Tráviť dovolenky v bývalej stajni? V takomto dome určite!

20. 04. 2020
Zdieľať

Za posledné roky sa s premenami starých hospodárskych budov na rodinné domy roztrhlo vrece. Zdá sa však, že španielski architekti majú na tieto rekonštrukcie špeciálne zručnosti.

Pôvodná stajňa sa nachádzala v malom španielskom meste – Güemes. Architekti pri premene historickej stavby na dovolenkový dom zdôraznili jednoduchý a nenáročný stavebný systém, aký je v lokalite zaužívaný. Budova sa aj po rekonštrukcii skladá z kamenných múrov, ktoré nesú drevenú štítovú strechu so šindľami. 



rekonštrukcia budovy
Imagen Subliminal

S rešpektom voči pôvodnému

Hlavným cieľom architektov bolo, aby rekonštrukcia spĺňala potreby klientov, ale zároveň, aby absolútne rešpektovala všetko už existujúce. Netýka sa to len použitia tradičných materiálov, ale aj typu priestoru, ktorý vznikol v interiéri. Hlavnú zónu domu tvorí jeden veľký centrálny priestor – bývalá stajňa. Postupne, rad za radom, tu nájdete rôzne funkcie: kuchyňu – jedáleň – krb – obývaciu izbu – kanceláriu – knižnicu s pracovným stolom. Celý denná zóna má odhalený drevený krov.  



rekonštrukcia budovy
Imagen Subliminal

Najviac zmien sa týkalo fasád

Od tejto hlavnej miestnosti je oddelená iba hlavná spálňa. Nachádza sa za knižnicou. Druhú spálňu nájdete priamo nad hlavnou, na poschodí, kam sa dostanete vonkajšími schodmi. Po obvodoch stavby architekti umiestnili skladovacie a technické funkcie, aby zbytočne nerušili centrálny vnútorný priestor. 

Prečítajte si tiež:

Neuveriteľná premena! Zo starej stajne nádherný dvojpodlažný byt

Najvýraznejšia zmena, ktorú urobili oproti pôvodnej stavbe sa týka fasád. Kvôli priestrannosti a svetlu považovali za potrebné zväčšiť otvory, najmä na východnej a západnej fasáde. Navyše, vnášajú do interiéru krásne výhľady. Severná a južná fasáda boli v zlom technickom stave. 



rekonštrukcia budovy
Imagen Subliminal

K starej budove pristavili modernú časť pre hostí

Podnetným riešením je systém posuvných žalúzií na južnej fasáde, vďaka ktorému si domáci môžu určiť mieru prepojenia vnútorných a vonkajších priestorov. Prístavba k pôvodnému objektu má tvar písmena L a modernú racionálnu architektúru. Nová budova funguje ako ubytovanie pre hostí so zasadacou miestnosťou a saunou. Je takmer v kontakte s pôvodnou budovou, ale nedotýkajú sa navzájom. Priestor medzi budovami architekti využili ako miesto na relax. Osadili sem bazén a oddychovú zónu. Z tohto miesta sú najkrajšie výhľady na okolie. 



rekonštrukcia budovy
Imagen Subliminal

Betón a kov vytvárajú protipól

Hlavným zdrojom použitých materiálov sú miestne lesy. Kameň z tejto oblasti, biele fasády a šindle na streche vytvárajú jednotnú estetiku, ako ju poznáme z minulosti. Betón a kovové konštrukcie poskytujú moderný protipól k tradičnej kantábrijskej architektúre.



rekonštrukcia budovy
Imagen Subliminal

Tip: Všetok nábytok do spálne na jednom mieste

Dom v Güemes

Architektonický ateliér: Zooco Estudio
Lokalita: Güemes, Kantábria, Španielsko
Plocha: 310 m2
Realizácia: 2019

Sabína Zavarská
Foto: Imagen Subliminal 

Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: rekonštrukcia domu
Zdieľať článok

Diskusia