Keď sa osemdesiatročná chata stane trvalým domovom

02. 10. 2015
Zdieľať

Z víkendového bývania plného príjemných spomienok vytvoril architekt plnohodnotné celoročné bývanie pre seba a svoju rodinu. Osemdesiatročná chata získala rekonštrukciou moderné prvky, no nestratila nič z krásy minulých čias.

Štrková cesta vinúca sa pozdĺž polí, urastené borovice naľavo od cesty a v ich tieni utopené chatky a domčeky už na prvý pohľad prezrádzajú, že sa nachádzame v tradičnej chatovej oblasti, ktorá sa pomaly mení z víkendového bývania na to stále. Niektoré stavby dýchajú noblesou 30. rokov, iné už stihla naplno poznamenať moderná doba. Nie však dom, ku ktorému smerujeme. Chata (dom) architekta Jana Bürgermeistra totiž umne prepája minulosť so súčasnosťou. „Pôvodne to bol dvojdom – chata mojej babičky. Trávil som tu detstvo a neskôr sme sem spolu s manželkou a deťmi jazdili vždy na leto. Pôvodne sme si nedokázali predstaviť, že by sme sa tu natrvalo usadili, cítili sme sa tu však príjemne, takže spočiatku potláčaná myšlienka postupne naberala na sile,“ usmieva sa architekt.

Rozhodnutie, že rodina sa sem presťahuje natrvalo, padlo v lete 2011. „Odvtedy som sa projektu venoval,“ opisuje. S rekonštrukciou sa začalo asi o polroka – v januári 2012. O 17 mesiacov neskôr (na deň presne) sa dokončili všetky stavebné úpravy a interiérové práce a rodina sa mohla nasťahovať.    


Krytá terasa umožňuje posedieť si v exteriéri aj v prípade nepriaznivého počasia.

Krytá terasa umožňuje posedieť si v exteriéri aj v prípade nepriaznivého počasia.
Štěpán Zálešák


Novovybudovaná chodba (hala), na mieste ktorej sa pôvodne nachádzali hygienické priestory a veranda, je prostredníctvom veľkých zasklených panelov otvorená na obidve strany domu, takže poskytuje výhľady na záhradu s urastenými stromami.

Novovybudovaná chodba (hala), na mieste ktorej sa pôvodne nachádzali hygienické priestory a veranda, je prostredníctvom veľkých zasklených panelov otvorená na obidve strany domu, takže poskytuje výhľady na záhradu s urastenými stromami.
Štěpán Zálešák


Na novovybudovanú časť s nadstavbou majiteľ zámerne použil inú farbu, aby ju vizuálne odlíšil. Výsledkom však nie je disharmónia, ale absolútny súzvuk.

Na novovybudovanú časť s nadstavbou majiteľ zámerne použil inú farbu, aby ju vizuálne odlíšil. Výsledkom však nie je disharmónia, ale absolútny súzvuk.
Štěpán Zálešák

Celková plocha domu vrátane suterénu s technickým zázemím a miestnosťou na domáce práce je 150 m2.  

Rekonštrukciou k plnej spokojnosti

„Objekt nám svojou dispozíciou v podstate vyhovoval a v jeho pomerne kvalitných stavebných prvkoch bolo veľa spomienok. Prostredný trakt však bolo potrebné nahradiť – je teda úplne nový a úplne nové je aj jeho architektonické stvárnenie,“ upresňuje architekt. Dve konštrukčne identické drevostavby z pôvodných drevených panelov sa prepojili spojovacím kŕčkom. „Ten predstavuje najväčšiu zmenu – slúži totiž nielen na komunikáciu v rovine prízemia, ale aj na komunikáciu medzi skladom a poschodím,“ vysvetľuje autor a súčasne obyvateľ domu. Pod domom tak vznikol priestranný sklad využiteľný aj ako technická miestnosť a hore zasa rodičovská spálňa so šatníkom, pracovňou a kúpeľňou.

Viac foto v galérii

Do vonkajšej konštrukcie sa zasahovalo len minimálne. Vymenila sa izolácia a opláštenie, všetko v duchu pôvodnej stavby. Majitelia zrekonštruovali aj strechu a poschodie získalo malú terasu odtienenú drevenými lamelami. Chodba alebo hala, ktorá prepája pôvodné časti domu, je otvorená na obidve strany domu veľkými zasklenými panelmi – využíva sa ako oddychová miestnosť alebo čitáreň. Sledovanie televízie tu nahrádzajú priehľady do krajiny pred i za domom. Vďaka urasteným stromom a bohatej zeleni poskytuje záhrada obrovské množstvo rôznych pohľadov meniacich sa v čase či vplyvom aktuálneho počasia.

Citlivý zásah architekta umožnil v dome zachovať to najdôležitejšie – genia loci a príjemnú atmosféru, čo v ňom vládne. V tieni stromov tak stojí ukrytý dom, ktorý nestratil nič z pôvabu víkendovej chaty, no súčasne ponúka modernej rodine plnohodnotný priestor na život aj prácu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Niektoré zariadenie interiéru zostalo na pôvodnom mieste, napríklad jedálenský stôl s lavicou alebo skrine v izbách. Kuchynská linka a vstavaný nábytok v rodičovskej spálni na poschodí sú nové, inak sa dom zariadil predovšetkým nábytkom, ktorý domáci už mali.

Niektoré zariadenie interiéru zostalo na pôvodnom mieste, napríklad jedálenský stôl s lavicou alebo skrine v izbách. Kuchynská linka a vstavaný nábytok v rodičovskej spálni na poschodí sú nové, inak sa dom zariadil predovšetkým nábytkom, ktorý domáci už mali.
Dano Veselský

Kým kuchynská linka so zabudovanými spotrebičmi a štýlovým digestorom je absolútne moderná, jedálenské sedenie aj štýlové zelené kachle odkazujú na minulosť. 


Drevený obklad harmonizuje s protiľahlou betónovou stenou debnenou do dosiek, ktorá ukrýva aj kozubový komín. Za ňou sa nachádza schodisko vedúce do suterénu aj na poschodie.

Hala s otvoreným kozubom, ktorá prepája obe pôvodné stavby, je obľúbeným miestom domácich. Slúži nielen ako predsieň, ale predovšetkým ako odpočiváreň, čitáreň, meditačná miestnosť a herňa.
Dano Veselský


Drevený obklad harmonizuje s protiľahlou betónovou stenou debnenou do dosiek, ktorá ukrýva aj kozubový komín. Za ňou sa nachádza schodisko vedúce do suterénu aj na poschodie.

Hala s otvoreným kozubom, ktorá prepája obe pôvodné stavby, je obľúbeným miestom domácich. Slúži nielen ako predsieň, ale predovšetkým ako odpočiváreň, čitáreň, meditačná miestnosť a herňa.

„Hala situovaná medzi oba pôvodné stavebné objekty bola od začiatku mojou víziou. Aj pôvodne sa v týchto miestach nachádzala veranda s kozubom a s hygienickým zázemím.“  
Jan Bürgermeister, autor a majiteľ


V rodičovskej spálni na poschodí sa našlo miesto aj na zaujímavý otvorený šatník a pracovný stôl. Z materiálov tu rovnako ako v celom dome dominuje drevo.

V rodičovskej spálni na poschodí sa našlo miesto aj na zaujímavý otvorený šatník a pracovný stôl. Z materiálov tu rovnako ako v celom dome dominuje drevo.
Štěpán Zálešák

Viac foto v galérii

Ing. arch. Jan Bürgermeister

Študoval na Fakulte architektúry na ČVUT v Prahe (2005). Profesijnú prax odštartoval v prestížnych českých ateliéroch – u Tomáša Novotného (Kava), Jana Bočana, Jindřicha Smetany a v kancelárii D3A. Spolupracoval napríklad na projekte Zimného štadióna v Chomutove (arch. Jindřich Smetana), ako aj na rôznych urbanistických projektoch a súťažiach. Je autorom a spoluautorom niekoľkých rodinných domov s výrazným autorským rukopisom. Od roku 2014 tvorí samostatne.
jan.burgermeister@gmail.com

PRIPRAVILI MATEJ ŠIŠOLÁK A ŽAK  
FOTO DANO VESELSKÝ, ŠTĚPÁN ZÁLEŠÁK 
ZDROJ časopis Môj dom 9/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: chata prestavba rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia