Premyslená prístavba rodinného domu, ktorá rešpektuje jeho pôvodnú architektúru

10. 02. 2017
Zdieľať

V jednom z najpôvabnejších miest Škótska – v Edinburgu – sa nachádza dom, ktorého majitelia sa rozhodli svoj príbytok akútne rozšíriť. Želali sa, aby bola zachovaná pôvodná architektúra stavby, a aby celé dielo dopadlo dobre nielen po technickej, ale aj po vizuálnej stránke. Výsledok stojí za to!

Nadčasový dizajn sa stretol s funkčnými riešeniami a vznikol tak zaujímavý projekt, pod taktovkou samotného riaditeľa atetiéru Capital A – Nialla Heddermana.


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Manželský pár Joanna Stuart a James Wilson, ktorí potrebovali pre seba a svoje dve deti viac priestoru pre rodinný život, si želali, aby sa novotvar prirodzene prepojil s ich pôvodným predmestským domčekom.


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Zaujímavosťou na celom procese je to, že dom sa nachádza priamo v susedstve iného domu, ktorý navrhol ten istý architekt – Niall Hedderman. Podľa jeho vlastných slov sa mu tým pádom otvorila možnosť ako „zapracovať nový dizajn do kontextu, ktorý (on) sám vytvoril“.


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Projekt prístavby pre manželov Joannu a Jamesa bol zrealizovaný počas roku 2016. Narozdiel od predošlého projektu, ktorý staval na nádhernej zrelej záhrade a obsahoval značný objem presklených plôch, klienti si želali viac súkromia najmä kvôli svojim deťom. Medzi ich požiadavky patril aj rozumný rozpočet, ktorý sa podarilo dodržať najmä vďaka sofistikovanému prepojeniu pôvodnej stavby s prístavbou.


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Jediná štruktúra, ktorá musela ísť preč, bola určitá časť zadného obvodového múru, ktorá bola nahradená posuvnými presklenými dverami. Vnútri priestoru architekti vytvorili otvorený plán, ktorého dlážka je posadená o čosi nižšie ako pôvodná podlaha, tým pádom sa obyvatelia môžu dostať nerušene (bez schodov) priamo na pozemok.


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Podľa názoru architekta Heddermana, „akýkoľvek dobre navrhnutý dom by mal mať jasnú hranicu medzi privátnymi a spoločenskými priestormi.“ Podľa tohto hesla navrhol aj prístavbu edinburského rodinného domu. Prístavba slúži zároveň ako nový vstup do domu, ktorý priamo prepája vchod a novovytvorený spoločenský priestor. Ten pozostáva z kuchyne, obývacej izby a jedálne a vďaka tomuto riešeniu je možné hosti ihneď po vstupe do domu usadiť a pohostiť – bez toho, aby bolo nutné ich previesť cez súkromnejšie časti domu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Okrem toho táto dispozícia prináša šikovný spôsob, ako zásobovať domácnosť potravinami a iným spotrebným materiálom – z príjazdovej cesty sa dá vstúpiť priamo do kuchyne a tým pádom nákupy nemusia domáci vláčiť cez celý dom. 


Premyslená prístavba rodinného domu

Premyslená prístavba rodinného domu
Capital A

Už čoskoro po nasťahovaní do nového priestoru sa klienti ozvali architektom a poďakovali im za skvelú prácu slovami: „Obaja si myslíme, že nový priestor vyzerá výborne a už teraz si ho veľmi užívame.“

Text: Anna Martausová

Foto: Capital A

Zdroj: homedsgn.com, capitala.co.uk

Kategória: Návšteva
Tagy: edinburgh prístavba
Zdieľať článok

Diskusia