Úsporná rekonštrukcia 3-izbového bytu v Bratislave bez zbytočných nákladov navyše

03. 04. 2017 Diskusia Zdieľať

Pohodovo, logicky a vzdušne dnes pôsobí byt vo viac než päťdesiatročnom dome v centre Bratislavy.

K tomuto veľmi príjemnému výsledku sa architekti dopracovali s gráciou jednoduchosti, bez zbytočných nákladov navyše.


Centrom multifunkčnej obývačky, a tým aj celého bytu a života v ňom, je masívny dubový jedálenský stôl, pri ktorom sa často stretáva rodina aj priatelia.

Centrom multifunkčnej obývačky, a tým aj celého bytu a života v ňom, je masívny dubový jedálenský stôl, pri ktorom sa často stretáva rodina aj priatelia.
Tomáš Manina

Čistá  biela linka na kovových nožičkách a bez horných skriniek pôsobí odľahčene a neovplyvňuje jednoliatosť priestoru.

Pravý roh obývačky ideálne vyplnila rohová sedačka.

Jednoduchý nápad = dobrý základ

Trojizbový byt v dome z 50. rokov mal niekoľko výhod: skvelú polohu v centre mesta, slušnú rozlohu a celkom dobrú dispozíciu. Ako to však chodí, nebol ideálny. Kúpeľňa bola príliš malá a do izieb miestností sa vchádzalo zo zbytočne rozľahlej chodby. Jeho noví majitelia (mladý pár) by tu radi získali otvorený obytný priestor, ktorého súčasťou by bol veľký jedálenský stôl, obývačka aj kuchyňa. A prirodzene, nechceli do prestavby investovať priveľa. Ako všetko skĺbiť tak, aby sa zhodnotili kvality bytu, rodine sa tu dobre bývalo a priveľa to nestálo?

Úsporné riešenie musí byť jednoduché a presne s takým prišla dvojica architektov – súrodencov Mikulajovcov. Zbúrali nenosné priečky medzi obývačkou, kuchyňou a chodbou, vďaka čomu vznikla veľkorysá spoločenská zóna, do ktorej je začlenená aj časť chodby. Na hranách otvoru v nosnom múre navrhli biele police, ktoré pôsobia ako súčasť steny a zároveň fungujú ako spojovací prvok medzi obývačkou a chodbou. „Chodbovitosť“ chodby zmiernili aj biele posuvné dvere na celú výšku priestoru, ktoré sú navyše väčšinou otvorené. Zatvorenou výnimkou sú len dvere do kúpeľne.


Nová väčšia kúpeľňa vznikla zlúčením pôvodnej minikúpeľne a WC. Namiesto bežných keramických obkladačiek použili architekti na stenách jemnú mozaiku a stierku z pohľadového betónu.

Nová väčšia kúpeľňa vznikla zlúčením pôvodnej minikúpeľne a WC. Namiesto bežných keramických obkladačiek použili architekti na stenách jemnú mozaiku a stierku z pohľadového betónu.
Tomáš Manina

Pri výbere materiálov a vybavenia bolo našou snahou použiť kvalitné, autentické materiály, ktoré nepodliehajú módnym trendom.

Juraj Mikulaj, architekt


Premyslené spojenie. Súčasťou veľkorysej spoločenskej zóny bytu sa stala aj stredná časť chodby. Okrem zbúrania nenosnej časti priečky pomohli k zjednoteniu pôvodne oddelených priestorov aj police na hranách nosného múru, ktoré pôsobia ako súčasť steny a zároveň fungujú ako spojovací prvok. Navyše, život ukázal, že ide o veľmi dobre využiteľný priestor.

Premyslené spojenie. Súčasťou veľkorysej spoločenskej zóny bytu sa stala aj stredná časť chodby. Okrem zbúrania nenosnej časti priečky pomohli k zjednoteniu pôvodne oddelených priestorov aj police na hranách nosného múru, ktoré pôsobia ako súčasť steny a zároveň fungujú ako spojovací prvok. Navyše, život ukázal, že ide o veľmi dobre využiteľný priestor.
Tomáš Manina

Overené, praktické aj priekopnícke

I keď chceli rekonštruovať za rozumné peniaze, nešetrili na nesprávnych miestach. V novej kúpeľni napríklad ostali všetky prvky sanity a tým aj inštalácie na pôvodnom mieste, čo optimalizovalo náklady. Pri oknách sa neuchýlili k lacnejšiemu plastu. Keďže sa pôvodné drevené už nedali opraviť, nahradili ich drevenou kópiou. „Pri výbere materiálov a vybavenia bolo našou snahou použiť kvalitné, autentické materiály, ktoré nepodliehajú módnym trendom,“ vysvetľuje architekt Mikulaj.

To, čo dojem z interiéru ovplyvňuje naozaj intenzívne, sú materiály použité na veľkých plochách. Pôvodné rôznorodé podlahy nahradili architekti v celom byte jednotnými dubovými parketami, ktoré podporili pocit jednoliateho priestoru. Jedinou výnimkou je kúpeľňa, v ktorej položili masívne vlysy z tropického dreva ipe. Tento príjemný a teplý materiál totiž výborne funguje vo vlhkom prostredí. Na stenách tu miesto bežného obkladu použili mozaiku a stierku z pohľadového betónu. Zaujímavú povrchovú úpravu navrhli architekti aj za kuchynskou linkou – impregnovaná stierka z pohľadového betónu je nielen efektná, ale ukázala sa aj ako veľmi praktická.


Elegantné biele posuvné dvere do izieb majú výšku až po strop a sú takmer stále otvorené. Priestor v byte účinne využili aj vďaka vstavanému nábytku – napríklad v predsieni je policový systém šikovne skombinovaný so skrinkou na topánky, zrkadlom a lavicou na sedenie. Jeho súčasťou je aj originálny vešiak.

Elegantné biele posuvné dvere do izieb majú výšku až po strop a sú takmer stále otvorené. Priestor v byte účinne využili aj vďaka vstavanému nábytku – napríklad v predsieni je policový systém šikovne skombinovaný so skrinkou na topánky, zrkadlom a lavicou na sedenie. Jeho súčasťou je aj originálny vešiak.
Tomáš Manina

„Cieľom rekonštrukcie bolo nájsť úsporné riešenie, ktoré by zachovalo a zhodnotilo pôvodné kvality bytu.“

Juraj Mikulaj, architekt


Kuchyňa je praktickou a zároveň finančne nenáročnou voľbou z Ikey, zástenu za linkou vytvorili z naimpregnovanej stierky z pohľadového betónu. Takáto plocha sa dobre udržiava a ukázala sa ako veľmi praktické riešenie.

Kuchyňa je praktickou a zároveň finančne nenáročnou voľbou z Ikey, zástenu za linkou vytvorili z naimpregnovanej stierky z pohľadového betónu. Takáto plocha sa dobre udržiava a ukázala sa ako veľmi praktické riešenie.
Tomáš Manina


Úsporná rekonštrukcia 3-izbového bytu v Bratislave bez zbytočných nákladov navyše

1944103
Tomáš Manina

Erika radí

Chodba je jednou z veľkých tém dnešných interiérov. Málokto chce chodbu len ako komunikáciu. Je to totiž málo využitý a nie veľmi príjemný priestor. V tomto byte ju architekti úspešne začlenili do obývačky, pri dostatočnej šírke môže byť chodba tiež knižnicou či šatníkom – aj takéto riešenia bývajú praktické aj pôsobivé. Pri skromnejších proporciách sa môže stať domácou galériou.

Ďalšou kapitolou je jej pôsobenie – dlhý tmavý koridor s množstvom dverí určite nie je príjemný. Pomôže napríklad prerušenie steny, ako to urobili architekti v tomto prípade. Zladenie farby dverí so stenou zruší „hotelový dojem“, efektné je, ak sú dvere na celú výšku priestoru. A biela je jednoducho „prevzdušňovacia“ istota.

Farby, vzory, materiály

Biele steny a podlaha zo svetlého dreva sú klasickou kombináciou, ktorá priestor opticky zväčší, dáva pomerne veľkú voľnosť pri výbere zariadenia a bytu v starom dome jednoducho pristane. 


Úsporná rekonštrukcia 3-izbového bytu v Bratislave bez zbytočných nákladov navyše

1944111

architekti

Andrea Ambrovičová Mikulajová, Juraj Mikulaj, 
ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova
www.mikulaj.com

Text: Erika Kuhnová
Foto: Tomáš Manina
Zdroj: časopis Môj dom 3/2017

Kategória: Návšteva
Tagy: ARCHITEKTI mikulaj & mikulajova byt návšteva rekonštrukcia
Zdieľať článok

Diskusia