Atypický dom v Snine: Z každej strany iná strecha

11. 09. 2019 Diskusia Zdieľať

Tvar a formu atypického domu v Snine najvýraznejšie ovplyvnil pozdĺžny pozemok a okolitá príroda. K tomu sa pridali požiadavky domácich a miestne podmienky. Vznikla stavba, ktorá upúta už na prvý pohľad hrou so šikmými strechami rôznych výšok a sklonov.

Z každej strany iný dom

Vďaka nevšednému riešeniu strechy, dom z každej strany vyzerá ináč, ale nikdy nie masívne či zaťažujúco – práve naopak, rôzne výšky a sklony striech stavbu odľahčujú, opticky rozdrobujú. Špeciálny efekt vytvárajú strechy v interiéri, najvýraznejší v hlavnej dennej miestnosti na prízemí.

Geometrická hra tvarov, rovných a šikmých línií zdôrazňuje funkcie jednotlivých častí dennej zóny (kuchyňa, jedáleň, obývacia miestnosť), znásobuje estetickú hodnotu interiéru, ale zároveň efektne pracuje aj so svetlom z vonku. 


Rodinný dom Snina

Rodinný dom Snina
Matúš Rendek

Tajomstvo svetlíka

Do hlavnej obytnej zóny domu sa svetlo dostáva tiež cez horizontálny svetlík umiestnený v najvyššej časti. Tento svetlík skrýva jeden veľmi dôležitý konštrukčný detail: jeho kostru tvorí oceľová priehradová konštrukcia, ktorá nesie strechu nad hlavným prevýšeným obytným priestorom, ale aj strešnú konštrukciu samotného podkrovia.


kuchyňa

kuchyňa
Matúš Rendek

Tip: Všetko do kuchyne na jednom mieste

Ako presvetliť interiér

Po celej dĺžke hlavného obytného priestoru architekt umiestnil veľké presklené portálové otvory s prístupom na východnú, južnú a západnú terasu. Vďaka tomuto riešeniu sa do interiéru dostáva prakticky nonstop počas dňa prirodzené svetlo. Na juhozápade je terasa prekrytá previsom hlavnej pultovej strechy, ktorá v letných mesiacoch zabezpečuje potrebné tienenie spoločenskej časti domu a v zimných zasa dovoľuje preslnenie interiéru.

Na prízemí sa tiež nachádza hlavná spálňa domácich a hosťovská izba. Na hlavnú spálňu nadväzuje veľkorysá kúpeľňa, cez ktorú môžu domáci vyjsť do priamo do záhrady. 


presklenné schodisko

presklenné schodisko
Matúš Rendek

Schodisko ukryté za krbom

Jedinečným spôsobom je riešené aj skryté schodisko. V priestore medzi obývacou časťou a kuchyňou, je väčšia voľná plocha a krb. Keď sa pred neho postavíte, schody vôbec nie je vidieť. Po stranách okolo krbu k ním však ľahko prejdete. 

Prečítajte si tiež:

Sen o presvetlenom dome s jednoduchými líniami si mladý pár zrealizoval pri Prešove

Nad krbom je galéria, odkiaľ vedú dvere do detských izieb, kúpeľne a skladu. Použitie skla, ako zábradlia celý interiér prevzdušňuje a rozjasňuje. Z galérie môžu domáci priamo sledovať dianie pri stole či v obývacej časti. 


obývacia časť domu

obývacia časť domu
Matúš Rendek

Farby a materiály

Prísne geometrické línie v interiéri opticky zmäkčujú biele priesvitné záclony. Základnú farebnú kombináciu bielo-béžovo-sivú spestrujú na niektorých detailoch použité farby. Napríklad, dve žlté stoličky pri jedálenskom stole, machovo-zelený gauč.

Spálňa rodičov je riešená veľmi triezvo a minimalisticky. Z materiálov tu nájdete drevenú dubovú dyhu, sklo, oceľ, hladkú omietku v kombinácii s betónovou stierkou, okná sú drevo-hliníkové. 


Spálňa rodičov

Spálňa rodičov
Matúš Rendek

Minimálna spotreba energie

Ešte dôležitejšie je, že príjemný rodinný dom má vzhľadom na svoju veľkosť minimálnu spotrebu energií.  Prispieva k tomu riešenie vykurovania, tepelné čerpadlo, inteligentná elektroinštalácia, racionálne riešenie vnútornej dispozície a spomínané rozmiestnenie portálových presklených plôch.​

Rodinný dom Snina v skratke

architektonický ateliér: www.rkralovic.com 

architekt: Richard Kráľovič

lokalita: Snina

celková plocha pozemku: 10 330 m2

úžitková plocha spolu (1NP a Podkrovie): 388,3 m2

realizácia: 2013 až 2018

Sabína Zavarská
Foto: Matúš Rendek, matrendek.com/koken/ 

Vizualizácie: Roman Dibarbora

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra moderné domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia