Výsledkom odvážnej prestavby je rodinný dom zo skla a ocele

Výsledkom odvážnej prestavby je rodinný dom zo skla a ocele

15. 10. 2013
Zdieľať

Manželský pár žijúci vo Francúzsku sa pustil do odvážnej prestavby, ktorou dokázali, že kombinácia skla, ocele a ďalších kovov nemusí vždy pôsobiť chladne a neprívetivo.

Dvojica architektov pôvodom z Brazílie, Vania Nalin a Marcio Uehara, má bohaté skúsenosti s renováciou domov, verejných budov, administratívnych aj obchodných priestorov vo Francúzsku a iných krajinách, táto rekonštrukcia však bola úplne iná. Nešlo totiž o zákazku pre klienta, ale ich vlastný domov. 

Cesta k vlastnému bývaniu vonkoncom nebola jednoduchá, po dlhom hľadaní však tento manželský pár nakoniec predsa len našiel to, čo hľadal. Rozhodli sa pre dvojpodlažný dom so záhradou vo francúzskom Montreuil neďaleko Paríža v komplexe, ktorý kedysi slúžil ako sklad. Dom v blízkosti ich pôvodného bydliska mal nespornú výhodu. Celý priebeh prestavby aj zariaďovanie interiéru mohli bez problémov sledovať.


Pri dome nechýba vlastný kus zelene. Záhrada nie je veľká, má len 60 m2, no potrebám majiteľov plne postačuje.

Pri dome nechýba vlastný kus zelene. Záhrada nie je veľká, má len 60 m2, no potrebám majiteľov plne postačuje.
Julien Clapot / photoforpress.com

Pred zvedavými pohľadmi susedov sú okná chránené ochrannou sieťou, ktorá dom kryje zvonku. Umožňuje pritom nerušený pohľad do záhrady a prístup svetla.

VANIA A MARCIO: 
Máme radi záplavu svetla a priemyselné materiály. Tieto prvky preto nemohli v našom domove chýbať.


Modernú kuchyňu majitelia zariadili skrinkami z IKEA. Ich povrch tvorí výlučne nehrdzavejúca oceľ.

Modernú kuchyňu majitelia zariadili skrinkami z IKEA. Ich povrch tvorí výlučne nehrdzavejúca oceľ.
Julien Clapot / photoforpress.com

Stojan na noty dostal v tejto domácnosti novú úlohu. Slúži ako držiak na kuchárske knihy.

Viacúrovňový priestor

Architekti sa na pôdoryse s rozlohou 50 m2 rozhodli vytvoriť viacúrovňový priestor, čím obytnú plochu domu šikovne rozšírili. Základný modul 25 m2 rozčlenili na tri úrovne – kuchyňu umiestnili na najnižšiu úroveň, kúpeľňu na strednú a spálňu na najvyššiu. Na úrovni spálne sa nachádza aj pracovňa umiestnená na oceľových nosníkoch. Tie sú spojené so zábradlím schodiska, takže vzniká dojem, akoby bola táto miestnosť zavesená nad obývacím priestorom.


Sivá farba v priestore jasne dominuje. Majitelia však na časť steny zvolili výraznú oranžovú a použili aj viaceré žiarivé doplnky, čím priestor rozžiarili.

Sivá farba v priestore jasne dominuje. Majitelia však na časť steny zvolili výraznú oranžovú a použili aj viaceré žiarivé doplnky, čím priestor rozžiarili.
Julien Clapot / photoforpress.com

Vďaka vysokému stropu a interiéru bez vizuálnych prekážok sa architektom podarilo vniesť do obývacieho priestoru úžasný rozmer.


Priestranná kúpeľňa je podobne ako celý dom vďaka veľkým oknám krásne svetlá. Zvedavým pohľadom bráni mliečne sklo.

Modernú kuchyňu majitelia zariadili skrinkami z IKEA. Ich povrch tvorí výlučne nehrdzavejúca oceľ.
Julien Clapot / photoforpress.com


Priestranná kúpeľňa je podobne ako celý dom vďaka veľkým oknám krásne svetlá. Zvedavým pohľadom bráni mliečne sklo.

Toaleta je od zvyšku kúpeľne oddelená priečkou. Za ňu majitelia umiestnili aj práčovňu. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Sprchovací kút umiestnili za stenu s marockou štukou, do ktorej sú vsadené umývadlá. Je vydláždený talianskou mozaikovou dlažbou.

Sprchovací kút umiestnili za stenu s marockou štukou, do ktorej sú vsadené umývadlá. Je vydláždený talianskou mozaikovou dlažbou.
Julien Clapot / photoforpress.com


Atypické hranaté umývadlá oceľovosivej farby sú jednou z dominánt kúpeľne. Každý z majiteľov má svoje vlastné.

Atypické hranaté umývadlá oceľovosivej farby sú jednou z dominánt kúpeľne. Každý z majiteľov má svoje vlastné.
Julien Clapot / photoforpress.com

Ak majitelia predsa len potrebujú trochu súkromia, stačí zatiahnuť záves.

Zbohom priečkam

V dome sa rozhodli zbúrať väčšinu priečok, majiteľka však navrhla, aby polovicu z každej úrovne tvorila farebná zastavaná časť, vďaka čomu priestor získal dynamiku. V týchto častiach majitelia zároveň šikovne skryli pred návštevníkmi domu niektoré prevádzkové a súkromné priestory ako komoru, toaletu, práčovňu či šatník. Zbúrané priečky následne nahradili sklom a závesmi, pričom zo sklenených platní vytvorili aj podlahu. Vznikla tak absolútne otvorená koncepcia bývania, kde v prípade potreby môžu majitelia docieliť pocit súkromia a intimity zatiahnutím závesov. Jadro konštrukcie domu tvorí členité kovové schodisko umiestnené pod obrovským strešným oknom, ktoré rozdeľuje celý dom na dve časti. Architekti ho využili aj ako východisko na vymedzenie prístupových plôch na jednotlivé úrovne.


Otvorená koncepcia bývania, v rámci ktorej sú miestnosti oddelené len sklenými priečkami a dvermi, nie je pre každého. Majiteľom však plne vyhovuje.

Otvorená koncepcia bývania, v rámci ktorej sú miestnosti oddelené len sklenými priečkami a dvermi, nie je pre každého. Majiteľom však plne vyhovuje.
Julien Clapot / photoforpress.com

Spálňa sa podobne ako kúpeľňa zatvára zasklenými posuvnými dverami. 


V spálni majitelia zvolili sviežu zelenú farbu. Nechceli ju zaťažiť nábytkom, preto v nej nájdete len posteľ, nočné stolíky a kreslo na čítanie.

V spálni majitelia zvolili sviežu zelenú farbu. Nechceli ju zaťažiť nábytkom, preto v nej nájdete len posteľ, nočné stolíky a kreslo na čítanie.
Julien Clapot / photoforpress.com

Zjednotenie materiálmi i svetlom

Na zjednotenie priestoru majitelia využili priemyselné materiály v rozličných odtieňoch sivej, ktoré sú im blízke. V celom interiéri sa tak prelína oceľ, antikoro, hliník a cement. Dobrým príkladom je leštená podlaha z povrchovo upraveného cementu v obývacej izbe, ktorá harmonizuje s masívnou stenou s otvorenými policami a úložným priestorom, čiastočne natretou kovovo striebornou farbou.

Skutočný zjednocujúci prvok v architektúre tohto domu však predstavuje prúdenie svetla a vzduchu v ňom. Hojnosť svetla prenikajúceho cez sklenenú fasádu, sklenené podlahy a mnohé bočné okná zjemňuje robustnú oceľovú konštrukciu a mení ju na obdivuhodný dizajnový prvok viditeľný z každého uhla tohto jedinečného priestoru.


Vďaka vysokým stropom pôsobí obývacia izba naozaj vzdušne. Dominuje jej obrovská kožená sedačka na kovových nožičkách. O väčšie pohodlie sa starajú vankúše s rôznymi motívmi.

Vďaka vysokým stropom pôsobí obývacia izba naozaj vzdušne. Dominuje jej obrovská kožená sedačka na kovových nožičkách. O väčšie pohodlie sa starajú vankúše s rôznymi motívmi.
Julien Clapot / photoforpress.com

Vedľa piecky na drevo škandinávskeho typu majitelia umiestnili veľmi nízke police z ohýbanej ocele.


Sivý prvok nechýba ani v pracovni. Kovové skrinky na nožičkách s drevom krásne harmonizujú a priestor zároveň odľahčujú.

Fotografie a knihy majú v tomto byte svoju pevnú pozíciu a zútulňujú priestor. Svoje miesto majú aj v pracovni, kde majitelia ako v jedinej časti domu zvolili drevenú podlahu.
Julien Clapot / photoforpress.com


Sivý prvok nechýba ani v pracovni. Kovové skrinky na nožičkách s drevom krásne harmonizujú a priestor zároveň odľahčujú.

Sivý prvok nechýba ani v pracovni. Kovové skrinky na nožičkách s drevom krásne harmonizujú a priestor zároveň odľahčujú. 


Prízemie

prízemie


Prízemie


1. poschodie

1. poschodie


2. poschodie

2. poschodie

Kategória: Návšteva
Tagy: dom francuzsko ocel rekonštrukcia sklo
Zdieľať článok

Diskusia