Zmysluplná rekonštrukcia starej chaty zo začiatku 20. storočia

29. 12. 2018
Zdieľať

V bývalom kameňolome v západnej časti Sydney stála stará chata zo začiatku 20. storočia.

Mladý pár, ktorý chatu vlastnil, nepredpokladal, že by ju bolo možné zrekonštruovať a vyhľadal architektov s požiadavkou vytvoriť prístrešok, ktorý nazvali „Shedio“.  Stavba mala pozostávať zo štúdia pre ňu a obytného priestoru pre neho.


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Rozvinili a zlepšili, čo bolo dané

Skúsení architekti  našli spôsob, ako starú chatu zrekonštruovať tak, aby splnila požiadavky páru. „Nemali sme žiadnu ambíciu pridať podlahovú plochu alebo miestnosti, mali sme ambíciu rozvinúť a zlepšiť to, čo bolo dané. Najmä,  prepojiť chalupu so záhradou, slnkom a oblohou,“ vysvetľujú svoju ideu architekti.


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Spojili ho so záhradou

Keďže dom sa nachádzal v registri štátneho dedičstva nebolo jednoduché presvedčiť zodpovedné orgány o vhodnosti rekonštrukcie domu. Architektom sa to podarilo. Zároveň sa im podarilo realizovať aj ďalšie výzvy: spojiť dom so záhradou, prepracovať dispozíciu a pri tom všetkom sa držať rozpočtových obmedzení.

 


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Najdôležitejšie momenty premeny

Necitlivé zmeny, ktoré boli na stavbe počas jej života urobené, architekti odstránili. Tehly opätovne použili, predĺžili nádvorie, posilnili spojenie medzi domom a záhradou. Vnútorné priestory otvorili a reorganizovali, obytné priestory otvorili väčšími preskleniami.


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

K pôvodnej stavbe pribudli dva nové celky, jeden je pripojený k bývaniu a druhý tvorí oddelené štúdio. Oba tieto celky navzájom komunikujú, na druhej strane každý má svoj vlastný život a rytmus. Dôležitou miestnosťou domu je kúpeľňa riešená v špeciálnom japonskom štýle s oknom do súkromnej záhrady.


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Inteligentná nová vrstva

„Našim cieľom pri rekonštrukcii bolo udržať to, čo je cenné v pôvodnom dome. Pridali sme novú vrstvu, ktorá inteligentne reaguje na klimatické problémy a osobitosti lokality. Vrstvu, ktorá rešpektuje význam, charakter a rozsah pôvodného obydlia, pričom pridáva skromné, kreatívne súčasné doplnky,“ vysvetľujú ďalej autori premeny starého domu.


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Takto sa im podarilo vytvoriť zmysluplnú rekonštrukciu, nie povrchnú premenu, akých je všade veľa. Atmosféru rekonštruovanej chalupy dotvára neodmysliteľná zeleň, ktorá je na niektorých miestach v kontraste s chladnými prvkami fasády.   

Dá sa nosiť ako šál

Fiona a Lee, majitelia obnovenej chalupy, po úprave vyhlásili, že to je ich prvý a posledný domov. Existuje väčšia pochvala práce architektov? Nečudo, dom sa prispôsobuje počasiu a ako autori hovoria „dá sa nosiť ako šál“. Z ďalších vlastností domu treba spomenúť jeho udržateľnosť, pasívne čerpanie svetla a tepla, tienenie silného letného slnka, vysokoúrovňovú severovýchodnú krížovú ventiláciu, zber a následné využitie dažďovej vody, vysokú úroveň izolácie.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


House Tempe v Sydney

House Tempe v Sydney
Eoghan Lewis, Roger D'Souza

Použité materiály sú trvanlivé, celistvé, majú výborné tepelné vlastnosti. Na stavbu bolo použité austrálske drevo prvej triedy z obnoviteľných zdrojov.  

 

House Tempe v skratke

Architektonický ateliér: Eoghan Lewis Architects

Lokalita: Sydney, Austrália

Rozloha pozemku: 330 m2

Úžitková plocha: 125 m2

Rok realizácie: 2013

Sabína Zavarská

Foto: Eoghan Lewis, Roger D’Souza

Kategória: Návšteva
Zdieľať článok

Diskusia