Šikovný ťah! Dva domy na Kolibe postavili na spoločnej parcele a ušetrili

14. 12. 2016
Zdieľať

Parcelu si dvaja majitelia rozdelili pekne po bratsky. Domy vyrástli naraz, bok po boku a podobajú sa, akoby ich jeden ateliér navrhol – oba majú veľa spoločného, v mnohom sa však aj líšia. Podobne ako dve mladé rodiny, ktoré ich obývajú.


Do záhrady sa dom obracia jednoduchou fasádou, ktorej dominujú veľké zasklené plochy.

Do záhrady sa dom obracia jednoduchou fasádou, ktorej dominujú veľké zasklené plochy.
Boris Meluš

V rytme svahu. Spodné podlažie a garáže sú čiastočne zapustené do svahovitého pozemku. Aby umožnili prístup denného svetla do suterénu, nadvihli architekti prízemie s dennou zónou o čosi vyššie nad terén.


Hladký biely obklad z vláknocementových dosiek efektne kontrastuje s okolím a spolu s geometrickou hrou okenných otvorov dodáva domu moderný a čistý, rozhodne však nie nudný vzhľad. (Pásové okno vľavo dole vedie do kuchyne, vpravo hore do kúpeľne, prostredné osvetľuje priestor schodiska.)

Hladký biely obklad z vláknocementových dosiek efektne kontrastuje s okolím a spolu s geometrickou hrou okenných otvorov dodáva domu moderný a čistý, rozhodne však nie nudný vzhľad. (Pásové okno vľavo dole vedie do kuchyne, vpravo hore do kúpeľne, prostredné osvetľuje priestor schodiska.)
Boris Meluš


Centrálne schodisko je prvok spoločný pre oba domy. Jeho poloha prispela k minimalizácii komunikačných priestorov a racionálnemu využitiu podlahovej plochy.

Centrálne schodisko je prvok spoločný pre oba domy. Jeho poloha prispela k minimalizácii komunikačných priestorov a racionálnemu využitiu podlahovej plochy.
Boris Meluš

DOM A

Spoločné gény

Záhrady na Kolibe vystriedali rodinné domy, cesty však zachovali vernosť minulosti – ostali úzke a poplátané. Po väčšine z nich je to našťastie len kúsok do lesa, a ak k tomu pripočítate výhľad na mesto pod nohami a relatívnu blízkosť centra, je celkom zrejmé, prečo je dom v tejto časti Bratislavy niečo ako malý poklad. Na pozemku kúsok pod lesom vyrástli nedávno hneď dva.

„Bola to pre nás celkom slušná výzva, pomestiť na parcelu s rozlohou 660 m2 dva rodinné domy aj so záhradami,“ priznáva jeden z autorov, architekt Matej Grébert zo štúdia Compass. Pozemok rozdelili architekti na dve približne rovnaké časti – po 330 m², na ktorých navrhli dva podobne vysoké domy, oba s hmotou ustupujúcou smerom hore, s takmer identickou zastavanou plochou (okolo 60 m²) a rovnakou úžitkovou plochou (180 m²).

Dve na prvý pohľad odlišné uličné fasády zjednocuje podobne rozohraná geometria nerovnakých okien (do ulice sa ich obracia len zopár) a dláždený nástupný priestor bez plota či predzáhradky, ktorý prospel úzkej ulici a zjednodušil parkovanie.

Rodinný dom „A“ získal nomináciu na Cenu Slovenskej komory architektov za architektúru CE.ZA.AR 2016. 


Štyri rôzne steny. Každá zo štyroch stien dennej zóny, ktorá zaberá takmer celé prízemie, je iná. Sklenená stena vnáša atmosféru záhrady až do obývačky. Rodina vďaka tomu veľmi intenzívne vníma premeny prírody v meniacich sa ročných obdobiach.

Štyri rôzne steny. Každá zo štyroch stien dennej zóny, ktorá zaberá takmer celé prízemie, je iná. Sklenená stena vnáša atmosféru záhrady až do obývačky. Rodina vďaka tomu veľmi intenzívne vníma premeny prírody v meniacich sa ročných obdobiach.
Boris Meluš

Efektné spojenie. „Chceli sme, aby bol obytný priestor na prízemí čo najväčší,“ vysvetľuje architekt. „Prvé, čo vnímate, keď doň vstúpite, je zasklená stena s výhľadom na záhradu – to vyvoláva pocit otvoreného priestoru.“

Televízor nehľadajte, nahradilo ho premietacie plátno. „Veľký obraz, ktorý zaberá takmer celú stenu obývačky, diváka priam pohltí,“ hovorí Matej Grébert.


Drevená terasa, ktorá nadväzuje na denný priestor v dome a spája ho so záhradou, vyrovnáva ich vzájomný výškový rozdiel.

Drevená terasa, ktorá nadväzuje na denný priestor v dome a spája ho so záhradou, vyrovnáva ich vzájomný výškový rozdiel.
Boris Meluš

Spoločná „genetická výbava“ sa prejavila aj na rovnakej dispozičnej logike a dôslednom využití plochy každého zo štyroch podlaží. Spojenie medzi nimi vytvára v oboch prípadoch centrálne umiestnené schodisko, ktorého poloha prispela k minimalizácii komunikačných priestorov. Hlavné obytné podlažie je v oboch domoch intenzívne prepojené so záhradou, nad ním majú miesto spálne a celkom hore terasa s impozantným výhľadom, ktorá pridáva k neveľkej záhrade ďalší exteriérový priestor.

Obytný priestor bez priečok, so stenami, podlahou a stropom poňatými ako jednoliate plochy, vyzerá vzdušne a opticky vyšší, hoci je tu výška stropu štandardná – 2,7 m.


Rozľahlá sedačka sa dá využívať z rôznych strán – ako pohodlnejšie sedenie v jedálni aj ako klasická pohovka s ležadlom obráteným smerom k premietaciemu plátnu.

Rozľahlá sedačka sa dá využívať z rôznych strán – ako pohodlnejšie sedenie v jedálni aj ako klasická pohovka s ležadlom obráteným smerom k premietaciemu plátnu.
Boris Meluš

Pendantom stropu z pohľadového betónu je sivá bezškárová podlaha z hladeného cementu.

Dubová dyha charakterizuje ďalšiu zo stien a vnáša do interiéru príjemné tóny dreva. Hladké dvierka skríň v obývačke nadväzujú na kuchynskú linku a spolu vytvárajú homogénny nábytkový blok.


Obývačka pre všetkých. Na prízemí sa odohráva podstatná časť každodenného života rodiny s deťmi, s ktorými sa v dennom priestore viditeľne počítalo. Na stene natretej tabuľovou farbou môžu slobodne uplatniť svoj výtvarný talent.

Obývačka pre všetkých. Na prízemí sa odohráva podstatná časť každodenného života rodiny s deťmi, s ktorými sa v dennom priestore viditeľne počítalo. Na stene natretej tabuľovou farbou môžu slobodne uplatniť svoj výtvarný talent.
Boris Meluš

DOM B

Vlastný charakter

Obidva domy majú podobný základný pôdorys aj dispozičnú logiku, no predsa sú rozdielne. „Majitelia každého z nich mali celkom iný zoznam priorít, čo sa odrazilo na architektúre a vzhľade,“ hovorí Matej Grébert.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

„Odlišnosti vyplynuli už zo svahovitého pozemku. Prízemie domu A je oproti domu B o 1,2 m vyššie nad terénom, takže sme do čiastočne zapusteného suterénu prvého z domov mohli umiestniť dvojgaráž a tiež kúpeľňu a hosťovskú izbu, do ktorej sa nám podarilo dostať denné svetlo,“ pokračuje architekt.

Hoci je druhý, nárožný dom založený na rovnakom pôdoryse aj podobných princípoch, jeho dispozícia je vyriešená celkom inak. Otvorený denný priestor obývačky s kuchyňou a jedálňou je umiestnený na jednej úrovni so záhradou aj s garážou vedľa domu. Na rozdiel od svojho suseda má tiež zimnú záhradu, vedľa rodičovskej spálne terasu na streche garáže a na najvyššom podlaží ateliér s priesvitnými stenami z polykarbonátu.


Z uličnej strany je pred oboma domami vydláždená plocha bez plota alebo predzáhradky, čo prospelo úzkej komunikácii aj možnostiam parkovania.

Z uličnej strany je pred oboma domami vydláždená plocha bez plota alebo predzáhradky, čo prospelo úzkej komunikácii aj možnostiam parkovania.
Boris Meluš

Priehľadný modul ateliéru so stenami z polykarbonátu ukončuje dom a je efektným prvkom nárožia – najmä pri večernom osvetlení.

Terasami nešetrili, architekti nimi kompenzovali neveľkú plochu záhrady. Z manželskej spálne na poschodí je prístupná terasa na streche garáže.


Na najvyššom podlaží nadväzuje na otvorený ateliér strešná terasa s pôsobivým výhľadom na mesto.

Na najvyššom podlaží nadväzuje na otvorený ateliér strešná terasa s pôsobivým výhľadom na mesto.
Boris Meluš

Hoci sú obe fasády obložené, architekti použili odlišné materiály a textúry, ktoré vytvárajú príjemný dialóg – zatiaľ čo hladké biele vláknocementové dosky na dome A kontrastujú s prírodným okolím, dom B je obložený drevom, ktoré prirodzenou farebnosťou a štruktúrou harmonizuje so zeleňou záhrad. A odlišnosti pokračujú aj v štýle a zariadení interiéru, ktorý odráža rozdielny vkus oboch rodín. Kým v dome A nadväzuje interiér svojou jednoduchou čistotou na striedmu fasádu, v dome B hrajú prím prírodné farebné tóny, zeleň a exotický nábytok z Bali.


Obytná záhrada je súčasťou každodenného diania aj v druhom z domov. Otvorený denný priestor s voľným pôdorysom, ktorý zaberá takmer celé prízemie, je s ňou rovnako intenzívne previazaný cez zasklenú stenu.

Obytná záhrada je súčasťou každodenného diania aj v druhom z domov. Otvorený denný priestor s voľným pôdorysom, ktorý zaberá takmer celé prízemie, je s ňou rovnako intenzívne previazaný cez zasklenú stenu.
Boris Meluš

V dome B je denný priestor v jednej rovine so záhradou aj s garážou. 

Zasklený blok zimnej záhrady vytvára nenásilnú bariéru a podporuje pocit súkromia na oboch terasách v tesnom susedstve.

Domy v kocke

Dva rodinné domy Bratislava, Koliba

Autori: Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert, Compass Architekti
Projekt: 2011 – 2014
Realizácia: 2013 – 2015
Plocha pozemku: 330 + 330 m2
Zastavaná plocha: 62 + 60 m2
Úžitková plocha: 180 + 180 m2
Základy: základové pásy a ŽB základová doska
Obvodové steny: z dierovaných tehál Heluz hr. 300 mm, minerálna tepelná izolácia hr. 120 mm
Stropy: monolitické železobetónové 
Okná: hliníkové s izolačným trojsklom 
Strecha: plochá, jednoplášťová, s minerálnou tepelnou izoláciou hr. 300 – 360 mm, hydroizolačnou fóliou na báze mPVC a posypom z vymývaného štrku
Fasáda: prevetrávaná, s obkladom z vláknocementových dosiek alebo sibírskeho smrekovca 
Vykurovanie a príprava OPV: podlahové vykurovanie a stropné chladenie, zdroj tepla – tepelné čerpadlo vzduch/voda, doplnkový zdroj – kondenzačný plynový kotol a solárne kolektory
Technika: zber dažďovej vody a jej využívanie na polievanie
Energetická trieda: B+ 

Ing. arch. Juraj Benetin, Ing. arch. Matej Grébert
Compass Architekti
www.compassatelier.com

Text: Erika Kuhnová
Foto: Pavel Meluš
Zdroj: časopis Môj dom 11/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: moderné domy rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia