Nezvyčajne tvarovaný dom pre štvorčlennú rodinu sa dokonale prispôsobil pozemku

Nezvyčajne tvarovaný dom pre štvorčlennú rodinu sa dokonale prispôsobil pozemku

25. 11. 2014
Zdieľať

Inšpiroval ich pozemok – vďaka miernej terénnej vlne vznikol originálny dom s rôzne vysokými podlažiami uspôsobenými tak, aby svojim obyvateľom dožičili čo najväčší komfort.

Príbeh tohto domu sa začal celkom tradične – rodičia chceli, aby ich dve malé deti vyrastali v krajšom, lepšom a zdravšom prostredí, a tak sa rozhodli odsťahovať z mesta. Pustili sa teda do hľadania pozemku na tichom mieste, odkiaľ nebude ďaleko ani do mesta, ani do prírody, a nakoniec sa rozhodli pre stavebnú parcelu v štvrti nových rodinných domov na okraji mestečka na úpätí moravských Beskýd.

S požiadavkou na návrh domu sa potom obrátili na architekta z okruhu svojich známych. A hoci s ním výber pozemku nekonzultovali, mali pri ňom šťastnú ruku – poloha prístupovej cesty a orientácia na svetové strany umožnili osadiť dom tak, aby podstatná časť parcely ostala venovaná súkromnej záhrade, chránenej od ulice samotným domom, a zároveň mohol architekt situovať všetky obytné miestnosti priam ideálne, veľkými oknami na juh a súčasne do záhrady.

Pri severnej stene domu, nasmerovanej do ulice, zas usporiadal pomocné a obslužné priestory. Logickým dôsledkom túžby po súkromí a užívaní si najväčšieho benefitu rodinného domu – záhrady – tak bola stavba s dvoma odlišnými fasádami: odľahčenou južnou, ktorú charakterizujú veľké zasklené plochy, a nenápadnou severnou, chrániacou súkromie a komfort obyvateľov plnými hmotami obvodových konštrukcií.


Zalomenie podlaží sa odohráva v priestore vstupnej haly. Typickú líniu „Z“ sleduje v interiéri aj exteriéri oceľobetónové schodisko so stupňami z exotického dreva.

Zalomenie podlaží sa odohráva v priestore vstupnej haly. Typickú líniu „Z“ sleduje v interiéri aj exteriéri oceľobetónové schodisko so stupňami z exotického dreva.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Oknami k slnku. Dom sa zasklenými fasádami obracia do chránenej záhrady a zároveň na juh.


Hra šikmín. Steny a stropy majú povrch upravený priemyselnou štukovou omietkou v rôznych odtieňoch sivej. V nezvyčajne tvarovanom priestore tak architekt rozohral geometrickú hru plných plôch a číreho skla.

Hra šikmín. Steny a stropy majú povrch upravený priemyselnou štukovou omietkou v rôznych odtieňoch sivej. V nezvyčajne tvarovanom priestore tak architekt rozohral geometrickú hru plných plôch a číreho skla.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Z každej obytnej miestnosti sa dá cez veľkorysé zasklené steny vyjsť na priľahlú terasu a do záhrady.

Na terénnej vlne

Majitelia stavebného pozemku síce nemali žiadnu konkrétnu predstavu o podobe svojho budúceho domu, mali však dôveru v architekta, čo je pre kreatívny návrh priam bezchybná kombinácia. Vďaka dôvere sa zároveň podarilo vyriešiť všetky detaily návrhu tak, aby sa vyhovelo investorom aj autorom, čo viedlo k spokojnosti dnešných obyvateľov.

Architekt David Kotek z ateliéru Projektstudio sa v prvom rade snažil splniť v dispozícii domu požiadavky štvorčlennej rodiny – vytvoriť dostatočne veľký, otvorený denný priestor obývačky spojenej s kuchyňou a jedálňou, kde by mohla rodina tráviť spoločné chvíle, pre každé z detí vlastnú izbu a pre rodičov okrem spálne s kúpeľňou en suite a šatníkom aj pracovňu. Samozrejme, dôležitý bol tiež dostatok úložných priestorov. Zároveň však bolo jeho cieľom navrhnúť stavbu, čo by tieto požiadavky zhmotnila v zaujímavej forme.

„Využili sme terénnu vlnu na pozemku, ktorá nás inšpirovala vytvoriť v časti domu priestor s vyššou svetlou výškou. Tu logicky vznikla otvorená denná miestnosť, ktorá je vďaka týmto proporciám zaujímavejšia, komfortnejšia a pôsobí príjemnejším dojmom,“ vysvetľuje architekt.

Dotiahnutím myšlienky priestorov s rôznymi výškami do logických detailov potom vznikol originálny koncept domu s nie celkom zvyčajným vertikálnym členením, čo zároveň korešponduje s jeho rozdelením na tri funkčné zóny: nižšie položená časť prízemia je ako denný priestor vyhradená pre celú rodinu, jeho druhá časť je určená rodičom (so spálňou, kúpeľňou, šatníkom a pracovňou). Na poschodí sú potom dve detské izby so samostatnou kúpeľňou.


Vďaka terénnej vlne vznikol v časti prízemia priestor s väčšou svetlou výškou, predurčený stať sa otvorenou dennou zónou domu.

Vďaka terénnej vlne vznikol v časti prízemia priestor s väčšou svetlou výškou, predurčený stať sa otvorenou dennou zónou domu.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Z praktických a hygienických dôvodov zamietol architekt dlažbu a navrhol v dome podlahy z polymércementovej stierky. Dá sa totiž urobiť bez škár a veľmi dobre sa udržiava.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Interiér celého domu, kuchyňu nevynímajúc, navrhol architekt David Kotek v spolupráci so Zuzanou Sýkorovou. Veľkú pozornosť pritom venovali výberu materiálov. Významný podiel na výsledku má aj Robert Kupčík, ktorý skvelo odviedol prácu s drevom.

Interiér celého domu, kuchyňu nevynímajúc, navrhol architekt David Kotek v spolupráci so Zuzanou Sýkorovou. Veľkú pozornosť pritom venovali výberu materiálov. Významný podiel na výsledku má aj Robert Kupčík, ktorý skvelo odviedol prácu s drevom.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Iný už od kosti

Nezvyčajne tvarovaný dom bol, samozrejme, aj konštrukčne náročnejšou záležitosťou – základom jeho nosného systému je montovaný oceľový skelet, doplnený nosným murivom z pálených tehál Porotherm. Ide totiž o prírodný materiál, ktorý má nielen požadované statické vlastnosti, ale aj pozitívny vplyv na zdravé bývanie. Oceľobetónové stropy sú potom vyhotovené ako dosky do trapézových plechov.


Nezvyčajné výškové členenie domu vychádza z daností terénu a logického rozdelenia dispozície na tri funkčné časti.

Nezvyčajné výškové členenie domu vychádza z daností terénu a logického rozdelenia dispozície na tri funkčné časti.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Presah strechy, terasa na poschodí a vonkajšie schodisko podčiarkujú charakteristickú zalomenú líniu podlaží svojou vystupujúcou hmotou aj sivou farbou. Súčasne chránia interiér pred vysokým letným slnkom.

K ochrane pred prehrievaním prispievajú aj vonkajšie žalúzie.


Praktický svah. K zadnej stene garáže naviezli zeminu získanú pri terénnych úpravách a zakladaní domu. Vznikol tak svah, ktorý prirodzene chráni súkromie záhrady, a zároveň ušetrili za odvoz zeminy.

Praktický svah. K zadnej stene garáže naviezli zeminu získanú pri terénnych úpravách a zakladaní domu. Vznikol tak svah, ktorý prirodzene chráni súkromie záhrady, a zároveň ušetrili za odvoz zeminy.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

V záhrade by mal časom pribudnúť bazén– plánuje sa v rámci ďalšej fázy výstavby.

Na povrch terás zvolili odolné exotické drevo.


Bez škár. Kúpeľňu pri rodičovskej spálni farebne oživuje vodoodolná stierka v teplom odtieni žltej. Aj tu ostal architekt Kotek verný priestorotvornej hre veľkých hladkých plôch, pri všetkých povrchových úpravách dodržal tiež praktickú zásadu „bez škár“.

Bez škár. Kúpeľňu pri rodičovskej spálni farebne oživuje vodoodolná stierka v teplom odtieni žltej. Aj tu ostal architekt Kotek verný priestorotvornej hre veľkých hladkých plôch, pri všetkých povrchových úpravách dodržal tiež praktickú zásadu „bez škár“.
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.


Pôdorys prízemia 1 vstupná hala 2 schody do obývačky 3 schody na poschodie 4 obývačka 5 jedáleň 6 kuchyňa 7 komora 8 terasa 9 kúpeľňa a WC 10 šatník 11 pracovňa 12 kúpeľňa 13 spálňa 14 garáž 15 sklad

Pôdorys prízemia 1 vstupná hala 2 schody do obývačky 3 schody na poschodie 4 obývačka 5 jedáleň 6 kuchyňa 7 komora 8 terasa 9 kúpeľňa a WC 10 šatník 11 pracovňa 12 kúpeľňa 13 spálňa 14 garáž 15 sklad
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Pôdorys prízemia
1 vstupná hala
2 schody do obývačky
3 schody na poschodie
4 obývačka
5 jedáleň
6 kuchyňa
7 komora
8 terasa
9 kúpeľňa a WC
10 šatník
11 pracovňa
12 kúpeľňa
13 spálňa
14 garáž
15 sklad]


Pôdorys poschodia 1 schody z prízemia 2 chodba 3 detská izba 4 detská izba 5 kúpeľňa

Pôdorys poschodia 1 schody z prízemia 2 chodba 3 detská izba 4 detská izba 5 kúpeľňa
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

Pôdorys poschodia
1 schody z prízemia
2 chodba
3 detská izba
4 detská izba
5 kúpeľňa

DOM V KOCKE

Návrh domu: Ing. arch. David Kotek a Ing. Pavel Nitra (projektant), PROJEKTSTUDIO EUCZ
Návrh interiérov: Ing. arch. David Kotek a Ing. arch. Zuzana Sýkorová
Projekt: 2008 – 2010
Realizácia: 2010 – 2012
Zastavaná plocha: 365 m2 (dom) + 80 m2 (garáž)
Obytná plocha: 332 m2
Základy: monolitická ŽB doska
Nosné konštrukcie: montovaný oceľový skelet, stropy sú vyhotovené ako oceľobetónové dosky do trapézových plechov; na 1. NP dopĺňajú oceľový skelet nosné konštrukcie vymurované z pálených tehál Porotherm30 P+D
Obvodový plášť: na 1. NP murivo Porotherm hrubé 250 a 300 mm s dostatočnou únosnosťou, na poschodí Ytong hrubé 250 mm, v oboch prípadoch v kombinácii s fasádnym systémom s kontaktným zateplením na báze EPS a omietkou
Zastrešenie: jednovrstvové ploché strechy s vnútornými zvodmi vody, zateplené EPS; nepochôdzne majú povrchovú vrstvu z modifikovaných asfaltovaných pásov s ochranným posypom, povrch pochôdznych terás tvorí rošt z exotického dreva 
Okná: hliníkové s izolačným dvojsklom


PROJEKTSTUDIO EUCZ Ing. arch. David Kotek Ing. Pavel Nitra Ing. arch. Zuzana Sýkorová www.projektstudio.cz

PROJEKTSTUDIO EUCZ Ing. arch. David Kotek Ing. Pavel Nitra Ing. arch. Zuzana Sýkorová www.projektstudio.cz
PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.

PROJEKTSTUDIO EUCZ
Ing. arch. David Kotek
Ing. Pavel Nitra
Ing. arch. Zuzana Sýkorová

Kategória: Návšteva
Tagy: architektúra moderné domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia