Nízkoenergetický bungalov na okraji Bratislavy postavený v tvare L

Nízkoenergetický bungalov na okraji Bratislavy postavený v tvare L

24. 09. 2014
Zdieľať

Nízkoenergetickému domu neďaleko Bratislavy sa to podarilo. Udržať na uzde technické parametre, dispozičné požiadavky a ekonomické limity, zatiaľ čo estetická stránka ostane nepoškvrnená, je možné len tým najjednoduchším spôsobom – úprimnou otvorenosťou a čistotou.

Čo na srdci, to na jazyku

Mladý pár rozbiehajúci svoje bývanie na okraji Bratislavy stanovil architektom jasné požiadavky najmä z hľadiska dispozície. Rodinný dom so štyrmi rovnocennými izbami (dve detské a dve hosťovské), jednou rodičovskou spálňou, troma samostatnými toaletami a troma kúpeľňami sa už nedá nazvať štartovacím bývaním, ale plnohodnotným stelesneným plánom do budúcna. Šikovnými prešmyčkami architektov však vznikol koncept, ktorý vstupné podmienky splnil a očakávania dokonca prevýšil.

Prízemný bungalov so značnou úžitkovou plochou 223 m2 zosobňuje ideu delenia bývania na dennú, nočnú a vstupnú časť, ktorá prvé dve časti oddeľuje a zároveň spája. Z požiadavky na značné množstvo obytných izieb vyplynulo ideálne riešenie domu do tvaru L. „Koncepcia usporiadania izieb okolo vnútorného átria nám dovolila priviesť do každého obytného priestoru dostatočné množstvo denného svetla. Jemne špecifická je rodičovská spálňa, ktorej zasklenú časť fasády sme orientovali juhozápadne, čím sme ju oddelili od zvyšku domu a zvýraznili tak pocit súkromia,“ vysvetľuje Rudolf Lesňák.

Jedným z prístupov investora bolo aj ekonomické zhodnotenie všetkých investícií, ktoré do domu vloží, a preto sa architektonické „šperkovanie“ nedostalo do rebríčka hodnôt. „Výraz domu kopíruje jeho koncepciu. Jednoduchosť sa preniesla z dispozície na formu, z konštrukcií na fasádu. Jednoduché čisté línie a tvary nerušené zbytočnými prestupmi nám navyše pomohli vyvarovať sa geometrických tepelných mostov,“ dodáva architekt. Puristická estetika tak našla opodstatnenie v praktickej stránke a dom o to jednoduchšie dosiahol parametre nízkoenergetickej stavby.


Juhovýchodné fasády sa maximálne otvárajú exteriéru. Okrem prístupu slnka do interiéru sa tak docielil výhľad do budúcej záhrady. Pred dennou časťou je v strete hmôt vytvorená letná terasa.

Juhovýchodné fasády sa maximálne otvárajú exteriéru. Okrem prístupu slnka do interiéru sa tak docielil výhľad do budúcej záhrady. Pred dennou časťou je v strete hmôt vytvorená letná terasa.
Dano Veselský,


Nízkoenergetický bungalov na okraji Bratislavy postavený v tvare L

1419701
Dano Veselský,


Uličné priečelie vo svojej estetike priznáva dve hlavné funkcie. Tvorí optickú a hlukovú bariéru a zároveň prostredníctvom pásového okna poskytuje majiteľom dostatočný prehľad o dianí pred vstupom a na otvorenom parkovisku.

Uličné priečelie vo svojej estetike priznáva dve hlavné funkcie. Tvorí optickú a hlukovú bariéru a zároveň prostredníctvom pásového okna poskytuje majiteľom dostatočný prehľad o dianí pred vstupom a na otvorenom parkovisku.
Dano Veselský,

Prístrešok s oceľovou konštrukciou určený na parkovanie je od stavby oddelený, preto na ňu nemá vplyv z hľadiska tepelných mostov.


Nízkoenergetický bungalov na okraji Bratislavy postavený v tvare L

1419709
Dano Veselský,


Umiestnenie stavby na pozemku vychádza z ideálnej orientácie na svetové strany. Hmota domu vytvorila juhozápadné átrium, ktoré zabezpečuje dostatočné presvetlenie všetkých obytných miestností.

1419731
Dano Veselský,


Umiestnenie stavby na pozemku vychádza z ideálnej orientácie na svetové strany. Hmota domu vytvorila juhozápadné átrium, ktoré zabezpečuje dostatočné presvetlenie všetkých obytných miestností.


Geometria prísne pravouhlých hmôt možno pôsobí stroho, no zároveň je podmienená interiérom a vnútorným členením.

Geometria prísne pravouhlých hmôt možno pôsobí stroho, no zároveň je podmienená interiérom a vnútorným členením.
Dano Veselský,

Komfort a technológia

Po technickej stránke je dom riešený so zreteľom na náročné požiadavky vnútornej klímy a nízkoenergetický štandard. Tento princíp neobišiel ani výber stavebných materiálov. Konštrukcia obvodových stien pozostáva z pórobetónových tvárnic Ytong v hrúbke 300 mm, zateplených polystyrénom s hrúbkou 260 mm, vďaka čomu sa dosiahol požadovaný tepelný odpor. „Pórobetón je výborným izolantom a oproti keramickým materiálom má tú výhodu, že je homogénny, teda neobsahuje vzduchové komory. Vďaka tomu ani v prípade vedenia elektroinštalácií a zasekávania nehrozí strata vzduchotesnosti domu, čo je pri nesprávnej manipulácii s bežnými tehlami často problém,“ upresňuje Rudolf Lesňák.

Čistotu a otvorenosť vnútorných priestorov nenarúša ani značné rozpätie stĺpov. Železobetónová stropná doska s hrúbkou 250 mm je dostatočne únosná a v interiéri je tento materiál „priznaný“ vo forme pohľadového betónu na stropoch. Kontakt s exteriérom podporujú značné plochy zasklenia orientované prevažne juhovýchodne. Znamenajú síce potenciálne riziko prehrievania vnútorných priestorov, architekti však tomu zabránili dostatočne efektívnym tienením exteriérovými žalúziami.

„Pri realizácii sme kládli dôraz na kvalitné okná (U-hodnota max. 0,8 W(m2 . K)). Kombinácia trojitého zasklenia a drevo-hliníkových rámov je pre nízkoenergetické domy jednoznačne najvýhodnejšia,“ hovorí architekt. „Ako zdroj tepla sa použilo tepelné čerpadlo, ktoré okrem vykurovania aktívne chladí. Zabezpečená je tak výroba teplej vody pre rozvody a podlahové vykurovanie a zároveň toto čerpadlo dokáže cez fancoil privádzať do izieb teplý alebo studený vzduch, vďaka čomu možno dosiahnuť okamžitú zmenu teploty v miestnostiach,“ dodáva.  

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Celá koncepcia domu je podmienená jednoduchosťou, ktorá sa odrazila aj vo výraze architektúry. Vyhli sme sa komplikovaným systémom a členeniu a vďaka tomu dom nemá kritické detaily, ktoré by sa z dlhodobého hľadiska mohli prejaviť ako jeho slabiny.


Kuchyňa pozostávajúca zo zabudovaných vysokých skríň a ostrovnej časti je umiestnená presne na osi priestoru. Majitelia tak majú pri varení kontrolu nad tým, čo sa deje v átriu, vo vstupnej časti pozemku aj v obývacej izbe.

Kuchyňa pozostávajúca zo zabudovaných vysokých skríň a ostrovnej časti je umiestnená presne na osi priestoru. Majitelia tak majú pri varení kontrolu nad tým, čo sa deje v átriu, vo vstupnej časti pozemku aj v obývacej izbe.
Dano Veselský,


Nízkoenergetický bungalov na okraji Bratislavy postavený v tvare L

1419713
Dano Veselský,


Jedálenský stôl pre šesť ľudí osvetľuje stojacia lampa, ktorá nevyžaduje zásah do betónového stropu.

Jedálenský stôl pre šesť ľudí osvetľuje stojacia lampa, ktorá nevyžaduje zásah do betónového stropu.
Dano Veselský

Rastliny umiestnené v predsadenej stene ukrývajúcej hydroponický kvetináč sa starajú o vnútornú klímu bez veľkého úsilia.


Ryhy v pohľadovom betóne na strope nie sú náhodné. Sú zámerne komponovaným prvkom, ktorý priestoru určuje poriadok a mierku. Umiestnenie sedacej súpravy, ktorú si majitelia priniesli z predchádzajúceho bývania, umožňuje pohľad na TV, kozub aj do záhrady.

Ryhy v pohľadovom betóne na strope nie sú náhodné. Sú zámerne komponovaným prvkom, ktorý priestoru určuje poriadok a mierku. Umiestnenie sedacej súpravy, ktorú si majitelia priniesli z predchádzajúceho bývania, umožňuje pohľad na TV, kozub aj do záhrady.
Dano Veselský,

Svetlo, priestor, vzduch

Dispozícia vnútorných priestorov jasne rozčlenila všetky miestnosti podľa priority do troch celkov – spálne orientované do vnútorného átria, komunikačný uzol tvorený vstupnými priestormi a denná časť s výhľadom do záhrady. Táto jednoduchá organizácia priestorov vyhovovala investorovi, ktorého cieľom bolo vytvoriť bývanie podriadené racionálnym požiadavkám. Hygienické priestory a šatník lemujú severozápadnú fasádu a zároveň oddeľujú izby od hluku okolia. Dlhú chodbu, ktorá vznikla kvôli sprístupneniu všetkých spální, opticky zjemňuje dostatočné presvetlenie. Tak ako na fasáde, aj vnútri sú použité jednoduché materiály, ktoré sa vinú celým priestorom. Tmavé a svetlé odtiene dreva dopĺňajú sivé stropy z pohľadového betónu a biele plochy stien. Majitelia majú vďaka tomu možnosť kedykoľvek priložiť ruku k dielu a interiér zapĺňať bez toho, aby narušili jeho nadčasovú eleganciu. 


Svetlíky nad dverami kúpeľní a toaliet slúžia na presvetlenie dlhej tmavej chodby denným svetlom a zároveň tlmia jej tunelový efekt.

Svetlíky nad dverami kúpeľní a toaliet slúžia na presvetlenie dlhej tmavej chodby denným svetlom a zároveň tlmia jej tunelový efekt.
Dano Veselský,


Rohová vaňa bola požiadavkou majiteľov. Architekti túto výzvu prijali a obložením gresom zladili vaňu so zvyškom interiéru.

Rohová vaňa bola požiadavkou majiteľov. Architekti túto výzvu prijali a obložením gresom zladili vaňu so zvyškom interiéru.
Dano Veselský,

Umývadlová skrinka vďaka upraveným výsuvom, ktoré sú prispôsobené odtokovej rúre, poskytuje maximálny úložný priestor.


Spálňa s výhľadom do záhrady ako jediná nie je opticky spojená s átriom. Namiesto toho vedú zasklené dvere na súkromnú rodičovskú terasu.

Spálňa s výhľadom do záhrady ako jediná nie je opticky spojená s átriom. Namiesto toho vedú zasklené dvere na súkromnú rodičovskú terasu.
Dano Veselský,


Vstupné priestory od dennej časti oddeľuje kubus, ktorý tvorí z jednej strany nika pre šatníkové skrine a z druhej strany zabudované vysoké skrine kuchynskej linky. Optický účinok tohto predelu zvýrazňuje dlažba z bieleho gresu kontrastujúca s laminátovou podlahou v obývacej izbe.

Vstupné priestory od dennej časti oddeľuje kubus, ktorý tvorí z jednej strany nika pre šatníkové skrine a z druhej strany zabudované vysoké skrine kuchynskej linky. Optický účinok tohto predelu zvýrazňuje dlažba z bieleho gresu kontrastujúca s laminátovou podlahou v obývacej izbe.
Dano Veselský,

Osvetlenie zrkadiel vytvára aj v inak studenom priestore príjemnú atmosféru.

Šatníková nika je z dôvodu šetrenia nákladov pripravená presne na rozmer typových skríň IKEA.

Dom v kocke

Základy: Betónové debniace tvárnice
Obvodové steny: Konštrukčný materiál tvárnic Xella Ytong P+D 300 zateplený polystyrénom EPS 100 s hrúbkou 260 mm. Fasádna omietka je silikátová biela.
Technika: Zdrojom tepla je tepelné čerpadlo Daikin Atherma, ktoré slúži na ohrev vody, vykurovanie a prostredníctvom fancoilu aj na distribúciu teplého alebo studeného vzduchu. Úsporu energie na vykurovanie prináša rekuperácia so spätným ziskom tepla a s pripojením na digestor. Použil sa inteligentný elektroinštalačný bus-systém Legrand Bticino.
Okná: Drevo-hliníkové s trojsklom
Strecha: Vzhľadom na veľké vnútorné rozpätia je bezprievlaková stropná doska železobetónová v hrúbke 250 mm, vystužená 3 000 kg ocele. Na zateplenie sa použil expandovaný polystyrén EPS 100 v hrúbke 500 mm.
Úžitková plocha: 223 m2
Plocha balkónov, lodžie, terasy: 45 m2
Zastavaná plocha: 299 m2
Plocha pozemku: 995 m2
Obstavaný objem: 624 m3
Merná potreba tepla na vykurovanie: 22 kWh/(m2 . a)
Výsledok skúšky vzduchovej priepustnosti: 0,4/h


www.rules.sk

www.rules.sk

Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. Milan Grega-Jakub, 
Ing. arch. Tomáš Huliman

Architektonický ateliér RULES ARCHITEKTI poskytuje komplexné služby v oblasti architektúry, urbanizmu a interiérov. V architektúre kladie dôraz na energetickú nenáročnosť budov, v interiéroch na jednoduchosť a pohodlie. „Svojou prácou ovplyvňujeme život ľudí a robíme ju najlepšie, ako vieme. V projektoch dbáme na komfortný vzťah medzi užívateľom a dielom. Máme radi moderné technológie, ale módnym trendom sa vyhýbame, výsledkom čoho sú nadčasové projekty so stabilnou pridanou hodnotou. Pri realizácii projektov na kľúč sa nemusíte starať o nič, spolupracujeme s firmami, ktoré naše nápady spoľahlivo zrealizujú.“ www.rules.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy nízkoenergetické domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia