Atypický oblúkový dom v Ivachnovej pri Ružomberku

05. 06. 2017 Zdieľať

Atypických domov, najmä tých oblúkových, je ako šafranu. Možno na prvý pohľad komplikovaná stavba nebola až takým problémom vďaka premyslenému návrhu trojice architektov.


Obytná zóna je situovaná v poloblúku (dlhší modul) na juhovýchodnej strane. Praktickým riešením je možnosť vyjsť z každej miestnosti priamo do záhrady.

Obytná zóna je situovaná v poloblúku (dlhší modul) na juhovýchodnej strane. Praktickým riešením je možnosť vyjsť z každej miestnosti priamo do záhrady.
Miro Pochyba

„Železobetónová konzola nad terasou vystupuje do troch metrov smerom von. V lete poskytuje domu potrebný tieň, v zime zas opačne – slnečné lúče prechádzajú až do interiéru.“ 

Martin Zuskin, architekt 


Severná strana. Dom od prístupovej cesty pôsobí ako pevnosť, ktorá poskytuje jeho majiteľom potrebné súkromie aj vďaka malým oknám umiestneným tak, aby nebolo vidieť do domu.

Severná strana. Dom od prístupovej cesty pôsobí ako pevnosť, ktorá poskytuje jeho majiteľom potrebné súkromie aj vďaka malým oknám umiestneným tak, aby nebolo vidieť do domu.
Miro Pochyba

„Chcel som veľkú garáž, kam by sa zmestili dve autá. Našťastie priestoru bolo dosť.“ 

Lukáš, majiteľ


Záhradný altánok bol vybudovaný dodatočne. Je vybavený veľkým vonkajším sedením a vstavaným pracovným pultom s moderným grilom a pecou.

Záhradný altánok bol vybudovaný dodatočne. Je vybavený veľkým vonkajším sedením a vstavaným pracovným pultom s moderným grilom a pecou.
Miro Pochyba

Ako sa to všetko začalo? 

Dobré susedské vzťahy sú základ. Také boli už od malička medzi dvoma priateľmi – majiteľom Lukášom a architektom Martinom. Keď sa Lukáš chcel usadiť a založiť si rodinu, spolu s manželkou Andreou zvažovali niekoľko lokalít v okolí Ružomberka. Nakoniec padla voľba práve na Ivachnovú, kde už Martin rozbiehal výstavbu vlastného rodinného domu. Tak sa priatelia z detstva znova zišli, vzdialení od seba len dve ulice.

„Je tu krásne prostredie, oveľa lepší vzduch ako v meste, praktické napojenie na diaľnicu D1 a najúrodnejšia pôda na celom Liptove,“ hovorí architekt Martin. Z pozemkov, čo boli v ponuke, chceli najväčší, tu však narazili na problém: bol trojuholníkového tvaru. A tak sa proces návrhu mohol začať. Lukáš s Andreou však mali jasnú predstavu. Dom mal byť v minimalistickom štýle, jednopodlažný – bez akýchkoľvek schodov, priestranný a s podmienkou súkromia od severnej prístupovej strany. Keď dostal zelenú návrh domu v tvare „Y“, začalo sa stavať – zväčša svojpomocne.

Výstavba trvala necelý rok a takmer všetky dodávateľské firmy boli z blízkeho okolia. S atypickým tvarom nemali pri realizácii žiaden problém, keďže projekt bol navrhnutý čo najjednoduchšie, s cieľom minimalizovať náročnosť všetkých stavebných prác. 


Priestranný interiér tvoria tri hlavné zóny. V jeho dlhšej východnej časti sú spálňa a detské izby, v strede domu je denná miestnosť – obývačka spojená s kuchyňou – a v kratšom module na severovýchodnej strane zase technická miestnosť spolu s dvojgarážou.

Priestranný interiér tvoria tri hlavné zóny. V jeho dlhšej východnej časti sú spálňa a detské izby, v strede domu je denná miestnosť – obývačka spojená s kuchyňou – a v kratšom module na severovýchodnej strane zase technická miestnosť spolu s dvojgarážou.
Miro Pochyba

„Kozub využívame len príležitostne ako doplnkový zdroj tepla alebo na Vianoce na efekt.“ 

Lukáš, majiteľ


„Denná miestnosť bola zámerne navrhnutá tak, aby sme mali priamy kontakt s terasou a záhradou,“ hovorí majiteľ. Je obľúbeným miestom aj jej najmenšieho obyvateľa – Yogiho.

„Denná miestnosť bola zámerne navrhnutá tak, aby sme mali priamy kontakt s terasou a záhradou,“ hovorí majiteľ. Je obľúbeným miestom aj jej najmenšieho obyvateľa – Yogiho.
Miro Pochyba


Čierno-biela kuchyňa je optimálne rozvrhnutá a prepojená s jedálňou. Pracovnú linku a kuchynský ostrov dopĺňa solitérne umiestnený bočný panel so vstavanými spotrebičmi značky Whirlpool.

Čierno-biela kuchyňa je optimálne rozvrhnutá a prepojená s jedálňou. Pracovnú linku a kuchynský ostrov dopĺňa solitérne umiestnený bočný panel so vstavanými spotrebičmi značky Whirlpool.
Miro Pochyba

Centrálnu časť osvetľuje niekoľko bodových aj visiacich svietidiel značky Eglo a Philips.


Kúpeľňa v bielej farbe s liatou béžovou podlahou pôsobí čisto a útulne.

Kúpeľňa v bielej farbe s liatou béžovou podlahou pôsobí čisto a útulne.
Miro Pochyba


Liata podlaha účelne dotvára jednoduchý vstup, ktorý si majitelia oživili rodinnou fotografiou umiestnenou na vchodových dverách. Vľavo je prechod do hospodárskej časti domu a garáže.

Liata podlaha účelne dotvára jednoduchý vstup, ktorý si majitelia oživili rodinnou fotografiou umiestnenou na vchodových dverách. Vľavo je prechod do hospodárskej časti domu a garáže.
Miro Pochyba

Ako na to

Ťažiskom je prienik oblúkov

Pôdorysne je dom navrhnutý ako prienik troch oblúkovito zakrivených kvádrov. Stredy zakrivenia kvádrov sú v protipólnom postavení vzhľadom na ich vonkajší oblúk. Väčší obytný modul má opačné zakrivenie ako kratší garážový, pričom na seba plynule nadväzujú. Táto časť bytu bola zámerne navrhnutá ako jeho funkčná časť (obývacia izba, kuchyňa, jedáleň) s výrazným akcentom na pocitové vnímanie bytu a prepojením na záhradu.


Atypický oblúkový dom v Ivachnovej pri Ružomberku

1976959
MARTIN ZUSKIN

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Pôdorys oblúka vytýčil geodet niekoľkými bodmi obvodu a troma stredmi kružníc oblúkov. Stredy slúžili počas celej výstavby domu na prípadnú kontrolu. Zvislé konštrukcie sa murovali z tehál širokých 440 mm, mierne zakrivenie počas realizácie nespôsobilo žiadne technické problémy.


Atypický oblúkový dom v Ivachnovej pri Ružomberku

1976961
MARTIN ZUSKIN

Pri stavbe sa preferovali konvenčné postupy výstavby murovaných domov s dôrazom na kvalitu vyhotovenia. Zvislé nosné konštrukcie aj priečky sa murovali z keramických tvárnic POROTHERM s omietkami systému BAUMIT. Strešnú konštrukciu tvorí plochá spádová strecha s odvedením dažďovej vody cez vnútorné zvody do vsakovacej jamy.

Mirkin pohľad

Dom „Y“ s oblúkovým zakrivením ma hneď od začiatku zaujal svojím nevšedným tvarom. Ten projektanti nenavrhli len tak z rozmaru, ale mali na to pádny dôvod. Pri trojuholníkovom pozemku tých možností veľa nebolo. Páči sa mi, že sa mladí architekti pustili aj do ťažšieho zadania, ktoré sa podarilo zrealizovať k veľkej spokojnosti majiteľov. Dom má logické členenie, efektne prepojený interiér s exteriérom, je priestranný, s dostatkom denného svetla, a spĺňa všetky vlastnosti nízkoenergetickej stavby.

Rodinný dom v Ivachnovej

Návrh:  Ing. Ivan Zuskin, 
Ing. arch. Martin Zuskin, 
Ing. arch. Michal Zuskin, Zuskin, s. r. o.
Realizácia: svojpomocne, 2013 – 2014
Základy: monolitické betónové základové pásy, nadbetonávka z DT tvárnic
Zvislé konštrukcie: tehlové murivo s hrúbkou 440 mm, vodorovné monolitické železobetónové konštrukcie
Fasáda: vonkajšia silikónová stierka, kontaktný zatepľovací systém z minerálnej vlny s hrúbkou 120 mm
Okná: hliníkové s trojsklom, plastové s trojsklom
Strecha: plochá, hydroizolácia fatrafol priťažená riečnym štrkom
Vykurovanie: vodné podlahové, zdroj tepelné čerpadlo vzduch – voda
Energetická trieda: A
Potreba tepla na vykurovanie:  36 kWh/(m2 . a)

nízkoenergetický dom

dispozícia: 5 + kk + šatník

pozemok: 918 m2

zastavaná plocha: 265 m2

úžitková plocha: 216 m2

lokalita: Ivachnová

architekti

Ing. Ivan Zuskin, Ing. arch. Martin Zuskin a Ing. arch. Michal Zuskin

Bratov Martina a Michala k architektúre inšpiroval ich otec Ivan, autorizovaný stavebný inžinier. Dnes majú všetci traja spoločný ateliér. Sú zástancami jednoduchých a praktických riešení, pričom dôraz kladú na optické aj fyzické prepojenie exteriéru s interiérom.

www.zuskin.org

TEXT: MIROSLAVA MACEKOVÁ
FOTO: MIRO POCHYBA, MARTIN ZUSKIN
ZDROJ: časopis Môj dom špeciál 2017

Kategória: Návšteva
Tagy: atypický pôdorys jednopodlažné domy rodinné domy
Zdieľať článok