Radikálna rekonštrukcia trojizbového bytu v bratislavskej tehlovej bytovke

13. 12. 2017
Zdieľať

Trojizbový byt v starej tehlovej bytovke sa po radikálnom zásahu architektov zmenil na nepoznanie. Zbavil sa niekdajších neduhov a získal prednosti vydarených moderných dispozícií – otvorenosť, praktickosť a variabilitu.


V novej dispozícii sú kuchyňa, jedáleň a obývačka plynule prepojené. Do výmery novej dennej zóny zahrnuli architekti aj niekdajšiu predsieň, kúpeľňu a chodbičku vedúcu ku kuchyni.

V novej dispozícii sú kuchyňa, jedáleň a obývačka plynule prepojené. Do výmery novej dennej zóny zahrnuli architekti aj niekdajšiu predsieň, kúpeľňu a chodbičku vedúcu ku kuchyni.
Tomáš Manina

Kuchynský ostrov uprostred miestnosti poskytuje pracovné plochy aj miesto na barové stolovanie, vo vysokej vstavanej skrini je za nenápadnými bielymi dverami priestor na odkladanie, ale aj na chladničku, umývačku riadu a rúru.

Zrkadlo, ktoré architekti umiestnili na časť nosnej steny, ktorú nebolo možné odstrániť, podporuje dojem plynutia a otvorenosti priestoru.

„Každý priehľad ponúka len časť informácie o priestore. Tým pozýva objavovať celkový priestor. Zároveň rešpektuje súkromie jednotlivých izieb.“

architekti Šercel a Švec


V duchu otvorenosti. Pôvodné priechodné riešenie dispozície architekti zachovali, pričom ešte podporili dojem optického prepojenia izieb širokými otvormi a jednotnými úpravami povrchov. Intenzívnejší je aj kontakt s exteriérom.

V duchu otvorenosti. Pôvodné priechodné riešenie dispozície architekti zachovali, pričom ešte podporili dojem optického prepojenia izieb širokými otvormi a jednotnými úpravami povrchov. Intenzívnejší je aj kontakt s exteriérom.
Tomáš Manina

Stena vymurovaná z betónových tvárnic s povrchom ošetreným transparentným polyuretánovým lakom na kameň oddeľuje nočnú zónu bytu od dennej. Je odkazom na pôvodný stavebný systém, betón je však materiálom súčasnosti. Nejde pritom len o jeho estetickú stránku. Spĺňa zvukovoizolačné parametre a malá hrúbka steny (len 9 cm) ušetrí dôležité centimetre z celkovej výmery.

 

V duchu logiky a otvárania

Trojizbový byt v tehlovej bytovke trpel typickými neduhmi povojnovej výstavby: stiesnené chodby, malá kuchyňa, miniatúrna kúpeľňa… Navyše mal nepraktickú dispozíciu so spálňou vedľa kuchyne a obývačkou na opačnom konci. Aj keď mu chýbala vzdušnosť, bol v dobrej lokalite a príjemnom prostredí. A 70 m2 v širšom centre Bratislavy je dnes hotový poklad. Tento diamant len potreboval správne vybrúsiť.


Betón, drevo a oceľ tvoria základ interiéru. Betónová stena je kľúčovým deliacim prvkom v novej dispozícii, drevené parkety zas spojivom jednotlivých miestností. Oceľ použili najmä na detailoch a nábytku – od kuchynskej pracovnej dosky po okenné parapety.

Betón, drevo a oceľ tvoria základ interiéru. Betónová stena je kľúčovým deliacim prvkom v novej dispozícii, drevené parkety zas spojivom jednotlivých miestností. Oceľ použili najmä na detailoch a nábytku – od kuchynskej pracovnej dosky po okenné parapety.
Tomáš Manina

Renovované bukové parkety zachovávajú pôvodnú atmosféru bytu a „stmeľujú“ obytné miestnosti. Pôvodné klesnuté parkety opatrne demontovali, ošetrili, doplnili o nové kusy a položili na nový kvalitnejší podklad. Nakoniec ich prebrúsili a naolejovali. „Olejovanie bukovej podlahy nie je bežné, túto povrchovú úpravu sme zvolili pre lepšiu opravu škrabancov a prirodzenejší dotyk,“ vysvetľuje architekt. 

Architekti z ateliéru Šercel Švec sa rozhodli pre radikálny rez – odstránili všetky priečky, ktoré sa odstrániť dali, ponechali len nosnú stenu v strede bytu. Dispozíciu potom usporiadali nanovo s praktickou logikou a príjemnou otvorenosťou. Kúpeľňu presunuli na nové miesto – medzi spálne do nočnej zóny, kde získala veľkorysejšie rozmery, kuchyňu prepojili s novou obývačkou a priestor maximálne otvorili. Zónu spální oddelili priečkou vymurovanou z priznaných betónových tvárnic, ktorá sa tiahne naprieč bytom. Vytvorili tak logické členenie a zároveň zachovali pôvodný princíp priechodnosti, ktorý ešte podporili širokými otvormi a jednotnými úpravami povrchov. Dispozíciou bez chodieb bezo zvyšku využili danú podlahovú plochu: „Nevznikajú tu priamo definované priestory ako zádverie či chodba, čo umožňuje využiť jednotný celok bytu nielen v najväčšej možnej miere, ale aj flexibilne, podľa potreby,“ vysvetľuje architekt Andrej Švec.


Moderné kontrasty. Tvrdosť betónu a ocele zjemňuje drevená podlaha, osvetlenie a závesy. Spoločne dotvárajú príjemný pocit otvorenosti a jednoduchosti.

Moderné kontrasty. Tvrdosť betónu a ocele zjemňuje drevená podlaha, osvetlenie a závesy. Spoločne dotvárajú príjemný pocit otvorenosti a jednoduchosti.
Tomáš Manina


Jednoduchému zariadeniu nechýba vkusný dizajn ani šikovné nápady.

Jednoduchému zariadeniu nechýba vkusný dizajn ani šikovné nápady.
Tomáš Manina

„Koncept je založený na jednom priestore, ktorý sa definuje podľa potreby, nie na jednotlivých oddelených miestnostiach s pevne danou funkciou. Kompozícia nábytku potom dotvára obraz životného štýlu užívateľov.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

architekti Šercel a Švec


Nová kúpeľňa dostala viac priestoru na novom mieste. Pre tento dispozičný zásah mali architekti pripravených viacero technických variantov, hrúbka a skladba podlahy však nakoniec umožnili skryť odpadové potrubie aj pri väčšej vzdialenosti od zvislých rozvodov.

Nová kúpeľňa dostala viac priestoru na novom mieste. Pre tento dispozičný zásah mali architekti pripravených viacero technických variantov, hrúbka a skladba podlahy však nakoniec umožnili skryť odpadové potrubie aj pri väčšej vzdialenosti od zvislých rozvodov.
Tomáš Manina

Farebnosť obkladu aj liatej podlahy nadväzuje na vzhľad centrálnej deliacej steny z betónových tvárnic. 

Dokonalé využitie priestoru tu umožnil zaujímavý nápad – priechodný „walk-in“ sprchovací kút, cez ktorý sa dostanete k vani. Kúpeľňa tak ostala vzdušná a zmestila sa do nej vaňa aj naozaj veľkorysý sprchovací kút, oboje umiestnené v duchu logiky používania.


Vstavané skrine podporujú pocit striedmeho, jednoduchého interiéru, ktorý nie je preplnený nábytkom –  vyzerajú ako ďalšia biela stena s jemným pravidelným rastrom.

Vstavané skrine podporujú pocit striedmeho, jednoduchého interiéru, ktorý nie je preplnený nábytkom – vyzerajú ako ďalšia biela stena s jemným pravidelným rastrom.
Tomáš Manina


Priehľady a prepojenie jednotlivých miestností sú ešte intenzívnejšie aj vďaka širokým dvojkrídlovým dverám. Keďže hrúbka novej steny neumožnila použiť typovú bezfalcovú zárubňu, architekti navrhli vlastný prototyp z oceľového plechu.

Priehľady a prepojenie jednotlivých miestností sú ešte intenzívnejšie aj vďaka širokým dvojkrídlovým dverám. Keďže hrúbka novej steny neumožnila použiť typovú bezfalcovú zárubňu, architekti navrhli vlastný prototyp z oceľového plechu.
Tomáš Manina

Erikin pohľad

Pri radikálnej rekonštrukcii si nechajte väčšiu časovú rezervu – najmä v starších bytoch môžu totiž pod povrchom čakať nepríjemné prekvapenia. Tento približne 60-ročný byt bol v pôvodnom stave a architekti nemali k dispozícii žiadne technické podklady. Napríklad skladby podláh mohli len odhadovať a potvrdili sa až pri búracích prácach. Rekonštrukciu môžu predĺžiť aj náročnejšie detaily, výroba nábytku na mieru či sezóna. V zime sa napríklad horšie odbúrava stavebná vlhkosť, preto sa tu dlhšie čakalo na vyschnutie poteru pod novú podlahu. Časovo náročná bola aj stavba steny z plných betónových tvárnic. Elektrické rozvody sa totiž museli realizovať priebežne pri murovaní a celú stenu staval jeden majster, aby sa „nemiešal stavebný rukopis“. Rekonštrukcia tohto bytu trvala pol roka, čo však možno vzhľadom na rozsah a zimné obdobie považovať za krátky čas.

ARCHITEKTI

Andrej Švec, Peter Šercel, Ivana Vrlíková, Martin Suttner, architekti Šercel Švec
www.a2s.sk

 

rekonštrukcia bytu

dispozícia 3 + 1 

úžitková plocha 71 m2

lokalita Bratislava

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: TOMÁŠ MANINA
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2017

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené parkety rekonštrukcie bytov trojizbové byty
Zdieľať článok

Diskusia