Rekonštrukcia po 30 rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

02. 12. 2016
Zdieľať

Útly byt z osemdesiatych rokov súrne potreboval rekonštrukciu. Po viac ako 30-ročnom aktívnom užívaní sa opotrebovali aj tie najkvalitnejšie materiály. Nový majiteľ si želal, aby jeho príbytok bol svieži, funkčný, čo najjednoduchší a aby sa zachovala hlavná črta dispozície – separovaná spálňa.


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Na ploche 40 m² sa udiali viaceré zmeny. Architekti zmenili nielen dispozíciu, ale najmä materiálové riešenia a farebnosť interiéru. Okrem generálnych opráv technického zázemia, byt prešiel kompletnou renováciou najmä po stránke funkčnej a dizajnovej. Majiteľ si želal, aby bol byt nadčasový, aby rekonštrukcia nebola priveľmi drahá a aby mu príbytok slúžil pri každodenných úkonoch čo najlogickejšie. 


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Stratégia odborníkov sa vyvinula od pôvodných skíc a nápadov, cez viaceré diskusie s majiteľom nehnuteľnosti až po finálne riešenie. To spočívalo v rozdelení priestoru do logických zón a zameraní sa na zvýraznenie objemu denného svetla a charakteru prímorského apartmánu. Architekti spolu s dizajnérmi a majiteľom odsúhlasili sviežu farebnú schému, v ktorej dominuje biela a sýta modrá farba. 


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Centrálnu časť priestoru tvorí modrý celok, ktorý elegantne rieši súčasne dvere v rámci bytu aj kuchynskú linku. Táto modrá „kocka“ ukrýva vchodové dvere, dvere do kúpeľne a tiahne sa za roh, kde vytvára jednoliatu kuchynskú linku. 


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Zvyšok bytu je biely, vrátane dvoch posuvných dverí do spálne. Jedinú výnimku tvorí v kuchyni stena protiľahlá k modrému celku (kuchynskej linke). Tá je do určitej výšky obložená rovnakým obkladom, ktorý je použitý v kuchynskej časti aj na dlážke. Tento obklad je zároveň jediným výrazným vzorom v rámci celkového dizajnu. Vo zvyšných častiach bytu sa architekti rozhodli pre nenápadnú bledohnedú drevenú podlahu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Modrá časť bytu s háčikmi pre plážové doplnky vytvára vnútri pohodu, dynamiku a doslova letnú prímorskú atmosféru. Spálňa je zaujímavá tým, že má napriek skromnému objemu hneď dvoje dvere – jedny menšie krídlové, ktoré smerujú do vstupnej haly, a jedny veľké, riešené prostredníctvom dômyselného posuvného systému. Veľké posuvné dvere majú okrem oddeľovacej funkcie výhodu aj v tom, že počas dňa prepúšťajú do spálne, ktorá je bez okna, dostatok denného svetla a čerstvého vzduchu.


Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok

Rekonštrukcia po 30. rokoch priniesla do útleho bytu svieži morský vánok
João Morgado

Byt je zrenovovaný s použitím vysoko odolných a kvalitných materiálov, s prihliadnutím na jednoduchý, šikovný a nadčasový dizajn. Môže byť teda využívaný minimálne po dobu ďalších 30 rokov s radosťou a úžitkom, ktorý si želal jeho nový majiteľ.

Prehľad:

Názov projektu: Caminha Apartment
Architektonické štúdio: Tiago do Vale Architects 
Tím architektov: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, Hugo Quintela, Louane Papin
Realizácia: 2016
Typ: rezidenčný
Lokalita: Caminha, Portugalsko
Klient: privátny
Plocha: 40 m²

Text: Anna Martausová
Foto: João Morgado
Zdroj: João Morgado – Tiago do Vale Architects

Kategória: Návšteva
Tagy: byty rekonštrukcie bytov
Zdieľať článok

Diskusia