Výhľad na more zdvíha náladu

Výhľad na more zdvíha náladu

26. 05. 2006
Zdieľať

Mnohé skúsenosti už potvrdili, že nároky na bývanie sa v priebehu rokov menia. Zvyčajne ich určuje vývoj rodiny. Tie najväčšie zmeny nastávajú, keď v rodine vyrastajú deti a keď sa neskôr osamostatňujú.

Judy a Neal Hansenovci zo Seattlu mali jeden dôvod navyše, aby začali rozmýšľať, či sa im oplatí zostávať v priestrannom, samostatne stojacom rodinnom dome. Rozhodli sa na dva roky opustiť USA a stať sa dobrovoľníkmi organizácie Peace Corps, čo v ich prípade znamenalo žiť a pracovať na Slovensku, vo Zvolene. Svoj dom v západnej časti Seattlu museli pred odchodom na Slovensko predať a zároveň sa postarať o nové bývanie, aby sa po dvoch rokoch mali kam vrátiť.

Nové nároky


Výhľad na more zdvíha náladu

54811

Vízia nového bývania zahŕňala niekoľko aspektov: veľkosť, otvorené dispozičné riešenie, nenáročnú údržbu a možnosť prenajať byt na dva roky. Manželia prehodnotili nové okolnosti a zistili, že po odchode detí z domu nebudú potrebovať toľko miestností. Túžili po modernom, otvorenom priestore, kde by sa cítili dobre a po návrate mohli prijímať časté návštevy. Pre ich pobyt na Slovensku bola dosť výraznou podmienkou aj ľahká údržba nového bývania. To by sa dalo spojiť s jeho prenajatím.


Výhľad na more zdvíha náladu

54813

Bývanie v rodinnom dome

Dom, v ktorom dovtedy bývali spolu s dvoma dospievajúcimi deťmi, mal pod strechou 4 spálne a 2 kúpeľne, na prvom podlaží bola kuchyňa, denný spoločenský priestor a podružné miestnosti na údržbu domácnosti. V čiastočne zapustenom podzemnom podlaží bol samostatný byt, ktorý tvorila obývačka, spálňa a kúpeľňa s WC. Údržba takéhoto veľkého domu bola časovo aj finančne náročná. Navyše, k domu patrila aj rozľahlá záhrada.

Sťahovanie „o ulicu ďalej“

Budova, v ktorej si manželia vybrali svoj nový byt, sa nachádza vo West Seattle, neďaleko ich starého domu. Bývajúci vlastnia vnútorný priestor a samotný objekt aj s okolím je vlastníctvom všetkých zúčastnených. Neal Hansen poukazuje na túto skutočnosť ako na jednu z hlavných výhod. Náklady na opravy strechy, udržiavanie záhrady a natieranie fasád sa takto rozdelia medzi 20 zúčastnených. K vybaveniu domu patrí aj bazén a vírivka. Na nákladoch sa podieľajú opäť všetci účastníci.

Šťastná voľba

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Výhľad na more zdvíha náladu

54812

Celý objekt má 4 podlažia. Veľkosti a dispozície jednotlivých bytov sú rozdielne. Hansenovci sa stali vlastníkmi jednotky, ktorá sa nachádza pod strechou a na kraji objektu. Rozkladá sa cez dve podlažia a hlavná denná časť je orientovaná na západ. Veľkoplošné zasklenie a vyústenie na rozsiahlu terasu je rozumným počinom architekta, keďže výhľad je asi najväčšou kvalitou tohto bytu. Svah pod objektom sa zvažuje smerom k pláži zálivu Puget Sound, ktorá je od neho len o dva bloky ďalej. Kulisu tvorí masív pohoria Olympic Mountains a keď neprší, večer sa konajú predstavenia gýčových západov slnka. Okrem mora je v blízkom okolí aj rozľahlý park, a keďže centrum Seattlu je vzdialené asi 5 km, bývanie v tejto tichej časti, južne od populárnejšej a finančne náročnejšej Alki, je ideálne.


Výhľad na more zdvíha náladu

54815

Hlavné zásahy v interiéri

Úprava interiéru stála Hansenovcov približne 20% ceny bytu. Dom bol postavený v 70-tych rokoch a odvtedy sa do interiéru nezasahovalo. Dispozícia sa manželom zdala vyhovujúca, takže ju zásadne nemenili. Najrozsiahlejšia rekonštrukcia sa týkala výmeny podláh. Pre celý byt zvolili prírodné vlysy zo Švédska a na terasu uložili novú dlažbu.

Odstránili stenu medzi kuchyňou a jedálenskou časťou. Pôvodne v nej bolo podávacie okno, ale manželia majú radi otvorený priestor. Všetky steny nanovo stierkovali a zvolili bielu farbu. Nechceli, aby farebnosť interiéru odpútavala pozornosť od výhľadu. Tiež sú presvedčení, že na bielom pozadí najlepšie vyniknú krásne kusy starožitného nábytku.

Otvorený priestor


Výhľad na more zdvíha náladu

54818

Spoločenská, resp. obývacia izba, prepojená s jedálňou a po spomenutom zásahu už aj s kuchyňou, nadobudla doslova nový rozmer. Jedinečný výhľad cez zasklenú stenu má aj osoba pripravujúca jedlo, a zároveň môže tiež komunikovať s ľuďmi v obývacej časti. Pritom vôbec nevzniká dojem, že sa varí v obývačke, pretože pult s troma vysokými stoličkami z jedálenskej časti miestnosti opticky rozdeľuje. Pult využívajú najmä pri raňajkách alebo rýchlom občerstvení. Zo strany kuchyne nadväzuje na pult pracovná doska kuchynskej linky so vstavaným sporákom. Na protiľahlej strane je chladnička a závesné úložné skrinky. V kratšej strane je odkladacie miesto na riady, drez a nad ním okno. Okno nad drezom je praktický a zároveň pôsobivý prvok, ktorý rozveselí myseľ každého. Celkovo je teda kuchyňa riešená v tvare U. Je do nej otvorený prístup z chodby. V časti, ktorá je pri kuchyni, sú vstavané skrinky na potraviny. Je tu tiež miesto na stolík s telefónom, niečo ako minikancelária.


Výhľad na more zdvíha náladu

54819

Ostatné miestnosti

Na skutočné pracovne sú vyhradené iné priestory. Jedna je na poschodí, v časti nad obývačkou, vo vystupujúcom balkóniku. Opäť s výhľadom na more, keďže zasklená stena sa tiahne cez obe podlažia. Druhá pracovňa je na prízemí, v jednej z dvoch izieb, ktoré sú určené na prípadnú návštevu detí a známych. Na poschodí je okrem pracovného kúta spálňa s príslušenstvom. Spálňa je, trochu netypicky, prístupná priamo zo schodiska a tak prepojená s ostatným priestorom. Tento fakt sa však neukázal ako rušivý. Schodisko dostatočne oddeľuje privátnu zónu. Do kúpeľne sa vchádza cez dvoje dvier: za prvými je šatník. Dvere zamedzujú šíreniu hluku v prípade, že jeden z manželov vstáva skôr a pohybuje sa v šatníku a v kúpeľni.

Ďalšia kúpeľňa, spolu s WC, je na prízemí. Podobne ako o poschodie vyššie – vchádza sa cez šatník.

Zaujímavo sú riešené chodby. Majú šírku 1 m a ťahajú sa od vstupných dverí v dvoch líniách. Jedna vedie priamo do obývačky, druhá ku kuchyni a k práčovni. Obe navádzajú k hlavnému priestoru bytu, z ktorého sa naskytuje nádherný výhľad. Predel medzi nimi sa využil na vstavané skrine.

Byt ako odraz životného štýlu

Hansenovcom takéto bývanie úplne vyhovuje. Športovo aj spoločensky založení manželia majú menej starostí o domácnosť a ušetrený čas využívajú na stretnutia s priateľmi, tenis alebo bicyklovanie.







Výhľad na more zdvíha náladu

54820


Výhľad na more zdvíha náladu

54821



Judy a Neal sa tešia, že mali šťastie a ich predstavy o novom domove sa do bodky naplnili. Navyše majú obrovskú terasu, kde trávia v lete väčšinu času. S najväčšou hrdosťou však hovoria o neprekonateľnom výhľade.

Kategória: Návšteva
Tagy: návšteva rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia