Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

14. 01. 2019
Zdieľať

Z jednej strany cesta, z druhej strany prudký svah. Na takomto mieste stojí jednoduchý dom so skromným vzhľadom.


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

Zo strany prístupovej cesty vidíte jednopodlažný drevom obložený domček, ale jeho druhá strana odhaľuje dve podlažia a poskytuje nádherný výhľad na mesto.


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

 

Lokalita trpí nesúrodou zástavbou

Z niekdajšej poľnohospodárskej krajiny v Kočkove sa postupne stala záhradkárska kolónia, navyše – v ostatných rokoch zaťažená nesúrodou a zle koordinovanou trvalou zástavbou. Pozitívne na tejto špecifickej parcele bolo, že i dnes je v tejto oblasti pokoj a poskytuje krásne výhľady na mesto. 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

Štvorčlenná rodina, ktorá sa rozhodla postaviť na vysoko umiestnenej parcele dom predtým bývala na blízkom sídlisku. Dnes sa naň môžu pozerať z terasy vlastného domu. Výhľad nie je zaujímavý len kvôli tomuto faktu. Tiež sa odtiaľto dá pozorovať, ako sa časom mení krajina i samotné mesto – Ústí nad Labem (Kočkov je jeho časťou). 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

Nechceli, aby dom „bil do očí“

Zámerom architektov zo štúdia 3+1 architekti, ktorý dom navrhli, bolo vytvoriť jednoduchý, malý domov. 

„Zámerne sme sa vyhýbali opulentnej pseudomodernite a veľkosti vystavenej na obdiv susedom. Nosnou témou nášho projektu je ľudskosť. Tá sa nachádza aj v blízkych záhradných chatkách a prístreškoch. Žiaľ, tieto jednoduché stavby, ktoré oblasť charakterizovali, sa už dnes stávajú outsidermi. Vytláča ich nová výstavba bez spojitosti s prostredím a históriou lokality,“ vysvetľujú autori projektu svoje uvažovanie. 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

Ako je riešená dispozícia?

Výsledkom je jednoduchý projekt zložený z dvoch častí – parkovacieho státia a do terénu zapasovaného dvojpodlažného rodinného domu. Vstupuje sa cez dvere s okrúhlym oknom do vyššieho podlažia. 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

V rovnakej výške – priamo z ulice je aj zastrešené parkovacie státie pre dve autá. V hornom podlaží nájdete hygienické zázemie a štyri samostatné miestnosti. Nižšie podlažie, ktoré je čiastočne zasadené do terénu je dennou zónou. Tu je umiestnená obývacia miestnosť s jedálňou i kuchyňa, ktorá fascinuje oknom s výhľadom umiestneným priamo nad pracovnou doskou. Nachádza sa tu aj jedna spálňa. 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

Z obývacej časti môžu domáci vyjsť priamo na čiastočne krytú terasu s posedením. Najkrajší výhľad na mesto je práve odtiaľ. 


Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?

Prečo sa rodina rozhodla postaviť si dom na prudkom svahu?
Pavel Plánička

 

RD Kočkov v skratke

Architektonický ateliér: 3+1 architekti

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Lokalita: Kočkov, Ústí nad Labem, ČR 

Projekt: 2014

Realizácia: 2018

Plocha pozemku: 1 020 m2

Zastavaná plocha: 103 m2

Úžitková plocha: 143 m2

Obstavaný priestor: 630 m3

Sabína Zavarská 
Foto: Pavel Plánička

Kategória: Návšteva
Tagy: novostavby rodinných domov rodinné domy svahovitý pozemok
Zdieľať článok

Diskusia