok

Diskusia