Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

18. 03. 2019 Diskusia Zdieľať

Keď sa starý dom otvoril dialógu s okolím, obohatil ho výhľad na majestátnu lipu a fascinujúce horské scenérie.


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Tri v jednom

Pri obnovení tradičnej chalupy bolo snahou architekta skĺbiť tri základné požiadavky: vytvoriť dizajn, ktorý by sa nebil s ostatnými domami v obci a zároveň bol moderný; udržať a podľa možnosti ešte zosilniť génia loci horskej dedinky; naplno zapracovať životný štýl investora rekonštrukcie.


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Každá jedna z úloh bola náročná, najnáročnejšie však bolo skĺbiť všetky tri dokopy.   


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Dispozícia chalupy

Každé podlažie má inú funkciu. Prízemie, ktoré má najintenzívnejší kontakt s prírodou v okolí, sa stalo dennou časťou domu. Do podkrovia architekt umiestnil nočnú časť – spálne. Prístavby k základnému objemu domu sú riešené v pôvodnom štýle. Nových, zvonku viditeľných úprav, sa dočkali vchod a bývalá dielňa na výrobu korálok. Z dielne je dnes udiareň využívajúca pôvodný komín, ktorý dotvára pôsobivú atmosféru na priľahlej terase. Tá je tiež postavená nanovo tak, aby poskytovala domácim dostatok súkromia. Orientácia na juh a umiestnenie za kuchyňou zvyšuje kvalitu relaxu rodiny na hranici medzi interiérom a exteriérom. 


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Staronové zmeny

Nové okná v podkroví sú síce inšpirované lokálnou stavebnou tradíciou, ale zároveň i moderným riešením. Vďaka nim vošlo do domu prirodzené svetlo a domácim poskytujú výhľad do údolia a na konáre vzácnej lipy. 


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Dvor, do ktorého smeruje novovybudovaná terasa, spĺňa hneď niekoľko funkcií naraz. Časť tvorí predzáhradku, ďalšiu časť predstavuje lavička pod lipou a poslednú vonkajšie posedenie okolo udiarne. Majitelia rekonštruovanej stavby do budúcnosti plánujú aj ďalší vonkajší priestor: úkryt medzi dvoma skalami na zalesnenom svahu za domom. 


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Z farieb prevláda sivá a prírodná

Vizuálne triezvy interiér aj exteriér si želal majiteľ a je viac ako pravdepodobné, že i tak by ho architekt  neriešili ináč kvôli prírodnému prostrediu. Farebná paleta prechádza od tmavosivej strechy, cez sivasté tóny starnúceho dreva na fasáde až po prirodzenú farbu betónových a kamenných stien. Za pohľad stojí i pivnica. Moderná sprcha pri kamennej stene a strope z odhalených tehál pôsobí veľmi atmosféricky.  


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

Aby nezomrela duša pôvodného domu

Za zmienku stojí aj ďalšia zaujímavosť: kamenný portál v interiéri medzi kuchyňou a obytným priestorom je pôvodným vstupným portálom domu. Bol zachovaný, pretože podľa miestnej tradície „vykopaním prahu a zrušením vchodu zomrie duša domu. Upravený bol len opieskovaním a stojí v interiéri na pôvodnom mieste ako artefakt odkazujúci na históriu domy.


Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu

Pri rekonštrukcii tradičnej chalupy sa podarilo zachovať dušu pôvodného domu
Alexandr Hudeček

 

Dom J1 v skratke

architektonický ateliér: CUBE.A

lokalita: Janov nad Nisou, ČR

úžitková plocha: 194 m2

zastavaná plocha: 133,5 m2 

plocha pozemku: 2 031,3 m2

realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Alexandr Hudeček

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy chaty rekonštrukcia chalupy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia