Čarovná usadlosť z 18. storočia po rekonštrukcii odkazuje na minulosť a vyzýva na relax

18. 08. 2021
Zdieľať

Pôvodná nehnuteľnosť z 18. storočia sa nachádzala na ploche veľkej 5 000 metrov štvorcových na okraji mesta Porto v Portugalsku. K hlavnej budove bolo počas storočí pristavených niekoľko menších prízemných stavieb roztrúsených po celom pozemku. V rámci nedávnej rekonštrukcie bol pozemok rozdelený podľa dvoch budov, ktoré tu zostali. Obe časti sú koncipované ako jedinečné miesto a dostali novú funkciu.

Hlavná rezidencia a penzión

Hlavná rezidencia má pôdorys krížového tvaru so schodiskom uprostred. Prízemie budovy po premene patrí spoločným priestorom. Vďaka nezvyčajnému pôdorysu mohol architekt jednotlivé ramená stavby vymedziť aj funkčne.

Hlavná spoločenská časť s krovom a letnou kuchyňou

Obe hlavné časti niekdajšej usadlosti sú rekonštruované s veľkým citom pre históriu a pôvodné materiály. V priestoroch dominuje kameň v kombinácii s drevom. Zdroj: ivo tavares studio

Na severnej strane sústredil priestor pre zábavné aktivity, na východe je vstupná hala, na južnej strane kancelária, na západnej obývačka a kuchyňa. Hlavná spoločenská zóna je charakteristická dreveným krovom, atmosféru spríjemňuje krb. Na obývaciu izbu s veľkým presklením nadväzuje pobytová terasa.

Prečítajte si tiež
Namiesto vily, rodinná usadlosť. Viacgeneračné bývanie inak

Posilňovňa aj vínna pivnica sú v prístavbe

Na druhom podlaží – na severnej strane – je umiestnená hlavná spálňa so šatníkom a vlastnou kúpeľňou. Ďalšie izby sa nachádzajú na východnej a južnej strane. Zo severnej strany je krásny výhľad na záhradu a z južnej vidíte terasu prekrytú viničom. K hlavnému sídlu patrí prístavba, v ktorej sa nachádza práčovňa, vínna pivnica, niekoľko izieb a posilňovňa.

Hlavná spoločenská časť s krovom a letnou kuchyňou

Hlavná spoločenská zóna je charakteristická dreveným krovom, atmosféru spríjemňuje krb. Na obývaciu izbu s veľkým presklením nadväzuje pobytová terasa. Zdroj: ivo tavares studio

Hosťovský dom má vlastné územie

Druhou samostatnou budovou na pozemku je penzión, ktorý slúži ako hosťovský dom. Má dve podlažia spojené schodiskom a dispozične je riešený veľmi podobne ako hlavná budova. Na prízemí je obývačka s kuchyňou, na poschodí spálňa a kúpeľňa. Aj k penziónu patrí prístavba. Po rekonštrukcii v nej našla priestor šatňa a sklad záhradného náradia. Súčasťou penziónu je vonkajšia kuchyňa a bazén.

Prečítajte si tiež
Vidiecka usadlosť s tradičnou stodolou a rybníkom aj na kúpanie

Odhalené murivo, poctivý kameň, drevo a odkazy na minulosť

Obe hlavné časti niekdajšej usadlosti sú rekonštruované s veľkým citom pre históriu a pôvodné materiály. V priestoroch dominuje kameň v kombinácii s drevom. Odhalené pôvodné murivo nerušivo dopĺňajú vložené architektonické prvky – napríklad jednoduché drevené schody, ktoré sú z vonkajšej strany biele. Biela je na viacerých kusoch nábytku, napríklad kuchynskej linke s barovým pultom.

Casa da Calçada no Porto do arquitecto Ren Ito com fotografias

Hlavná rezidencia má pôdorys krížového tvaru s pôsobivým schodiskom uprostred. Zdroj: ivo tavares studio

Za povšimnutie stoja ornamentálne dlaždice v bielej kuchyni, kované zábradlie spálňového balkóna, trámy a drevené prvky zjemňujú chladné pôvodné kamenné múry.

Časť rezidencie v noci

K rezidencii patrí niekoľko menších stavieb. Zdroj: ivo tavares studio

Okrem jednoduchého vstavaného nábytku v priestore nájdete niekoľko charizmatických prvkov odkazujúcich na históriu stavby. Všimnite si rám zrkadla, vstupné dvere, dekoratívne komody či stolíky.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia statku odhalila pôvodné miestnosti a zbavila ich nánosov nekonečných úprav

Casa da Calçada

Architektonický ateliér: Ren Ito Arq.m

Hlavný architekt: Ren Ito

Spolupráca: Diana Todorova, João Ramos, Rita Gomes, Yuko Inoue,
Bernardo Faria, Elodie Marimba, Maria Milicková, Sofia Augusto, Michela Piddiu, Mogan Dano, Claudia Antal, Inês Ferrão, Jan Binter, Nuno Carvalho Rodrigues, Silvia Snopková, Aws Omran, Urban Vamberger

Lokalita: Porto, Portugalsko

Realizácia: 2020

Celková plocha: 700 m2

Sabína Zavarská
Foto: ivo tavares studio

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené trámy historické budovy kamenné múry otvorený priestor prístavby domov rezidencie rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia