V Starej Ľubovni stojí priamo v záhrade rodičovského domu netradičná drevostavba

05. 05. 2016
Zdieľať

Netradične koncipovaný dom sa stal pre mladú rodinu takým príjemným, prirodzeným a praktickým bývaním, až človeku príde čudné, že sa podobné nestavajú už dávno a omnoho častejšie.


U troch briez. Vlastný dom sa rozhodli postaviť v zadnej časti rodičovského pozemku, ktorý dobre poznali a mali radi. Tri staré brezy tu tvoria optickú bariéru od ulice a poskytujú tak viac intimity v záhrade.

U troch briez. Vlastný dom sa rozhodli postaviť v zadnej časti rodičovského pozemku, ktorý dobre poznali a mali radi. Tri staré brezy tu tvoria optickú bariéru od ulice a poskytujú tak viac intimity v záhrade.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Dve strešné okná orientované na sever umožňujú dom v lete účinne prevetrať a ochladiť.

Boli by blázni, keby nevyužili príležitosť postaviť si v záhrade rodičovského domu svoj vlastný. Známe prostredie a pozemok zadarmo sú benefity, nad ktorými sa len tak nemávne rukou. A tak sa rodinke s dvoma malými deťmi otvorila možnosť vymeniť panelákový byt za väčší priestor aj vyšší komfort. Navyše s milovanou záhradou!


V dobrej forme. Vďaka tvaru pripomínajúcemu tradičnú stodolu a umiestneniu na pozemku, ktoré rešpektuje susedné rodinné domy, sa novostavba harmonicky začlenila do okolitého prostredia. Navyše tak môže dom maximálne využívať solárne zisky a domáci slnečnú časť záhrady.

U troch briez. Vlastný dom sa rozhodli postaviť v zadnej časti rodičovského pozemku, ktorý dobre poznali a mali radi. Tri staré brezy tu tvoria optickú bariéru od ulice a poskytujú tak viac intimity v záhrade.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ


V dobrej forme. Vďaka tvaru pripomínajúcemu tradičnú stodolu a umiestneniu na pozemku, ktoré rešpektuje susedné rodinné domy, sa novostavba harmonicky začlenila do okolitého prostredia. Navyše tak môže dom maximálne využívať solárne zisky a domáci slnečnú časť záhrady.

Podľa vzoru stodola

Ich prvotná predstava sa veľmi nelíšila od toho, čo od domu očakáva väčšina mladých rodín – prízemný, v tvare L, s otvorenou dennou časťou, dvoma spálňami, hosťovskou izbou a šatníkom. Malým vybočením zo zabehaných koľají bola možno len požiadavka na drevostavbu s plochou strechou. A keďže sa zaujímajú o modernú architektúru, oslovili trojicu mladých invenčných architektov. Ibaže tí nenechali na ich predstave kameň na kameni. Našťastie.

Výraznou zmenou bola napríklad sedlová strecha. Architekti sa totiž pri svojom návrhu inšpirovali formou stodoly. „Stodoly sú stále súčasťou viacerých okolitých záhrad a dvorov, takže nový dom sa aj napriek modernému vzhľadu harmonicky začlenil do existujúcej zástavby,“ vysvetľuje architekt Martin Boleš. Z okolitej zástavby vychádza aj orientácia domu, ktorý je „natiahnutý“ pozdĺž severného okraja pozemku. Zasklená fasáda na jeho južnej strane tak ponúkla maximálne spojenie so záhradou a tvorí minimálnu bariéru medzi interiérom a exteriérom. Aby získali čo najlepšiu orientáciu zasklených stien smerom na juh, stavba je v strede zalomená – otočenie približne o 15° pomohlo zvýšiť pasívne solárne zisky. 


Terasa je kontinuálnym pokračovaním vnútornej podlahy do záhrady, zasklená stena poskytuje maximálne spojenie s exteriérom aj prirodzené ohrievanie interiéru. V duchu želania majiteľov sa architekti snažili čo najviac priblížiť pasívnemu štandardu, nie však na úkor architektúry.

Terasa je kontinuálnym pokračovaním vnútornej podlahy do záhrady, zasklená stena poskytuje maximálne spojenie s exteriérom aj prirodzené ohrievanie interiéru. V duchu želania majiteľov sa architekti snažili čo najviac priblížiť pasívnemu štandardu, nie však na úkor architektúry.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

V spolupráci so stromami

Jedným z cieľov architektov bolo zachovať čo najviac stromov, ktoré rástli v rodičovskej záhrade. A tie sa im odvďačili tak, ako to stromy vedia. Tri staré brezy tvoria optickú bariéru od ulice, takže záhrada získala viac intimity a k úrode zo starej hrušky si môžu domáci pripočítať ďalší benefit – príjemný tieň na terase. Drevo, ktoré je typické aj pre tunajšie stodoly, je v dome zároveň hlavným konštrukčným i pohľadovým materiálom – príjemným, ekologickým a trvalo udržateľným. Drevená stĺpiková konštrukcia dostala prevetrávanú fasádu z neošetreného smrekovca, ktorý časom zosivie a pomôže domu ešte lepšie splynúť s okolím. V interiéri použili architekti výhradne smrekové drevo, ktoré je v tejto časti Slovenska tradičným materiálom. Sú z neho všetky priznané konštrukcie, podlahy, rámy okien a dverí, kuchynská linka aj dvere 14 m dlhej vstavanej skrine, ktorá sa tiahne z rodičovskej izby až do centrálneho denného priestoru (nahradila šatník, ktorý sa tak pridal ku škrtom v pôvodných plánoch).


Voľne plynúci priestor, miestami otvorený až pod hrebeň strechy, miestami zúžený a rozčlenený na dve poschodia… Originálnu hru s vnútorným priestorom domu príjemne dopĺňa všadeprítomný výhľad do záhrady.

ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ


Živým srdcom domu je veľkorysý otvorený priestor v jeho strede, kde má logické miesto kuchyňa, obývačkové sedenie a jedálenský stôl.

Živým srdcom domu je veľkorysý otvorený priestor v jeho strede, kde má logické miesto kuchyňa, obývačkové sedenie a jedálenský stôl.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Kozubová piecka je prakticky umiestnená pri murovanom bloku, ktorého súčasťou je aj komín. Stará sa o príjemnú atmosféru v obývačke aj tepelnú pohodu v celom dome – pomocou riadeného vetrania s rekuperáciou sa totiž teplo rozvádza aj do ostatných priestorov.

To, že sa okolo dvoch betónových „kociek“ dá chodiť podobne ako okolo stromov v záhrade, nielen opticky zväčšuje priestor, ale priam láka naháňať sa či kolobežkovať


V dvoch betónových „kockách“ majú miesto kúpeľne, sklad, technická miestnosť, časť kuchyne či knižnica.

V dvoch betónových „kockách“ majú miesto kúpeľne, sklad, technická miestnosť, časť kuchyne či knižnica.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Ruka v ruke

Konštrukcia, dispozícia a dizajn vytvorili v dome obdivuhodnú súhru. Ľahkú drevenú konštrukciu, ktorá tvorí obvodové steny, dopĺňajú centrálne umiestnené bloky vymurované z betónových tvárnic – slúžia ako nosné a stužujúce prvky a zároveň originálne členia dispozíciu v horizontálnom aj vertikálnom smere. Celý interiér je v podstate veľký otvorený priestor. Pomocou blokov familiárne nazývaných „kocky“ z neho architekti vyčlenili niekoľko menších častí s rôznymi funkciami.

Srdce domu tvorí kuchyňa s jedálňou a obývačkou v jeho strede, za „kockami“ sú na oboch koncoch stavby dlhej až 26 m spálne – rodičovská a detská. Murované bloky obsahujú kúpeľne, sklad a ďalšie zázemie, zároveň na nich vznikli dva oddelené podkrovné priestory – pri rodičovskej spálni pracovňa, ktorá v prípade potreby prichýli hostí, pri detskej izbe herňa, ktorá podnecuje kreativitu pri hrách. Ostatne, detským hrám je naklonený celý dom – dlhá, voľná dispozícia, v ktorej sa dá okolo dvoch „kociek“ behať ako okolo stromov v záhrade, priam láka k naháňačkám či kolobežkovaniu. 


Pohľad z rodičovskej spálne. Kúpeľňa v „kocke“ je prístupná cez sklenenú stenu.

Pohľad z rodičovskej spálne. Kúpeľňa v „kocke“ je prístupná cez sklenenú stenu.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ


Ulička do spálne. Vysoké okno na východnom konci domu, v rodičovskej spálni, opticky predlžuje chodbu a do dlhého domu vnáša ešte intenzívnejší pocit pohybu.

Ulička do spálne. Vysoké okno na východnom konci domu, v rodičovskej spálni, opticky predlžuje chodbu a do dlhého domu vnáša ešte intenzívnejší pocit pohybu.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Priznané betónové tvárnice centrálnych blokov vytvárajú sympatický kontrast so smrekovým drevom, ktoré je najdôležitejším materiálom v celom interiéri.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prirodzene, efektívne

Keďže stavali na severe Slovenska, kde nie sú výnimkou 30-stupňové mrazy, bola pre majiteľov dôležitá energetická efektívnosť domu. Obvodové steny s hrúbkou 45 cm vyplnené tepelnou izoláciou v zime dostatočne chránia proti chladu, veľkorysé, južne orientované zasklenie zas pomáha prirodzene ohrievať interiér, čím sa minimalizuje potreba energie na vykurovanie. Kozubová piecka v obývačke sa stará o príjemnú atmosféru a kúrenie nielen v tomto priestore – vďaka vetraniu s rekuperáciou sa teplo rozvedie do celého domu. A aby sa dom rýchlo nevychladil, k úlohám blokov z betónových tvárnic patrí aj akumulácia tepla, najmä ziskov zo slnečného žiarenia.


Zohraná trojica. Lepené dosky z masívneho smrekového dreva, betónové tvárnice a biely sadrokartón sú príjemne zladenou kombináciou, ktorá je typická pre všetky priestory domu. Prím tu však hrá drevo: „Chceli sme urobiť interiér zdravšie a prírodnejšie, drevo tu zároveň pomohlo dosiahnuť výnimočný komfort,“ hovorí architekt Martin Boleš.

Zohraná trojica. Lepené dosky z masívneho smrekového dreva, betónové tvárnice a biely sadrokartón sú príjemne zladenou kombináciou, ktorá je typická pre všetky priestory domu. Prím tu však hrá drevo: „Chceli sme urobiť interiér zdravšie a prírodnejšie, drevo tu zároveň pomohlo dosiahnuť výnimočný komfort,“ hovorí architekt Martin Boleš.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Vycibrený časom. Prvý koncept domu navrhla trojica architektov ešte v roku 2011. Kríza potom odložila stavbu asi na dva roky, ktoré autori využili na doladenie nápadu až do dokonalej jednoduchosti. 


Strmé mlynárske schody (so striedavými stupňami) či skôr zvláštne rebríky, ktoré vedú do podkrovných častí nad betónovými blokmi, sa stali typickým ozvláštňujúcim prvkom domu.

Strmé mlynárske schody (so striedavými stupňami) či skôr zvláštne rebríky, ktoré vedú do podkrovných častí nad betónovými blokmi, sa stali typickým ozvláštňujúcim prvkom domu.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

V lete sa zas o príjemnú klímu stará drevená prevetrávaná fasáda, dvojitá prevetrávaná strecha, stromy a tienenie na terase. Vďaka dvom strešným oknám orientovaným na sever sa navyše dá dom účinne ochladiť prirodzeným prevetraním.


Celá severná stena domu je uzavretá a dobre zaizolovaná. Ochranu pred chladom ešte zintenzívnila šatníková skriňa dlhá až 14 m, ktorá sa tiahne z rodičovskej spálne do obývačky a účinne nahradila pôvodne požadovaný šatník.

Celá severná stena domu je uzavretá a dobre zaizolovaná. Ochranu pred chladom ešte zintenzívnila šatníková skriňa dlhá až 14 m, ktorá sa tiahne z rodičovskej spálne do obývačky a účinne nahradila pôvodne požadovaný šatník.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Dvere dlhej skrine sú z rovnakých smrekových dosiek ako podlaha či obklad stien nad betónovými blokmi, v tomto prípade sú však pigmentované nabielo. Architekti tak vytvorili ľahký kontrast s okolitými drevenými plochami.


Riadené vetranie s rekuperáciou, ktoré je obvyklou súčasťou energeticky efektívnych domov, slúži vďaka elektrickému dohrievaniu vzduchu aj na vykurovanie, na miestach s dlažbou pomáha tvoriť príjemnú klímu elektrické podlahové vykurovanie. Najviac však kúria pieckou – aj jej zásluhou nemajú na účtoch za elektrinu nijaké dramatické sumy.

Riadené vetranie s rekuperáciou, ktoré je obvyklou súčasťou energeticky efektívnych domov, slúži vďaka elektrickému dohrievaniu vzduchu aj na vykurovanie, na miestach s dlažbou pomáha tvoriť príjemnú klímu elektrické podlahové vykurovanie. Najviac však kúria pieckou – aj jej zásluhou nemajú na účtoch za elektrinu nijaké dramatické sumy.
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

Multifunkčné. Betónové tvárnice stredových blokov fungujú aj ako tepelnoakumulačná hmota – cez južné zasklenie sa v zime nahrievajú, v lete sú zatienené rovnako ako terasa.


V Starej Ľubovni stojí priamo v záhrade rodičovského domu netradičná drevostavba

1759113
ERIKA BÁNYAYOVÁ, MARTIN BOLEŠ

DOM V KOCKE

Drevostavba rodinného domu v Starej Ľubovni

Architekti: Martin Boleš, Aleš Berec, Erika Bányayová
Projekt: 2011 – 2013 
Realizácia: 2014 – 2015
Hrubá stavba: Auradom
Stolárske práce: Woodcrea
Zastavaná plocha: 178 m2
Úžitková plocha: 142 m2
Konštrukcie: drevená stĺpiková konštrukcia na južnej strane podopretá oceľovými stĺpmi, murované centrálne nosné bloky z betónových tvárnic, obvodové steny izolované minerálnou vlnou
Fasáda: odvetraná zo sibírskeho smrekovca
Strecha: šikmá, dvojplášťová prevetrávaná s drevenou konštrukciou a plechovou falcovanou krytinou (Lindab Seamline)
Okná: drevohliníkvé s trojsklom (Mintal)
Technika: nútené vetranie s rekuperáciou a elektrickým dohrevom vzduchu (Comair), elektrické podlahové vykurovanie, kozub ako doplnkový zdroj tepla, elektrický zásobník na prípravu OPV
Energetická trieda: B

Ing. arch. Martin Boleš
Ing. arch. Erika Bányayová
Ing. arch. Aleš Berec
www.martinboles.com

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO ERIKA BÁNYAYOVÁ A MARTIN BOLEŠ
ZDROJ časopis Môj dom 4/2016

Kategória: Návšteva
Tagy: drevostavba návšteva stodola
Zdieľať článok

Diskusia