Šikovná rekonštrukcia trojizbového bytu v paneláku

08. 03. 2018
Zdieľať

Do dispozície tohto trojizbového bytu architekt nezasahoval, napriek tomu sa mu podarilo zariadiť, aby pôsobil vzdušnejšie a priestrannejšie (a to nielen na pohľad, ale aj pri používaní). A pritom je v ňom viac miesta na odkladanie. Na tento „zázrak“ stačilo zopár „drobností“.


V predsieni poskytla potrebné miesto na odkladanie aj na pohodlné prezúvanie vstavaná skriňa. Vďaka rôznej hĺbke skriniek (40 a 60 cm) ňou architekt zároveň zarovnal stenu, v ktorej bola plytká nika.

V predsieni poskytla potrebné miesto na odkladanie aj na pohodlné prezúvanie vstavaná skriňa. Vďaka rôznej hĺbke skriniek (40 a 60 cm) ňou architekt zároveň zarovnal stenu, v ktorej bola plytká nika.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

K šikovným vychytávkam patrí voľný priestor pod skrinkami, kam sa jednoducho odložia topánky, aj otváranie dvierok systémom push to open, ktorý ušetrí cenné centimetre. „Prejdeme tadiaľto aj s kočíkom,“ pochvaľujú si majitelia.

Nápadito vyriešené odkladacie priestory a oživujúce farebné a tvarové detaily, ktoré sú nielen estetickým prvkom, ale majú aj praktické využitie, sú charakteristické pre celý byt.


V kúpeľni posunuli dvere zo stredu miestnosti ku kraju, zariadenie tak mohli usporiadať popri jednej stene. Zmestila sa sem práčka, sušička aj odkladacie priestory, miestnosť navyše pôsobí voľnejšie než predtým. Tento pocit pomohlo navodiť aj veľké zrkadlo a svetlé farby.

V kúpeľni posunuli dvere zo stredu miestnosti ku kraju, zariadenie tak mohli usporiadať popri jednej stene. Zmestila sa sem práčka, sušička aj odkladacie priestory, miestnosť navyše pôsobí voľnejšie než predtým. Tento pocit pomohlo navodiť aj veľké zrkadlo a svetlé farby.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

 

Malá veľká pomoc

Dom, familiárne nazývaný panelákom, je v skutočnosti sympatická dvojpodlažná tehlová bytovka zo 70. rokov minulého storočia. Monika a Jardo si v nej kúpili šikovný trojizbový byt – ani veľký, ani malý, s praktickou dispozíciou.

„Výhoda je, že žiadna izba okrem obývačky nie je priechodná. Ale obývačka je izba, ktorá má spájať, takže to nám neprekáža,“ hovorí Jardo. Byt je navyše v skvelej lokalite, tichej, a pritom neďaleko centra. Jediným „ale“ bol jeho pôvodný stav. Zásadnej rekonštrukcii sa teda nedalo vyhnúť. Mladí manželia sa do nej najskôr chceli pustiť sami, ibaže čoskoro narazili na prvé prekážky. „V podstate sme vedeli, čo by sme chceli, len sme to nejako nevedeli dať dokopy,“ priznávajú.

Vtedy sa zoznámili s architektom Marekom Pavlechom. Vlastne náhodou. Odporučili im ho v kúpeľňovom štúdiu, kde si boli vybrať dlažbu, keď potrebovali poradiť s riešením kúpeľne. Nakoniec neostalo iba pri kúpeľni. Architekt navrhol v byte niekoľko na pohľad jednoduchých zmien a praktických prvkov, ktorými docielil, že výsledok splnil predstavy mladej rodiny bez zbytočných komplikácií. A dvojica si svoje vynovené bývanie úprimne pochvaľuje. „Teraz má byt úplne inú atmosféru. Je omnoho svetlejší, vzdušnejší a praktickejší,“ uznáva Jardo.


Dostatok úložných priestorov patril k základným požiadavkám mladých majiteľov. „Boli pre nás dôležité, aby sa v byte dal jednoducho udržiavať poriadok,“ prakticky zdôvodňuje Monika. Architektovi Pavlechovi sa ich podarilo elegantne zakomponovať aj do spálne, ktorá je najmenšou izbou v byte.

Dostatok úložných priestorov patril k základným požiadavkám mladých majiteľov. „Boli pre nás dôležité, aby sa v byte dal jednoducho udržiavať poriadok,“ prakticky zdôvodňuje Monika. Architektovi Pavlechovi sa ich podarilo elegantne zakomponovať aj do spálne, ktorá je najmenšou izbou v byte.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

„Návrh bol veľmi jednoduchý a funkčný, pričom vychádzal z predstáv majiteľov. Možno aj preto išlo všetko (od návrhu až po realizáciu) až prekvapivo hladko a bez výrazných problémov.“

Marek Pavlech, architekt


Dôležité detaily. Retro lampy sú zachráneným pokladom z pôvodného vybavenia bytu – perfektne doplnili dnešné jednoduché zariadenie predsiene. Poistky na horných dvierkach vstavanej skrine zabezpečujú, aby sa žiadna z lámp nerozbila pri neopatrnom otváraní.

Dôležité detaily. Retro lampy sú zachráneným pokladom z pôvodného vybavenia bytu – perfektne doplnili dnešné jednoduché zariadenie predsiene. Poistky na horných dvierkach vstavanej skrine zabezpečujú, aby sa žiadna z lámp nerozbila pri neopatrnom otváraní.
NORA A JAKUB ČAPRNKA


Časť zariadenia kupovali Monika s Jardom sami. I keď občas museli dlhšie hľadať ten správny kúsok, dôsledne sa držali pôvodného návrhu. „Oproti vizualizácii sú tu len minimálne zmeny. Aj vďaka tomu vyzerá výsledok súrodo a koncepčne,“ chváli ich architekt.

Časť zariadenia kupovali Monika s Jardom sami. I keď občas museli dlhšie hľadať ten správny kúsok, dôsledne sa držali pôvodného návrhu. „Oproti vizualizácii sú tu len minimálne zmeny. Aj vďaka tomu vyzerá výsledok súrodo a koncepčne,“ chváli ich architekt.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Príručný stolík v obývačke vystihuje spoluprácu a súhru pri celej rekonštrukcii – je to spoločné dielo, ku ktorému prispel každý. Podľa architektovho návrhu vyrobil stolár drevené telo so skrytými zásuvkami, nohy pozváral domáci pán. Vrchné sklo si nakoniec doplnili domáci sami – tak, aby ladilo s lampou nad stolíkom.


Odkladacie priestory boli síce funkčnou požiadavkou, architekt ich však navrhol tak, aby boli zároveň aj príjemným estetickým prvkom interiéru.

Odkladacie priestory boli síce funkčnou požiadavkou, architekt ich však navrhol tak, aby boli zároveň aj príjemným estetickým prvkom interiéru.
NORA A JAKUB ČAPRNKA


„Každá vec tu má svoje miesto, takže byt pôsobí stále upratane a nie zapratane,“ pochvaľuje si Jardo. V obývačkovej skrini sa našiel priestor aj na veľkorysý bar, po ktorom domáci pán vždy túžil.

„Každá vec tu má svoje miesto, takže byt pôsobí stále upratane a nie zapratane,“ pochvaľuje si Jardo. V obývačkovej skrini sa našiel priestor aj na veľkorysý bar, po ktorom domáci pán vždy túžil.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Kombinácia bielej farby a svetlého dreva je osvedčenou metódou na navodenie pocitu vzdušnosti.

Malé veľké zmeny

Monika a Jardo mali istú predstavu o svojom budúcom bývaní už na prvom stretnutí s architektom Pavlechom – chceli hlavne čo najviac úložného priestoru, aby malo všetko svoje miesto za dvierkami a v byte sa dalo jednoducho upratať. „Miesta na odkladanie je tu naozaj dosť, takže nič nie je vidno. To sa mi veľmi páči,“ pochvaľuje si Jardo.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Stačilo len šikovne využiť vhodné miesta vstavaným nábytkom, ktorý pôsobí čisto a elegantne a zbytočne nezapratal miestnosti. Dispozícia sa nemenila – dvojici v zásade vyhovoval byt taký, ako bol. Posúvali sa len dvere v kúpeľni tak, aby vzniklo miesto na práčku a na sušičku, a kuchynské dvere, aby sa zmestila rohová linka. Práve kúpeľňa a chodba sa zmenili asi najviac. Prostriedky na radikálnu premenu pritom neboli nijako komplikované. V kúpeľni pomohlo veľké zrkadlo a biely obklad, čím sa dosiahlo jej optické rozšírenie, a tiež posunutie dverí, vďaka čomu sa dalo praktickejšie usporiadať zariadenie. 

„Predtým vyzerala kúpeľňa veľmi úzka, teraz je vzdušná a pohodlne sa v nej dvaja obídeme. Plocha miestnosti sa pritom vôbec nezmenila,“ konštatuje Monika. V relatívne úzkej chodbe zas zabezpečil architekt množstvo úložného priestoru v na mieru navrhnutej vstavanej skrini tak, aby zachoval aj dostatočný koridor na pohyb.


Dlhá cesta do nového. Byt kúpili Monika s Jardom v pôvodnom stave, rekonštrukcia musela ísť preto naozaj do hĺbky – od elektroinštalácie a rozvodov vody cez výmenu okien až po vyrovnanie stien. Nájsť vhodných remeselníkov však bol problém, začiatok prác sa preto omeškal takmer o šesť mesiacov. Od prvého stretnutia s architektom po sťahovanie do nového tak nakoniec uplynulo jeden a pol roka.

Dlhá cesta do nového. Byt kúpili Monika s Jardom v pôvodnom stave, rekonštrukcia musela ísť preto naozaj do hĺbky – od elektroinštalácie a rozvodov vody cez výmenu okien až po vyrovnanie stien. Nájsť vhodných remeselníkov však bol problém, začiatok prác sa preto omeškal takmer o šesť mesiacov. Od prvého stretnutia s architektom po sťahovanie do nového tak nakoniec uplynulo jeden a pol roka.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Rovnaké svetlé podlahy sú v celom byte – aj vďaka tomu pôsobí uceleným a vzdušným dojmom. I keď všade nájdete dekór svetlého dreva, v izbách sú podlahy laminátové, v kuchyni, kúpeľni a predsieni použili odolnejšiu dlažbu. 

Niekoľko drobností na otvorených policiach a zopár farebných prvkov vytvára pocit príjemnej zabývanosti bez toho, aby priestor priveľmi zahltili.


Šikovný ťah. Vďaka tomu, že presunuli dvere zo stredu miestnosti do kúta, mohli do kuchyne umiestniť linku v tvare L, ktorá oproti pôvodnému riešeniu poskytla viac miesta na pracovnej doske aj v skrinkách.

Šikovný ťah. Vďaka tomu, že presunuli dvere zo stredu miestnosti do kúta, mohli do kuchyne umiestniť linku v tvare L, ktorá oproti pôvodnému riešeniu poskytla viac miesta na pracovnej doske aj v skrinkách.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Erikin pohľad

Na prvý pohľad je to taký „normálny byt“. A presne to väčšina ľudí potrebuje – aby ich bývanie nebolo zbytočne komplikované, aby mal každý dostatok priestoru na život a aby malo všetko svoje logické miesto. Byt potom vyzerá upravene a človek sa zbytočne nenarobí s jeho upratovaním. Ibaže dosiahnuť, aby veci vyzerali príjemne, jednoducho a nekomplikovane, často nie je také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Musíte totiž vedieť, kde hľadať rezervy, ktoré by ste mohli využiť vo svoj prospech. Mnohí pri pohľade na nevyhovujúci priestor vedia, čo mu chýba, netušia však, ako veci napraviť. Práve to bol aj prípad Moniky a Jarda. Niekedy pritom stačí posunúť dvere, aby sa dala miestnosť omnoho lepšie využiť, alebo urobiť v skrini „výrez“, ktorý ju oživí, aby nepôsobila nudne, a bude mať zároveň praktické využitie. Podobné „drobnosti“ nezvýšia neúmerne rozpočet, dá sa však nimi dosiahnuť zmena, ktorú potrebujete. Práve v takejto jednoduchosti, prirodzenosti a nenásilných detailoch spočíva podľa mňa čaro tejto rekonštrukcie.


V detskej izbe bol dôležitou požiadavkou, rovnako ako všade inde, dostatok odkladacích priestorov. „Ľahko sa tu vďaka tomu uprace,“ pochvaľuje si Monika.

V detskej izbe bol dôležitou požiadavkou, rovnako ako všade inde, dostatok odkladacích priestorov. „Ľahko sa tu vďaka tomu uprace,“ pochvaľuje si Monika.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

Originálna lampa v detskej izbe je ďalším príkladom tvorivej spolupráce – navrhol ju architekt Pavlech a jeho kolega vyrezal ovečky z preglejky. Všetok potrebný materiál vrátane káblov, žiaroviek a výkresovej dokumentácie potom odovzdali Jardovi, ktorý celé svietidlo poskladal a pozapájal.

Dvojročný Filipko sa tu rád hrá. Možno aj preto, že architekt nezabudol na pestré farby ani na správnu mieru hravosti – či už ide o milé obrázky, alebo „skrýšu“ v skrini.


Správna miera. Aký je ideálny nábytok do detskej izby? Funkčný a zároveň estetický, so správnou mierou hravosti, ktorá podnecuje fantáziu, ale zbytočne nezahlcuje podnetmi.

Správna miera. Aký je ideálny nábytok do detskej izby? Funkčný a zároveň estetický, so správnou mierou hravosti, ktorá podnecuje fantáziu, ale zbytočne nezahlcuje podnetmi.
NORA A JAKUB ČAPRNKA


Ovečky na stenách izbičky potešili Filipka aj jeho rodičov. Na stenu ich vlastnoručne namaľoval Marek Pavlech. „Inšpiroval som sa rozprávkou, ktorou bol v tom čase nadšený aj môj syn,“ hovorí.

Ovečky na stenách izbičky potešili Filipka aj jeho rodičov. Na stenu ich vlastnoručne namaľoval Marek Pavlech. „Inšpiroval som sa rozprávkou, ktorou bol v tom čase nadšený aj môj syn,“ hovorí.
NORA A JAKUB ČAPRNKA

 

ARCHITEKT

Ing. arch. Marek Pavlech, architektonický ateliér pavlech architekti www.pavlecharchitekti.sk

TEXT: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: NORA A JAKUB ČAPRNKA
ZDROJ: časopis Môj dom 2/2018

Kategória: Návšteva
Tagy: panelákové byty rekonštrukcie bytov
Zdieľať článok

Diskusia