Dom nad Devínom známy zo seriálu Kukučka. Ako vyzerá zvnútra a ako sa v ňom býva?

20. 05. 2016
Zdieľať

Však je vám tento dom povedomý? Mohli ste ho vidieť v seriáli Kukučka a skutočne sa niet čo čudovať, že jeho tvorcov stavba na svahu Malých Karpát neďaleko Bratislavy oslovila. Ako vyzerá zvnútra a ako sa tu býva?


Dispozíciou sa architekti snažili vyťažiť maximum z neobyčajného pozemku – miestnosti na prízemí sú obrátené súvislými zasklenými plochami do vnútorného átria a do záhrady, na juh a zároveň k výhľadu tak, aby bol interiér v čo najväčšej miere prepojený s exteriérom.

Dispozíciou sa architekti snažili vyťažiť maximum z neobyčajného pozemku – miestnosti na prízemí sú obrátené súvislými zasklenými plochami do vnútorného átria a do záhrady, na juh a zároveň k výhľadu tak, aby bol interiér v čo najväčšej miere prepojený s exteriérom.
Dano Veselský

Architektúra domu vychádza z racionálneho rozloženia obytných miestností okolo slnečného átria a z oddelenia dennej a nočnej časti na prízemí. Nočnej zóne je venované juhozápadné krídlo so spálňou, veľkoryso riešenou kúpeľňou a šatníkom.


Až za plot. Domom samým sa nápady ani práca architekta neskončili.

Až za plot. Domom samým sa nápady ani práca architekta neskončili.
Dano Veselský

Rodinný dom v kopci nad Devínom leží na skutočne úžasnom mieste. A presne tým sa jeho príbeh začal – pozemkom, ktorý tunajšieho domáceho pána chytil za srdce. Ďalším krokom k vysnívanému bývaniu bolo stretnutie s architektmi Pavlom Kosnáčom a Martinom Križanom z ateliéru KOSI architekti: „Oslovil ma široký záber ich projektov. Všetky veci, ktoré som od tohto ateliéru videl, boli pritom výborné,“ zdôvodňuje svoje rozhodnutie pre spoluprácu majiteľ.


Prednosti U-čka. Jednou z výhod takto tvarovaného pôdorysu je logicky usporiadaná denná zóna – na kuchyňu nadväzuje jedáleň v centrálnej časti dispozície aj obývačka v juhovýchodnom krídle. Všetky majú zároveň cez zasklené steny kontakt s chráneným átriom a so záhradou.

Prednosti U-čka. Jednou z výhod takto tvarovaného pôdorysu je logicky usporiadaná denná zóna – na kuchyňu nadväzuje jedáleň v centrálnej časti dispozície aj obývačka v juhovýchodnom krídle. Všetky majú zároveň cez zasklené steny kontakt s chráneným átriom a so záhradou.
Dano Veselský

Láska na prvý pohľad

Pokoj, ticho a výhľad ponad rodinné domy štverajúce sa hore svahom až za Dunaj, na kopce a úhľadne obrobené pásy polí v Rakúsku. Pozemok na konci ulice, kde sa svah zmierňuje a dedinu pomaly strieda les – v okolí Bratislavy by ste dlho hľadali romantickejší. „Predtým som býval som v centre mesta. Vedel som, že Devín existuje, ale ani sa mi nesnívalo, že tu raz budem žiť,“ hovorí domáci pán.

„Lenže keď som prišiel na toto miesto, hneď som sa rozhodol. Presne tu som si vedel predstaviť dom, aký som už dávno chcel postaviť – s pôdorysom v tvare U, s veľkými zasklenými stenami a výhľadom. Devín som si nakoniec veľmi obľúbil. Je tu ticho, pokoj, čerstvý vzduch… Často sem prídu až pod okno srnky. A mám skvelých susedov, čo je tiež dôležitá vec,“ vypočítava pozitíva svojho bývania majiteľ, ktorý v dobrom spomína aj na komunikáciu so starostkou a stavebným úradom: „Nielenže nám nehádzali polená pod nohy, ale naopak, pomáhali nám, čo si naozaj vážim.“


Efektný kozub na bioalkohol je osadený v zasklenej stene. Vďaka zaskleniu je výhľad na oheň ako z obývačky, tak aj z terasy v átriu.

Efektný kozub na bioalkohol je osadený v zasklenej stene. Vďaka zaskleniu je výhľad na oheň ako z obývačky, tak aj z terasy v átriu.
Dano Veselský


Splnený sen. „Predstavu domu do tvaru písmena U som nosil v hlave možno 20 rokov,“ prezrádza domáci pán. „Myslím, že je to takto účelné aj pekné. A hlavne sa nám tu dobre býva,“ uzatvára.

Splnený sen. „Predstavu domu do tvaru písmena U som nosil v hlave možno 20 rokov,“ prezrádza domáci pán. „Myslím, že je to takto účelné aj pekné. A hlavne sa nám tu dobre býva,“ uzatvára.
Dano Veselský

Začali od kuchyne

Dom je zasadený do hornej časti pozemku, tak, aby chránil záhradu od ulice a vyťažil zo svojej polohy maximum – denné miestnosti sú obrátené na juh, juhovýchod a juhozápad, smerom k výhľadom, a sú naozaj intenzívne prepojené s exteriérom. Pôdorys v tvare U vytvoril chránené átrium a zároveň dispozíciu s logickými väzbami. V hlavnej časti domu, na prízemí, je okrem otvorenej dennej zóny aj spálňová časť, ktorá zaberá juhozápadné krídlo. Poschodie, ktoré zasahuje len nad strednú časť U-čka, je venované dvom hosťovským izbám: „Pravidelne sem chodia deti, ktoré sú už dospelé. A možno ich časom využijú aj vnúčatá,“ plánuje domáci pán.


Na začiatku bola kuchyňa. „Veľmi sa mi páčila, takže som ju objednal skôr, než bol vymyslený dom. Určite to nie je štandardný postup, ale cítime sa tu všetci príjemne a to je pre mňa podstatné.“

Na začiatku bola kuchyňa. „Veľmi sa mi páčila, takže som ju objednal skôr, než bol vymyslený dom. Určite to nie je štandardný postup, ale cítime sa tu všetci príjemne a to je pre mňa podstatné.“
Dano Veselský


Na začiatku bola kuchyňa. „Veľmi sa mi páčila, takže som ju objednal skôr, než bol vymyslený dom. Určite to nie je štandardný postup, ale cítime sa tu všetci príjemne a to je pre mňa podstatné.“

To, že srdcom dennej časti je nezvyčajná kuchyňa, rozhodne nie je dielom náhody. O kuchyni bolo totiž rozhodnuté skôr, než bol vymyslený dom. „Veľmi sa mi páčila, tak som ju objednal a zobral som architekta Kosnáča do showroomu. Povedal, že som blázon. Ale nakoniec ušil dom na mieru kuchyni,“ smeje sa majiteľ. „Určite to nie je štandardný postup, ale myslím, že to dobre dopadlo.“ 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Veľkolepý priestor jedálne v centre dispozície je vysoký cez dve podlažia – dojem z neho podčiarkuje drevo, ktoré z podlahy plynulo prechádza až na stenu so schodiskom. V tomto mieste je prepojené hlavné obytné podlažie s poschodím.

Veľkolepý priestor jedálne v centre dispozície je vysoký cez dve podlažia – dojem z neho podčiarkuje drevo, ktoré z podlahy plynulo prechádza až na stenu so schodiskom. V tomto mieste je prepojené hlavné obytné podlažie s poschodím.
Dano Veselský

Z galérie, na ktorú vedie jednoramenné schodisko, sú prístupné hosťovské spálne na druhom podlaží. 


Organické tvary keramiky a batérií (Laufen a Axor) prispievajú k pokojnej atmosfére, ktorú v dome navodzujú všadeprítomné výhľady na okolitú prírodu.

Organické tvary keramiky a batérií (Laufen a Axor) prispievajú k pokojnej atmosfére, ktorú v dome navodzujú všadeprítomné výhľady na okolitú prírodu.
Dano Veselský


Kúpeľňa en suite s veľkorysými rozmermi, pohodlným sprchovacím kútom aj výhľadom do chráneného bočného patia je súčasťou spálňovej zóny na prízemí.

Kúpeľňa en suite s veľkorysými rozmermi, pohodlným sprchovacím kútom aj výhľadom do chráneného bočného patia je súčasťou spálňovej zóny na prízemí.
Dano Veselský

Za jeden povraz

Domáci pán mal o svojom dome pomerne presnú predstavu a pri navrhovaní a dolaďovaní detailov projektu sa s architektmi Kosnáčom a Križanom absolútne zhodli. „Bolo skvelé, že ma počúvali a akceptovali moje názory a predstavy. Dokonca vedeli oceniť dobré nápady. To nie každý architekt dokáže,“ uznáva skúsený investor. „Myslím, že aj preto sa tu tak dobre cítim – že od začiatku navrhovali dom tak, aby mi vyhovoval. Pretože ja tu predsa budem bývať.“


Dom nad Devínom známy zo seriálu Kukučka. Ako vyzerá zvnútra a ako sa v ňom býva?

1768375
Dano Veselský


Dom so stromom. Namiesto pôvodne plánovaných schodov na strešnú terasu je pred spálňou obrovský bonsaj – jeden z dobrých nápadov domáceho pána. „Terasu na streche by som určite nevyužíval, keďže je dolu veľká záhrada,“ hovorí. „Takto umiestnený strom nielen skrášlil výhľad zo spálne, ale je takým wow efektom celého domu.“

Dom so stromom. Namiesto pôvodne plánovaných schodov na strešnú terasu je pred spálňou obrovský bonsaj – jeden z dobrých nápadov domáceho pána. „Terasu na streche by som určite nevyužíval, keďže je dolu veľká záhrada,“ hovorí. „Takto umiestnený strom nielen skrášlil výhľad zo spálne, ale je takým wow efektom celého domu.“
Dano Veselský

DOM V KOCKE

Rodinný dom v Devíne

Autori: Pavel Kosnáč a Martin Križan, KOSI architekti
Projekt: 2011
Realizácia: 11/2011 – 11/2014
Zastavaná plocha: 192 m2
Úžitková plocha: 379 m2
Základy: železobetónová monolitická doska uložená na základových pásoch
Zvislé obvodové konštrukcie: v suteréne železobetónové, z tvárnic TD, nadzemné podlažia z tehál POROTHERM Profi 38 so zateplením, nosný systém na 1. NP dopĺňajú železobetónové stĺpy
Vodorovné konštrukcie: železobetónové stropné dosky
Strechy: obrátené ploché, nepochôdzne so štrkovým posypom, nad časťou garáže extenzívna zelená strecha
Výplne otvorov: hliníkový systém s izolačným trojskolm
Vykurovanie: teplovodné podlahové vykurovanie, chladenie stropnými sálavými panelmi, kondenzačný plynový kotol Wiessmann
Komín: z tvárnic systému Schiedel

KOSI architekti
Ing. arch. Pavel Kosnáč, Ing. arch. Martin Križan
www.kosi.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 5/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: devin rezidencie rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia